Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke Kramer!

IKKE KRAMER: -Folk tror at de er på TV når de ser meg. De nekter å akseptere at jeg faktisk er Michael Richard, sier mannen som er blitt verdensberømt for sin rolle i "Seinfeld". Foto: BULLS LOS ANGELES (Dagbladet): - Det rareste jeg noen gang blir utsatt for, er når folk kaller meg Kramer, forteller Michael Richards, hvis portrett av Jerry Seinfelds helgærne nabo har gjort ham verdensberømt. - De tror at de er på TV når de ser meg og nekter å akseptere at jeg faktisk er Michael Richards.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskjellen mellom de to er påtakelig. Kombinasjonen av Richards kobaltblå skjorte og en signaloransje jakke - et garderobevalg Kramer vel ville bifalt.

Men alt annet ved Richards er Kramers rake motsetning, han snakker lavt og langsomt, tenker seg om før han sier noe, og gir forhøreren sin fulle oppmerksomhet.

Og som den mest pressesky av kvartetten i «Seinfeld» er han fortsatt urutinert nok til å si hva han måtte mene om noe, hvilket alltid er forfriskende i Hollywood-sammenheng.

Ny film

Kramer, eeehhh, Richards er snart klar for den amerikanske premieren av «Trial and Error», en komedie der Richards og Jeff Daniels - sist sett i «Dum og dummere» - spiller henholdsvis en arbeidsledig skuespiller og en arbeidsnarkoman advokat.

- Jeg tok denne jobben fordi jeg ikke visste om «Seinfeld» kom til å bli lagt ned i sommer, forteller han.

- I utgangspunktet er jeg nokså kresen med tanke på valg av roller, siden jeg etter hvert har fått råd til å si nei til ting, men jeg ville ha en film ute nå, og dette var det som var tilgjengelig. Jeg antok at mellom meg og Jeff Daniels ville det bli en anstendig film, innrømmer Richards.

- Kanskje ikke noe klassisk mesterverk, men hederlig underholdning.

Lønnspålegg

Etter mye fram og tilbake er det nå klart at det blir en ny sesong med «Seinfeld». Usikkerheteh har i stor grad skyldtes forhandlingene rundt Seinfelds tre støttespillere, Richards, Jason Alexander og Julia Louis-Dreyfuss, som i samlet flokk forlangte å få det samme som Seinfeld selv får pr. episode.

TV-kanalen NBC økte til slutt lønningene fra én million til 3,5 millioner kroner for hver episode for hver av de tre. Jerry Seinfeld fikk doblet sin lønn, og tjener nå sju millioner kroner pr episode.

Dermed er «Seinfeld»s kostnadsnivå astronomisk allerede før et eneste kamera går.

Soper inn penger

- Det mange ikke tenker over, er hvilke enorme pengesummer denne serien genererer for produsentene. «Seinfeld» er et monster som skuffer inn mange hundre millioner dollar i året for NBC og WB. Serien går i et utall land over hele verden, og syndikeres daglig her i USA. Alt det lar seg omsette i reklameinntekter. Legg til all verdens kaffekopper og kalendere, og du snakker om et finansielt snøskred, hevder Michael.

- Som medprodusent har Jerry en andel i den potten, mens vi tre ikke har noe ut over vår grunnlønn. Vårt krav er i stor grad basert på tanken om at vi vel bør få lov til å ta del i den gevinsten vi er med på å skape.

Motpol

- Jeg ble faktisk invitert med på «Seinfeld» fordi de trengte en motpol til resten av seriens veldig mentale tone, forteller han.

- Kramer hadde veldig lite å gjøre i de første episodene, fordi de ikke ante hva de ville jeg skulle gjøre. Etter hvert utviklet jeg flere og flere sider av ham - og nå er jeg vel litt bekymret for at folk kommer til å mene at den fysiske komedien er Kramers varemerke, og ikke mitt, sier Richards.

- Du vet aldri, når det dreier seg om en så populær serie og figur som dette, om publikum noen gang vil godta deg i andre roller etterpå.

Richards presiserer også ved flere anledninger at han er skuespiller, og ikke komiker.

- En komiker kan ikke uten videre ta en rolle i et teaterstykke av for eksempel Tennessee Williams, slik jeg kan og har gjort. Og det er en rekke sider av meg jeg håper jeg kan få vise folk etter at «Seinfeld» er over, mener Michael Richards.