Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke i tvil om at de er uskyldige

Advokaten til de to Kongo-fangene vil føre saken for menneskerettighetsdomstolen i Haag.

STOLT MOR:- Jeg er stolt av guttene, sier Moren til Josch, Kari Hilde French (t.v.), er også til stede. Foto: ARNA VIKANE SØRHEIM
STOLT MOR:- Jeg er stolt av guttene, sier Moren til Josch, Kari Hilde French (t.v.), er også til stede. Foto: ARNA VIKANE SØRHEIM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): - Jeg er ikke i tvil om at de uskyldige, sier advokat Morten Furuholmen. Han har akkurat kommet tilbake til Norge etter et møte med Tjostolv Moland (28), Joshua French (27) og en av deres kongolesiske advokater, Guillaume Likwela. Furuholmen er oppnevnt av Fylkesmannen i Akershus, etter at en anonym giver donerte penger til juridisk hjelp til de to nordmennene.

Akkurat nå møter han pressen for å redegjøre om møtet med de to dødsdømte nordmennene.

VIL REISE NED PÅ NYTT: - Jeg kan ikke leve med at denne saken ikke får en skikkelig løsning, sier Morten Furuholmen. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM
VIL REISE NED PÅ NYTT: - Jeg kan ikke leve med at denne saken ikke får en skikkelig løsning, sier Morten Furuholmen. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM Vis mer

- Jeg lå an til å ikke komme meg av gårde. Jeg ble holdt tilbake på flyplassen og fratatt passet. Jeg måtte bestikke med rundt 20 - 30 dollar for å få passet tilbake, sier Furuholmen.

Moren til Josch, Kari Hilde French, er også til stede.  

- Jeg er stolt av guttene, sier hun.

  
Skal ikke trekke anken
Tidligere i uka meldte P4 at Moland og French likevel ikke skulle anke dødsdommen de ble idømt 8. september. André Kibambe, de to nordmennenes kongolesiske hovedforsvarer, sier at dette avhenger av de pågående samtalene mellom norske og kongolesiske diplomater.

DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (28), Joshua French (27). Foto: SCANPIX
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (28), Joshua French (27). Foto: SCANPIX Vis mer

Furuholmen mener at han har blitt feilsitert.

- P4-saken om at anken skal trekkes er et feilsitat og subjektiv tolkning. Jeg har aldri sagt at anken skal trekkes, sier advokaten.

- PIRATVIRKSOMHET: - De er utsatt for rettslig piratvirksomhet, sier Morten Furuholmen. Foto: SCANPIX
- PIRATVIRKSOMHET: - De er utsatt for rettslig piratvirksomhet, sier Morten Furuholmen. Foto: SCANPIX Vis mer

- Saken er mye mer alvorlig enn det jeg trodde. Jeg er ikke i tvil om at de er uskyldige, sier advokaten. Han forteller at han har stilt kritiske spørsmål, men at han nå er overbevist om at de er uskyldige. Furuholmen har av advokat Likwela fått forklart hvordan liket i følge den medisinske rapporten ser ut, og at en pumpehagle lager langt større skade.

Reiser til Haag
Furuholmen sier han har reagert på VG, som har brukt videoen fra treningsleiren i Uganda. Han sier han vil klage VG til PFU. Furuholmen sier han jobber med en ugandisk toppadvokat for få Haag inn i saken.

- De er utsatt for rettslig piratvirksomhet, sier han. Han forteller at han nå vil reise til Haag.

- Vi bør kreve sterkere engasjement fra verdensamfunnet, sier Furuholmen. Han oppfordrer nå French og Moland til å forklare seg.

- Om de utleveres til Norge må vi ikke sitte der at de to må sone 21 år i Norge for å en åpenbar feilaktig dom. Derfor ber vi om et møte med justisminister Knut Storberget, sier advoktan. Han forteller at de to tiltalte har forklart for Furuholmen at de var i Kongo for å kartlegge hvordan de kunne tilby sikkerhetsjenster i landet.

Mener vitnene kan stå bak

- Media er ikke kritisk til sine kilder, sier Kari Hilde French, moren til Joshua. Hun mener det er vitnene som står bak drapet.

- Mest sannsynlig er det de to vitnene, nå informantene, som står bak drapet, sier moren. Hun mener media burde være mer kritisk til vitnene.

- Media har ikke vært kritisk til vitnenes forklaring, sier hun. Furuholmen går også til angrep på UD.

DØMT I KONGO: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French under domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år. Foto: SCANPIX
DØMT I KONGO: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French under domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. De to nordmennen er blant annet tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i begynnelsen av mai i år. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er farlig hvis UD kryper for mye. Vi må sette en minimusstandard, sier advokaten. Han håper Kongo snart sitter «på tiltalebenken for en humanitær forbrytelse».

- Jeg kan ikke leve med at denne saken ikke får en skikkelig løsning, sier Furuholmen, som forteller at han nå vurderer å reise ned på nytt.

- Hvis jeg kommer inn da, sier advokaten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling