- Jeg er ikke feig

GARDERMOEN (Dagbladet): Utenriksminister Jan Petersen er på krigsstien mot dem som prøver å stemple ham som en feig EU-tilhenger. - Reiulf Steen, Europabevegelsen, VG og Aftenposten skjønner ikke hva jeg sier, sier Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Høyre-lederen i romjula sa til Dagbladet at «verken innføring av euro eller utvidelse av EU vil påvirke nordmenns syn på EU-medlemskap», har han fått EU-tilhengere og de to største avisene på nakken. Grunnen er at Petersens analyse ble oppfattet som et forsøk på å legge lokk på en EU-debatt som blant annet statsrådkollega og EU-motstander Einar Steensnæs mente måtte komme i stortingsvalget i 2005. «Skandaløst», mente tidligere leder av Europabevegelsen, Reiulf Steen, «feigt», sa VG på lederplass, mens Aftenposten etterlyste «politisk lederskap» fra Petersen.

Tilfeldig tidspunkt

- Alt dette er bare tull. Ingen av dem har tatt poenget. De blander sammen behovet for en EU-debatt, som pågår hele tida, med sluttspurten i en søknadsdebatt. Jeg står fortsatt på at stortingsvalget i 2005 er et tilfeldig valgt tidspunkt for det siste. En EU-kamp kan komme både før og etter 2005, og det er uansett en folkeavstemning som avgjør. Derfor er valget i 20 05 bare viktig av to grunner: Partiene bør skaffe seg handlefrihet, og kandidatene må være tydelige på holdningen til en folkeavstemning, sier Petersen.

Nøktern analyse

- Er det ikke likevel et problem for deg at hvis man legger dine og Steensnæs' EU-uttalelser ved siden av hverandre, så oppfattes han som EU-tilhenger, mens du er motstander?

- Jo, men folk bør skjønne at noe er gærent. Ingen er i tvil om at jeg mener Norge bør bli medlem av EU. Problemet er at jeg har vært med på å tape to ganger. Derfor har jeg en nøktern analyse av hva som kan snu dagens nei. Jeg kjører ikke en sluttspurt før jeg er sikker på å vinne. Euroen og utvidelsen østover ikke er tilstrekkelig, men kan bidra til at folk vurderer behovet for innflytelse sterkere.

- Vi trenger nå er en gjennomtenkning fra aktørenes side om hva vi mener med en EU-debatt. Steen og Europabevegelsens kritikk mot meg er lite klokt sett fra et ja-ståsted, sier Pertersen.

<B>HELT FOR EU:</B> Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen mener folk har misforstått hvis de tror han ikke vil stå i spissen for å få Norge inn i EU. - Men jeg kjører ikke en sluttspurt før jeg vet at vi vinner, sier Petersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer