«Jeg er ikke lenger karrierekvinne med stor K.»

En moderne, selvstendig karrierekvinne ble prinsesse og - ni år etter - skilt prinsesse og småbarnsmor med boplikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er interessant at prinsesse Alexandra fortsatt skal være en del av det danske kongehuset. Fordi hun er så populær, og dermed så nyttig for monarkiet. Dermed utvides begrepet av hva det vil si å være kongelig, sier sosiolog Hedvig Skonhoft Johannesen.

-  Prinsessen har skapt seg selv til en glitrende merkevare. Det spekuleres på om paret måtte vente med å annonsere skilsmisseplanene til kronprins Frederik og Mary Elisabeth Donaldson var viet, sier Skonhoft Johannesen.

Målbevisst

I et større intervju i siste nummer av Henne framstår prinsesse Alexandra som en svært ambisiøs, seriøs, målbevisst, hardt arbeidende kvinne som stiller store krav til seg selv.

-  Det tok tre år før jeg begynte å føle at ting var på plass. Først da kunne jeg begynne å fokusere på det som betydde mest for meg - for eksempel arbeidet mitt, sier hun.

I Henne-intervjuet snakker Alexandra om den tøffe overgangen fra karrierekvinne til prinsesse og offentlig person.

-  Når man er offisiell representant, skal man levere. Man er på. Man skal tenke seg om før man sier noe, og man kan ikke bare stille dumme spørsmål.

-  Personligheten min har selvfølgelig fått noen dypere og nyere dimensjoner. Jeg er ikke lenger karrierekvinne med stor K. Jeg er et menneske som utfører en viktig humanitær jobb, sier Alexandra til Henne.

Karrierekvinne

Prinsessen gjennomførte sine økonomistudier i Hongkong, Wien, London og Tokyo. Hun jobbet som børsmekler, med salg- og markedsføring og som visedirektør i GT Management (Asia).

-  Prinsesserollen er en innsnevring av spillerommet. Hun kan for eksempel ikke mene noe av substans. Rollen minner mye om forrige århundrets kvinneideal - kvinnen fra 50-tallet. Hun beundres for sine vakre kjoler og vennlige vesen, hun er knyttet til barn, veldedighet og høye beskytterskap, sier Hedvig Skonholt Johannesen.

Barna skal bo hos mor. Men mor kan ikke ta med seg Nikolai og Felix ut av landet uten tillatelse fra dronningen.

-  Hvis hun ikke har råderett over hvor hun kan bosette seg, mister hun råderetten over eget liv. Er det faktisk slik at hvis Ari Behn og Märtha skulle skilles, så ville han få restriksjoner på hvor han skulle bo, spør medie- og kjønnsforsker Wenche Mühleisen.

-  For kvinner som giftes inn i kongehuset er reproduksjon og familie jobb nummer én. Det blir sikkert stort press innad i familien - og på kvinnen.

Ikke et offer

Men Alexandra kan neppe ta opp igjen jobben som børsmekler nå, sier sosiolog Skonhoft Johannesen. Hun understreker at prinsessen ikke framstår som offer.

-  Hun er ingen Diana, hun framstår langt mer oppegående.

-  Hva blir utfordringen for den skilte prinsessen?

-  Å holde på integriteten sin. Og å få plass nok som person. Og så blir det interessant hva som skjer når det kommer en ny mann inn i bildet. Hvordan vil danskene takle det?

HILSTE FOLKET: Prins Joachim (35) og prinsesse Alexandra (40) og barna Nikolai (5) og Felix (2) på Fredensborg slott tidligere i år.