Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg er ikke korrupt

-  Jeg føler meg ikke som noen korrupt person, men som offer for den åpenheten jeg har vist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Det sier butikksjef ved Vinmonopolet, Odd Hugo Knutsen (51). Nå blir han degradert og taper 1,6 millioner i inntekt.

Knutsen har vært ansatt på Vinmonopolet siden 1971 og butikksjef siden 1990. Hans synderegister består i at han har deltatt to ganger på vinimportør Ekjords nå så berømmelige Hankø-arrangementer, men bare den ene gangen som overnattingsgjest. Han har også vært Ekjords gjest en Holmenkollsøndag med påfølgende lunsj.

Dessuten har han to år på rad deltatt i en golfturnering med middag og overnatting ved Kvitfjell, sammen med folk fra hotellfaget og bilbransjen. Arrangør var vinimportøren Haugen-gruppen.

Både Knutsen og flere på jobben har tidligere søkt om og fått lov til å være med på golfturneringer arrangert av vinleverandører. Men turneringene på Kvitfjell og de nevnte arrangementene hos Ekjord søkte han ikke om å få delta på, slik han etter reglene skulle ha gjort. For det straffes han med å bli degradert fra butikksjef til vanlig ekspeditør. Dermed taper han 1,6 millioner kroner i inntekt de 16 åra han har igjen som yrkesaktiv, og får følgelig også lavere pensjon.

Fikk advarsel

Det hører med til historien at Knutsen som ansvarlig butikksjef fikk en advarsel i 2000. En vinleverandør satte igjen 10-12 flasker vin som de ansatte fortærte på det interne julebordet i stedet for å levere dem tilbake.

Knutsen synes likevel ikke straffen står i noe rimelig forhold til de regelbruddene han har begått.

Nå håper han og de andre av hans kolleger som er ilagt straff som følge av Ekjord-saken at de kan få en mildere behandling.

Det første avhøret skjedde på Vinmonopolets hovedkontor en av de første dagene Ekjord-saken ble avdekket i Dagbladet.

-  Vi satt 10-12 kolleger i samme venterom med en av kollegene våre fra hovedkontoret som vakt. Han skulle passe på at vi ikke snakket sammen om saken.

Etter tur ble de sluppet inn til et avhørstribunal bestående av en rekke av Vinmonopolets toppsjefer med adm.dir. Knut Grøholt i spissen.

-  Det var tøft, men vi ble oppfordret til å vise åpenhet. Samme dag fikk vi beskjed om at vi var fritatt for arbeidsplikt så lenge etterforskningen pågikk.

Det var en tøff reaksjon, syntes jeg. Jeg hadde lagt alle kort på bordet og bidratt med det jeg visste. Videre etterforskning ville ikke avdekke noe mer, så hvorfor da ikke få gå tilbake til arbeidet?

Odd Hugo Knutsen gikk tre uker uten å få være på jobben.

-  Det var en vanskelig tid med mye usikkerhet. Jeg lurte jo på om jeg risikerte å miste jobben og følte meg ganske hjelpeløs. Men både mine nærmeste og kollegene på jobben ga meg støtte og omsorg, og gjør det fortsatt. Det er jeg takknemlig for.

Ei uke etter det første avhøret ble Knutsen innkalt til nytt møte, denne gang med etterforsker Erling Grimstad til stede. Det ble ifølge Knutsen en reprise på det første møtet og brakte ikke ny informasjon. Noe seinere ble han innkalt til et møte i Drammen, hvor han jobber. Der ble han, i nærvær av en representant for hans fagforening OFF, informert av en polsjef fra hovedkontoret om hvilken straff administrasjon og styre var innstilt på å gi ham. Men før han var kommet hjem, hadde samboeren hørt på nyhetene i radio at han trolig ville bli degradert fra sin nåværende stilling.

-  Helt jævlig

-  Utsikten til å bli degradert var helt jævlig. Jeg føler jeg er blitt straffet for ikke å ha spurt om lov til å være med på arrangementer fryktelig mange andre har fått være med på.

-  Men du kjenner vel reglene, så hvorfor spurte du ikke om lov?

-  Ja, si det. Golfturneringa var i gråsonen. Men Hankø-besøkene hos Nils oppfattet jeg som et møte i en vennegjeng av gode kolleger. Den ene gangen dro jeg med egen bil og kjørte hjem igjen samme kvelden klink edru. Det var ikke den svakeste antydning til press om å skulle selge flere av hans varer.

Knutsen er ikke blitt kontaktet av Ekjord etter at smøre-skandalen ble avdekket:

-  Det synes jeg er ryddig og greit. Jeg bebreider ikke ham at jeg har havnet i dette. Det får jeg stå for sjøl. Jeg har gjort en feil ved ikke å spørre om lov, men straffen er altfor hard. Jeg hører jo at folk snakker seg imellom om at det vi har gjort er filleting og at det er urettferdig at Knut Grøholt går fri.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!