Jeg er ikke her

PARIS (Dagbladet): Gråhåret og smilende sto verdens en gang mest ettersøkte terrorist, «Carlos» eller «Sjakalen», for retten i Paris i går. Han angrep med én gang retten på det grunnlag at han ble bortført fra Sudan i 1994 og juridisk sett ikke engang befinner seg i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er ikke her, sa Illich Rammrez Sanchez (48) fra Venezuela, på utydelig fransk med tjukk spansk aksent.

- Jeg nekter en fransk dommer å dømme meg, men ikke ta det personlig, sa han og smilte til dommeren.

Like før hadde han smilt enda mer til hver av de seks kvinnene i juryen. Salen lo og dommeren måtte be ham skjerpe seg.

- Mitt navn er Illich, familienavnet er Rammrez Sanchez. Jeg ble født i Caracas 12. oktober 1949. Av yrke er jeg profesjonell revolusjonær, og verden er mitt domene.

Den tidligere storsjarmøren var elegant antrukket, med lys beige Lacoste-skjorte, et silketørkle i halsen, beige jakke, grå bukser og gullinnfattede briller med snor rundt halsen.

Ufarlig

Salen holdt pusten da han kom inn, men det var ikke noe fryktinngytende over den pensjonerte terroristen. Han minnet mer om en handelsreisende, med en plastpose til rettsdokumentene. Han etterlyste et bord i tiltaleboksen og inviterte dommeren til å bytte plass.

Carlos er tiltalt for drapet på to franske etterretningsagenter og en libaneser som anga ham i rue Touiller i Paris i juni 1975. Han er allerede dømt til livsvarig fengsel in absentia i 1992, og blir nå trolig dømt til 30 års fengsel. Han er tiltalt for ytterligere fem terrorhandlinger i Frankrike, men de skal ikke dømmes nå.

Forberedt

«Sjakalen», som hater det økenavnet og betegnelsen «terrorist», vet at han vil tilbringe resten av livet bak murene. Til sin første opptreden i retten hadde han forberedt seg grundig.

I retten lot han advokatene omtrent ikke komme til orde, og spratt opp uansett om han ikke hadde fått ordet. Han lente seg over kanten på tiltaleboksen og gestikulerte.

- Jeg tilstår at jeg av og til, i kamp, brukte ulovlige midler, vedgikk han.
I går anklaget han den israelske etterretningstjenesten Mossad for å stå bak rue Touiller og beskyldte SOS Attentats, som er sivil part og representerer ofrene, for å være «revisjonistiske sionister».

- Han kommer til å bruke juridiske argumenter til å uttrykke det han vil si politisk, sa advokaten hans, Isabelle Coutant-Peyre.

Retten utsatte til mandag å vurdere det lovlige grunnlaget for rettssaken. En trinn, smilende og selvsikker Rammrez vinket til salen da han ble ført ut. Dette har han ventet på i tre år.

  • Les dokumentaren del 2, side 8- 10
DOMMENS DAG:</B> Etter langt liv som «profesjonell revolusjonær» møtte Illich Ramirez Sanches, kjent som både «Sjakalen» og «Carlos», sin dommer i går.
«Sjakalen»