Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke klovn, bajas eller pervoprest

Rett etter at biskop Kvarme bekreftet at Gelius sine dager som prest er talte, holdt Gelius pressekonferanse.

OPPGJØR: Einar Gelius sier det var hans valg å si opp stillingen som prest. Under hans avskjedspressekonferanse tok han et kraftig oppgjør med Kavrme og advarte mot, det han beskriver som konservative krefter, skal ta fullstendig overhånd i Den norske kirke.
Foto: Thomas Rasmus Skaug
OPPGJØR: Einar Gelius sier det var hans valg å si opp stillingen som prest. Under hans avskjedspressekonferanse tok han et kraftig oppgjør med Kavrme og advarte mot, det han beskriver som konservative krefter, skal ta fullstendig overhånd i Den norske kirke. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-biskop Ole Christian Kvarme meddeler i en kort pressemelding at Einar Gelius' dager som prest på Vålerenga er omme.

«Einar Gelius har sagt opp sin stilling som sokneprest i Vålerengen sokn i Oslo domprosti med virkning fra og med 1. juli 2011,» lyder det fra bispen.

Gelius kunngjorde selv tidligere i dag at han har sagt opp stillingen som Kvarmes arbeidstaker. Oppsigelsen kommer etter mange og langvarige arbeidskonflikter mellom de to; krisen toppet seg med opprørsprestens frittalende bok «Sex i Bibelen».

Kvarme kunngjør at Gelius er fritatt for alle sine ansvar og plikter fra og med dags dato - men den avtroppende presten får likevel holde en avskjedsgudstjeneste i Vålerenga kirke.

Pressekonferanse Einar Gelius redegjorde nå i ettermiddag for sin avskjed hjemme i presteboligen på Vålerenga.

Det var en svært engasjert og forbanna Einar Gelius som tok ordet.

- Det har vært fire sammenhengende uker med storm, orkan og vindkast fra alle kanter. Jeg har blitt utskjelt fra den ene og andre kanten. Jeg er ingen klovn, bajas eller pervoprest. Folk som jeg aldri har møtt, jeg aldri har kjent karakter meg med de mest ufyselige ting, sa Gelius.

Med ordet pervoprest tok han trolig også et oppgjør med Dagbladet og en kommentar med tittelen «Pervoprest» som sto på trykk i både papirutgaven og nettutgaven.

Dagbladet fikk ikke anledning til å stille den avtroppende presten spørsmål.

- Han vil ikke snakke med Dagbladet, sier hans forlegger Arve Juritzen, som beklaget at avisa ikke hadde fått beskjed før pressekonferansen i dag.

- Belastning - Det har vært en utrolig belastning for meg og familien, sa Gelius.

- Grensen for den belastningen er nå nådd.

- Skulle jeg fortsatt kampen, ville det eskalert og det ville gått utover min familie. Det vil jeg ikke mer, fortsatte han.

- Jeg har ikke tillit - Jeg må erkjenne at Oslos nåværende biskop ikke vil ha meg som medarbeider i sitt bispedømme lenger. Det må jeg erkjenne og ta til meg. Han har ikke tillit lenger til meg. Spørsmålet er hvor og hos hvem man skal ha tillit. Jeg er stolt over tilliten jeg har fått fra menighetsrådet og folk fra Vålerenga og hele landet. Jeg har fått uttalige støttemeldinger. Jeg har tillit på grasrota, men det var en umulig situasjon for meg å fortsette.

Han karakteriserte dokumentene om han som har lekket ut til pressen som en skandale.

- Som dere vet har det blitt lekket ut hemmelige persondokumenter til pressen. Det er en skandale. Hele Norge har fått se hvilke anklagepunkter biskopen har rettet mot meg. Det er oppsiktesvekkende at 11 år gamle dokumenter. Jeg trodde at av alle, kirken, ikke ville bruke gamle og ferdige saker mot meg.

- Jeg har ikke vist grov uforstand i min tjeneste som prest, sa han.

Vil ha debatt - Min siste bok «Sex i bibelen» har skapt mye furore. Jeg skjønner at det er en del punkter som har skapt debatt. Spesielt de som gjelder mitt samlivsområde. Det må være lov for en prest å ta opp dette. Jeg har fortalt om mitt eget liv der jeg har gitt uttrykk for mine gode og dårlige sider.

Han anmodet flere ganger at hans prestekolleger må kjempe for en mer åpen og raus folkekirke. Selv om han er ferdig som prest, tror han at han alltid vil være prest i Vålerenga.

- Jeg vil alltid være presten på Vålerenga. Jeg har tatovert VIF på armen, sa Gelius.

Refser makten Han kom samtidig med en oppfordring til politikerne om å være obs på hva som skjer og legger opp til en debatt om statskirkeordningen.

- Ikke la de med den konservative makten få ta overhånd og styre kirken, sier Gelius, som anmodet om en åpen, varm og raus folkekirke.

- Det har vært som å stikke hånda inn i et vepsebol. Jeg har fått kritikk fra alle kanter, feminister, kvinnegruppa Ottar, Dagbladet, sa Gelius.

EN MANN AV FÅ ORD: Oslo-biskop Ole Christian Kvarme har vært sparsommelig med uttalelsene under Gelius-affæren. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet
EN MANN AV FÅ ORD: Oslo-biskop Ole Christian Kvarme har vært sparsommelig med uttalelsene under Gelius-affæren. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!