- Jeg er ikke noe monster

Fritzl er opprørt over mediedekningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg kunne drept dem alle, og ingen ville noensinne fått vite det, skal Josef Fritzl ha sagt til sin advokat Rudolf Mayer. Paradoksalt nok er anledningen at 73-åringen vil benytte anledningen til å framstå i et bedre lys, fordi han er opprørt over mediedekningen av ham selv, skriver avisa Österreich.

«Incestmonsteret»

Fritzl, som også i norske medier er blitt omtalt som for eksempel «incestmonsteret» og «faren fra helvete», deler celle med en drapsdømt mann. På cella har de to radio og TV, og Fritzl misliker sterkt å bli omtalt som monster; han synes mediedekningen har vært «urettferdig» og «ensidig».

- Jeg er ikke noe monster. Hvis det ikke var for meg, ville ikke Kerstin vært i live i dag, det var jeg som sørget for at hun kom på sykehuset, sier Fritzl, og sikter til sin 19 år gamle datter, som ligger dødssyk på sykehus.

Det var innleggelsen av Kerstin som ledet til avsløringen av at Fritzl i årevis hadde holdt datteren Elisabeth og tre av deres felles barn fanget i en trang kjellerleilighet, mens tre andre felles barn bodde ovenpå med ham og kona Rosemarie.

«Samarbeidsvillig»

73-åringen har for første gang blitt avhørt av den østerrikske statsadvokaten i dag, og ifølge Österreich har han vært «samarbeidsvillig».

- Avhøret, som varte i ca. to timer, fokuserte på grunndetaljene om herr Fritzl og familien, i henholdt til østerriksk lov, sa Gerhard Sedlacek, talsmann for påtalemyndigheten, på en pressekonferanse.

- ER IKKE NOE MONSTER: Josef Fritzl (73) prøver å stille seg selv i et bedre lys, og mener seg urettferdig behandlet av mediene. Foto: POLITIET/AFP/SCANPIX
- ER IKKE NOE MONSTER: Josef Fritzl (73) prøver å stille seg selv i et bedre lys, og mener seg urettferdig behandlet av mediene. Foto: POLITIET/AFP/SCANPIX Vis mer

Flere detaljer fra avhøret ble ikke offentliggjort, og neste avhør finner ikke sted før om tidligst to uker, ifølge Sedlacek.

Ifølge Wien-avisa Die Presse uttaler direktøren for fengselet i St. Pölten, der Fritzl sitter i varetekt, at 73-åringen er folkesky; han benytter seg blant annet ikke av adgangen til lufteturer i fengselsgården.

- Jeg kan forestille meg at han er redd, sier fengselsdirektør Günther Mörwald til avisa.

«Følelsesmessig nedbrutt»

Fritzls forsvarer Mayer har tidligere uttalt at Fritzl er «en følelsesmessig nedbrutt mann som ikke hører hjemme i fengsel, men snarere på et psykiatrisk sykehus». Han vil prøve å få sin klient kjent sinnssyk for at han skal unngå å møte en jury i rettssalen - en jury Mayer er overbevist om vil være preget av all medieomtalen.

Samtidig får saken politiske konsekvenser, og det østerrikske parlamentet har i dag drøftet om man skal forlenge straffene for seksualforbrytelser og forlenge tida saksdokumenter kan oppbevares; i dag makuleres dokumentene etter 15 år.

Dette debatteres i dag fordi det har kommet fram at Fritzl satt 18 måneder i fengsel på 60-tallet etter en voldtektsdom, men likevel fikk omsorgsretten for de tre barna som vokste opp ovenpå.

- Jeg er ikke noe monster
- KAN FORESTILLE MEG AT HAN ER REDD: Fenselsdirektør Günther Mörwald forteller at Fritzl holder seg for seg selv i fengselet og ikke går ut. Fengselet i St. Pölten i bakgrunnen.
VIL FÅ FRITZL ERKLÆRT SINNSSYK: Fritzls forsvarer Rudolf Mayer vil prøve å få sin klient erklært sinnssyk. Han har ingen tro på at 73-åringen vil få en rettferdig behandling i møte med en jury.