– Jeg er ikke homo!

Homofob republikaner-senator ble tatt på fersken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den konservative og homofobe republikanske senatoren Larry Craig, som ble arrestert i sommer på et herretoalett for upassende oppførsel, benekter at han er homofil.

Trass i at han sa seg skyldig og betalte en bot etter at han ble tatt i sommer, hevder han nå at han aldri har gjort noe galt. Tvert imot var hans eneste feil å innrømme skyld uten å rådføre seg med sin kone og en advokat, sa han på en offensiv pressekonferanse i Washington tirsdag.

Det politiske Washington følger Craigs historie med undring siden han spiller manuset bakvendt i forhold til hvordan slike saftige sexskandaler i byen vanligvis utspiller seg.

Andre amerikanske politikere som opp gjennom historien blir tatt på fersk gjerning mens de oppfører seg upassende, pleier først, så lenge det går, å benekte hardnakket at de har gjort noe galt. Og så forsøker de å ri stormen av.

Men når fakta ikke lenger kan avvises og de er malt inn i et hjørne, uttrykker de gråtende anger og dyp kjærlighet til kone og barn før karrieren brått avsluttes.

Omvendt manus

Craig, derimot, innrømmet først at han var skyldig, og så, da saken flere uker senere ble kjent, går han indignert ut og benekter både at han har gjort noe galt og at han er homo, med en taus kone ved sin side.

En kommentator i CNN sier at han var slu og smart og gjorde akkurat det han burde for å unngå at saken eksploderte: Da han ble tatt, innrømmet han skyld i en mindre forseelse i håp om at ingen journalist undersøker registrene over slike forseelser. Og så sa han ingenting verken til kone eller parti.

KJEMPER FOR SITT POLITISKE LIV: Larry Craig under den følelsesladde pressekonferansen hjemme i Idaho. Kona Suzanne ved hans side. Foto: JOE JASZEWSKI/AP/SCANPIX
KJEMPER FOR SITT POLITISKE LIV: Larry Craig under den følelsesladde pressekonferansen hjemme i Idaho. Kona Suzanne ved hans side. Foto: JOE JASZEWSKI/AP/SCANPIX Vis mer

Men uansett hvordan en slik skandale takles, er det nærmest umulig å unngå at sannheten en dag siver ut og kommer for en dag, og ifølge CNN er det en evig gåte at politikerne gang på gang forestiller seg at de kan slippe unna.

Detaljert politirapport

Craig, som først ble valgt til Senatet i 1990, ble arrestert i juni av en politimann i sivil som hadde den utakknemlige oppgaven å undersøke klager over stadig upassende oppførsel på et toalett på flyplassen i Minneapolis.

I en detaljert og avslørende rapport forteller han hvordan han satte seg i et avlukke, og at Craig stilte seg opp utenfor og kikket gjentatte ganger inn gjennom dørsprekken. Craig satte seg så i avlukket ved siden av og gjorde flere tegn som politimannen sa er typiske for en mann som forsøker å sjekke opp en annen mann.

Han ble arrestert, påsatt håndjern og ført til flyplassens politistasjon, der han forsøkte å påvirke politiet ved å vise visittkortet sitt fra Senatet. Senere sa han seg skyldig og vedtok en bot på 575 dollar for å unngå en ti dagers fengselsdom.

På pressekonferansen gikk han offensivt ut og påsto med stor styrke at han aldri hadde gjort noe galt på flyplassen:

– Jeg er ikke homofil og har aldri vært det, sa han og unnskyldte seg overfor velgerne i hjemstaten Idaho for skyen som nå lå over staten.

– Selv om jeg ikke var involvert i upassende oppførsel i Minneapolis eller noe annet sted, valgte jeg å si meg skyldig i håp om at det hele bare skulle gå bort. Jeg søkte ikke råd fra advokat, venner eller familie, og det var en feil som jeg dypt angrer, sa han.

Konservativ og homofob

Craig, som er en av Senatets mest konservative politikere fra en av USAs mest konservative stater, har i mange år utmerket seg ikke minst ved å forsvare såkalte familieverdier og stemme imot lover som åpner for homofilt ekteskap eller forbyr diskriminering av homofile. Han var også svært aktiv under riksrettssaken mot president Bill Clinton for Monica Lewinsky-affæren.

Men det har også i årevis gått rykter om at han er homofil, noe som en avis hjemme har gransket i flere måneder. Den eneste konkrete historien de greide å grave opp, var fra et toalett på togstasjonen i Washington, men kilden ville ikke stå fram. Nylig har en homofil blogger gått ut med at han er homofil.

Uansett er alle hans republikanske kolleger, ikke minst de som skal gjenvelges, nå travelt opptatt med å skape avstand til Craig. Craig selv er på valg neste år, men det stilles det allerede spørsmål ved. Han er allerede sparket fra en høy stilling i kampanjen til presidentkandidaten Mitt Romney, som ikke har nølt med å kalle ham avskyelig.

(NTB)