- Jeg er ikke grådig

- Veldig få som kjenner meg ville sagt at jeg er grådig. Det ble mye penger fordi selskapet gikk bra disse åra, sier Percy Barnevik i det første intervjuet etter at ABB-skandalen ble kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnevik har på rekordtid gått fra å være en nestor innen svensk næringsliv, til vanære og kritikk, etter at rekordpensjonen på 787 millioner norske kroner ble avslørt.

I et intervju med svensk TV2 sier Barnevik at han er lei for alt oppstyret rundt hans person, men han vil ikke kommentere ABBs krav om tilbakebetaling.

- Jeg har et sterkt ønske om å legge dette bak meg, sier han. Barnevik avviser at avtalen kom i stand fordi han var grådig.

- Økte verdiene

- Om man ser på det svenske næringslivet, så har min pensjonsavtale ingen ting å gjøre med det, sier Percy Barnevik. Han beskriver avtalen sin som på amerikansk avtalenivå i et europeisk miljø.

- Det man kan angre på om man ser tilbake, er at åpenheten og gjennomsiktigheten burde ha vært gjennomført på et tidligere tidspunkt. Man har ikke denne typen pensjonsavtaler i Sverige nå. De er omforhandlet og borte, sier Barnevik. Han påpeker at avtalen ble utløst i 1996, da ABB sto meget sterkt. Da hadde han sittet i sjefsstolen i selskapet i 17 år.

- I de åra jeg satt i sjefsstolen, økte selskapets gevinst 60 ganger. For investorene økte verdien av aksjene 80 til 90 ganger. Det var mer enn det dobbelte av Stockholms-børsen i det samme tidsrommet. Det ble mye penger fordi selskapet gikk så bra, sier han.

Barnevik forteller at han angrer på at det ikke ble innført et tak på pensjonsavtalen hans.

- I den mentaliteten som finnes i Europa, må man nok ha en begrensning på slike pensjonsordninger. Hvis det hadde vært mer åpenhet rundt denne avtalen, hadde det vært mye mindre dramatikk i dag, sier han.

På spørsmålet om han er en grådig mann, svarer Barnevik følgende:

- Det skal jeg ikke svare på selv. Du får spørre andre som kjenner meg nærmere. Jeg har sikkert mange dårlige egenskaper. Dominant, utålmodig og så videre. Men veldig få som kjenner meg ville si at jeg er grisk, sier Barnevik.

Hans etterfølger i ABB, Göran Lindahl, som fikk drøye 448 millioner norske kroner i pensjon, etter fire år i ABB, har åpnet for å diskutere sin avtale. Percy Barnevik vil imidlertid ikke snakke om en tilbakebetaling.

- Det normale er at man har en begrensning når man er aktiv og jobber i selskapet. Men den diskusjonen med ABB vil jeg ikke kommentere. Begge parter har imidlertid en interesse av å legge dette bak oss, sier han.

Ofret

På spørsmål om han synes det er merkelig at dette blir kjent nå, når ABB har økonomiske problemer, svarer han følgende:

- Det vil jeg ikke kommentere. Men det er påfallende at det blir kjent nå.

- Hvordan er ditt forhold til eierne?

- Jeg vedgår at mitt forhold til de sveitsiske eierne ikke er det beste.

- Har du forståelse for at mange føler seg sveket av deg som et ideal?

- Ja, det kan jeg forstå, men jeg vil ikke kommentere dette ytterligere, sier Barnevik.

Barnevik fikk aldri spørsmål om han nå vil gi avkall på den enorme fallskjermen. Det var ventet at han ville benytte muligheten til å si at han enten ville frasi seg de 787 millionene eller eventuelt reforhandle avtalen.

Barnevik benyttet derimot anledningen til å ta avstand fra slike pensjonsavtaler.

IKKE GRISK: - Jeg er ikke grisk, sier svensken Percy Barnevik, som ikke vil diskutere om han skal betale tilbake rekordpensjonen på 787 millioner norske kroner.