Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke korrupt

OPPLAND (Dagbladet): En leder i Lillehammers olympiske organisasjonskomité (LOOC) er dømt for ha mottatt 260 000 kroner i svarte penger fra en svensk OL-leverandør. - Jeg er ikke korrupt, hevder mannen overfor Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble dømt i september 1996. I går koblet Göteborgs-Posten saken opp mot smørings- og korrupsjonsskandalene som nå rir mange OL-arrangører.

Mannen ble dømt til ubetinget fengsel i 60 dager og 10 000 kroner i bot.

OL-lederen føler seg skandalisert av oppslaget i den svenske avisa, av dommen mot ham og ryktene som går.

- Jeg har vært naiv overfor prosjektlederen i den svenske bedriften, som lovet meg oppgjør på en skikkelig måte, med skattetrekk og skriftlig avtale. Jeg oppfattet det som et ordinært oppdrag. Og jeg var dum som ikke orienterte LOOC om mitt ekstraengasjement. Men jeg er ikke korrupt, og jeg er ikke blitt bestukket, sier mannen.

Han tar belastningen med å snakke til Dagbladet, fordi han ønsker å bli ferdig med saken.

Tøff tid

- Det var tøft nok i det året som gikk fra jeg ble etterforsket i 1995, og til jeg ble dømt i 1996. Og det var enda tøffere å komme seg opp igjen. Nå føler jeg at OL-bestikkelsene rundt om i verden drar meg ned i søla igjen.

- Var det du, som i kraft av din stilling i LOOC, signerte kontrakten med det svenske firmaet Röder AB, om levering av telt til OL?

- Nei. Det var flere involverte, både på mitt eget nivå og på trinnet over meg. Og sluttelig var det styret i LOOC som godkjente at Röder skulle levere OL-teltene. Det er viktig for meg å understreke at Röder og jeg ikke hadde noen avtale før kontrakten mellom Röder og LOOC var signert.

- Var ikke konsulentoppdraget for Röder identisk med jobben du gjorde i LOOC uansett?

- Det er jeg ikke enig i. Min jobb for Röder var å bistå dem i planlegging og forberedelse - slik at de kunne utføre arbeidet deres. Jeg hadde den kompetansen de manglet. Derfor spurte de om jeg kunne bistå. Alt jeg gjorde for Röder, gjorde jeg på fritida mi.

Beklager

- Hvorfor orienterte du ikke LOOC om oppdraget?

- Jeg vil ikke si annet enn at jeg beklager veldig at jeg ikke tok det opp på forhånd. Det var ikke ulovlig for oss LOOC-ansatte å ha ekstrajobber. Men de skulle klareres først.
- Etter OL skal du, ifølge politiforklaringen til Röders prosjektleder, ha truet med å holde tilbake sluttoppgjøret fra LOOC til du selv fikk penger?

- Jeg har registrert det. Det er ikke sant. Jeg har aldri koblet jobben min i LOOC med konsulentoppdraget for Röder.

- Hvilket inntrykk fikk du av Röder AB?

- At de var mer «business-minded» enn teknisk kompetente. Det var action som talte. Gjentatte ganger ba jeg om å få oppgjør på en ryddig måte, med lønnsoppgave og skattetrekk.

- Har du tjent eller tapt på avtalen med Röder?

- Jeg har gjort opp for meg med skattemyndighetene - og tatt min straff. Ja visst har jeg tapt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media