Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke George W. Bush

McCain hamret løs mot mot Obama. Men hvem er rørlegger-Joe?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nattas TV-debatt var etter alt å dømme være eller ikke være for presidentkandidat John McCain. Han hamret løs mot mot Barack Obama (47), i et håp om å ta innpå på meningsmålingene, få uker før valget.

Den 72-årige Arizona-senatoren ligger bak på alle nasjonale målinger i USA, og bak i flere av de avgjørende vippestatene som kan avgjøre hvem som overtar roret etter president George W. Bush. Obama leder med over 10 prosentpoeng.

Etter debatten i natt er tv-seerne klare i sin dom. Hos tv-kanalen CNN pekte 58 prosent ut Obama som vinner, mot 31 prosent til McCain.

CBS\' meningsmåling gir Obama 53 prosent mot 22 for McCain. Ifølge Fox ble Obama kåret til vinner også blant dem som ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på i presidentvalget.

Dermed står Obama med tre av tre seirer i tv-debattene foran valget.

McCain hardt ut

McCain klarte tidlig i debatten å ta oppmerksomheten bort fra anklager om at han ikke forstår de økonomiske utfordringene.

Obama har kjøpt reklameplass på tv-kanaler over hele lander, der beskjeden er: McCain vil fortsette den nåværende administrasjonens politikk. McCain svarte kontant i natt:

image: - Jeg er ikke George W. Bush

- Jeg er ikke president Bush. Om du ville konkurrere med ham om presidentvervet måtte du stilt for fire år siden. Jeg skal gi dette landet og økonomien en ny retning, smalt det raskt fra McCain.

McCain åpnet sterkt på økonomiske spørsmål, og satt Obama til veggs i spørsmål om skattelette.

Obama kutter løfter 

Ordstyrer var Bob Schieffer fra tv-kanalen CBS. Han utfordret kandidatene på konkrete saker, og fikk Obama til å innrømme at et rekordunderskudd på hele 455 milliarder dollar i år ville legge en demper på presidentutskeielsene.

- Noen deler av våre planer må droppes, sa Obama om løftene han har gitt velgerne.

Som løsning på USAs mange råtne boliglån, et bidrag til å utløse verdens finanskrise, lovet Barack Obama skattelette til folk flest. John McCain lovet å kjøpe opp de råtne lånene.

Begge lovet omfattende tiltak for å bringe USA ut av den dype finanskrisen, og for å gjøre hverdagen enklere for folk flest.

McCain åpnet offensivt med å anklage Obama for å ville øke skattene for private foretak, ryggraden i den amerikanske økonomien.

Sosialist-Obama?

Den republikanske presidentkandidaten henviste til «Joe the Plumber» - rørleggeren Joe - som på et folkemøte for to dager personlig utfordret Obama på skattepolitikk.

Obama prøvde under diskusjonen å overtale Wurzelbacher, som ønsker å kjøpe et lite firma med en årlig omsetning på rundt 1,2 millioner kroner, om at det er viktig å dele rikdommen i USA. Slik at andre kan få de samme mulighetene i samfunnet.

Rørleggeren mente Obamas skatteforslag ville ødelegge planene hans.

I et intervju med FOXNews hevdet rørleggeren Joe Wurzelbacher at Obama hadde «sosialistiske sysnpunkter» og at presidentkandidaten sperret veien for den amerikanske drømmen. Innslaget finnes på Youtube.

Sarkastisk

Ved å vise til rørlegger-Joe, og gjennom flere andre retoriske og politiske angrep, satt McCain dagsorden i flere av ordvekslingene i nattens debatt.

Fra å være en valgkamp som viet mye tid til utenrikspolitikk og krigen i Irak, er all oppmerksomhet nå rettet mot et svært dagsaktuelt og globalt tema - finanskrisen.

Amerikansk innenrikspolitikk var hovedtemaet i natt, men finanskrisen var en rød tråd i nesten alle innleggene.

Obama har hele valgkampen understreket at fire år med McCain bare blir en fortsettelse av George W. Bush sine åtte år. McCain understreket nå at han på mange områder vil føre en annen politisk linje enn den nåværende administrasjonen, men lite om hvordan.

Til tross for at McCain vant flere ordveksler i begynnelsen, beholdt Obama en ro gjennom debatten. Det sto i sterk kontrast til republikanerens sarkastiske bemerkninger og oppsatte ansiktsuttrykk mens Obama snakket.

Debatten ble sendt slik at to tv-kameraer viste begge kandidatene i portrett kontinuerlig, i hver sin ramme på skjermen.

Alle elsker Joe

Også når ordstyrer Bob Schieffer satte helsepolitikken på dagsorden, dukket rørlegger-Joe opp igjen.

- Joe, om du er der ute, startet McCain, før han gikk gjennom helsepolitikken sin og hvilke fordeler og ulemper Joe ville møte - avhengig av hvilken president som vant valget i november.

Også Obama kastet seg på Joe-bølgen. Rørleggeren ble brukt som eksempel i det ene regnestykket etter det andre, helt til McCain avbrøt utredningen med utbruddet:

- Joe, du er rik, gratulerer, i et forsøk på å latterliggjøre at Obama ønsket å spare firmaet hans for visse utgifter.

I et intervju med Associated Press sier rørleggeren at han oppfatter hele situasjonen som «surrealistisk», men at han fremdeles synes McCain var på rett vei spørsmålet om bedriftsskatt.

Om en rørlegger fra Toledo kan vinne valget for McCain er usikkert.

Weather Underground 

McCain forsøkte nok en gang å koble Obama til den militante krigsmotstanderen Bill Ayers, men fikk svar på tiltale.

- La meg gjøre dette helt klart. Bill Ayers er professor i Chicago. For 40 år siden, da jeg var åtte år gammel, var han involvert i noen helt forkastelige handlinger sammen med en radikal gruppe, sa Obama, skriver NTB.

Ayers var medlem av den militante gruppen Weather Underground.

- Dette er handlinger jeg har fordømt. Ayers er ikke på noen måte involvert i min valgkamp, han har aldri vært det og han kommer heller aldri til å sette sine bein i Det hvite hus, sa Obama.

På slutten av debatten avsluttet ordstyrer Bob Schieffer med følgende råd, som i sin tid kom fra hans egen mor:

- Gå og stem nå, det vil gjøre at du føler deg stor og sterk.

- HEY JOE!: Rørleggeren Joe Wurzelbacher ble stjernen i nattens debatt. Han er i ferd med å kjøpe et rørleggerfirma utfordret Obama på skattepolitikk i under et folkemøte for to dager siden. I nattens debatt brukte McCain sin nye venn til å hamre inn budskapet om lavere skatter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!