- Jeg er ikke noe geni

TROMSØ (Dagbladet): Odd Erik Garcia (26) leverte tidenes hovedfags-oppgave ved verdens nordligste universitet. - Jeg er ikke noe geni, bedyrer en beskjeden senjaværing, mens professorene lar superlativene hagle over ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karakteren 1,1 står som en påle i Universitetets nesten 30-årige historie. Den er nesten uslåelig, ettersom 1,0 er høyeste nivå. Aldri har noen levert en sterkere hovedfags-oppgave i fysikk.

- Vi hadde en mistanke om at gutten var god, men dette er vanskelig å tro, sier Jan Erik Solheim til avisa Nordlys. Solheim leder Institutt for fysikk ved Universitetet i Tromsø, og mer enn antyder at Garcia vil stå sterkt i kampen om et attraktivt doktorgradsstipend.
- Alt vi ser og omgir oss med er underlagt fysiske lover. For eksempel et nordlys på himmelen, eller en seilbåt som glir forbi. Alt har en forklaring. Det opptar ikke mange, men jeg har alltid vært vanvittig fascinert av det, sier Garcia sjøl.

Ikke skolelys

26-åringen forteller at han ikke alltid har vært et skolelys - han sleit fælt med matematikken i yngre år.
- Jeg var lykkelig når jeg klarte å kare meg til en G i ungdomsskolen. På gymnaset fikk jeg firere i fysikk. Jeg var nok litt umoden den gangen. Jeg har ikke noe gudbenådet talent for formler og tall. 80 prosent av suksessen kan tilskrives hardt og målrettet arbeid, kunnskapstørst og veldig mange timer på lesesalen. I perioder har jeg studert 16 timer hver dag, sier Garcia til Dagbladet.

Men i dag takker han også alle dem som aldri ga ham opp i hine hårde dager.

- Ære være engasjerte lærere på ungdomsskolen og gymnaset, sier en ydmyk 26-åring, som også sender varme tanker til veiledere og fysikkmiljøet ved Universitetet i Tromsø.

«Einstein»

Odd Erik Garcia er fra Rødsand på Sør-Senja. Her er ikke akkurat plasmafysikk, atomfusjoner eller elektroder dagligdagse samtaleemner. Men folket på yttersida er likevel overmåte stolte over guttens prestasjoner - godmodig har de gitt ham kallenavnet «Einstein».

Sensor Jan Trulsen ved Universitetet i Oslo opplyser at han aldri før har delt ut karakteren 1,1 i fysikk.
Nylig ble Garcia også belønnet med tur til en fysikk-konferanse i Italia, førstepremie for beste presentasjon av oppgaven.