- Jeg er ikke feig

GARDERMOEN (Dagbladet): Utenriksminister Jan Petersen er på krigsstien mot dem som prøver å stemple ham som en feig EU-tilhenger. - Reiulf Steen, Europabevegelsen, VG og Aftenposten skjønner ikke hva jeg sier, sier Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Høyre-lederen i romjula sa til Dagbladet at «verken innføring av euro eller utvidelse av EU vil påvirke nordmenns syn på EU-medlemskap», har han fått EU-tilhengere og de to største avisene på nakken. Grunnen er at Petersens analyse ble oppfattet som et forsøk på å legge lokk på en EU-debatt som blant annet statsrådkollega og EU-motstander Einar Steensnæs mente måtte komme i stortingsvalget i 2005. «Skandaløst», mente tidligere leder av Europabevegelsen, Reiulf Steen, «feigt», sa VG på lederplass, mens Aftenposten etterlyste «politisk lederskap» fra Petersen.

Tilfeldig tidspunkt

- Alt dette er bare tull. Ingen av dem har tatt poenget. De blander sammen behovet for en EU-debatt, som pågår hele tida, med sluttspurten i en søknadsdebatt. Jeg står fortsatt på at stortingsvalget i 2005 er et tilfeldig valgt tidspunkt for det siste. En EU-kamp kan komme både før og etter 2005, og det er uansett en folkeavstemning som avgjør. Derfor er valget i 20 05 bare viktig av to grunner: Partiene bør skaffe seg handlefrihet, og kandidatene må være tydelige på holdningen til en folkeavstemning, sier Petersen.

Nøktern analyse

- Er det ikke likevel et problem for deg at hvis man legger dine og Steensnæs' EU-uttalelser ved siden av hverandre, så oppfattes han som EU-tilhenger, mens du er motstander?

- Jo, men folk bør skjønne at noe er gærent. Ingen er i tvil om at jeg mener Norge bør bli medlem av EU. Problemet er at jeg har vært med på å tape to ganger. Derfor har jeg en nøktern analyse av hva som kan snu dagens nei. Jeg kjører ikke en sluttspurt før jeg er sikker på å vinne. Euroen og utvidelsen østover ikke er tilstrekkelig, men kan bidra til at folk vurderer behovet for innflytelse sterkere.

- Vi trenger nå er en gjennomtenkning fra aktørenes side om hva vi mener med en EU-debatt. Steen og Europabevegelsens kritikk mot meg er lite klokt sett fra et ja-ståsted, sier Pertersen.

<B>HELT FOR EU:</B> Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen mener folk har misforstått hvis de tror han ikke vil stå i spissen for å få Norge inn i EU. - Men jeg kjører ikke en sluttspurt før jeg vet at vi vinner, sier Petersen.