- Jeg er ikke noe promillepoliti

Siv Jensen vil ikke kritisere alkoholpåvirket stortingstale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Partiformann Siv Jensen holdt i ettermiddag en pressekonferanse om Sandbergs opptreden.

Tirsdag kveld gikk Frps Per Sandberg på Stortingets talerstol etter å ha inntatt tre akevitt og en pils tidligere på kvelden. Flere representanter reagerte på hans opptreden.

- Jeg vil rydde enhver tvil tilside. Selvsagt skal man være skikket til å gå på stortingets talerstol. Og mitt bestemte inntrykk er at samtlige av Fremskrittspartiets representanter, og jeg vil også mene de andre representantene, har stor respekt for sitt verv som folkevalgt og skjøtter det med nødvendig respekt, sier Jensen.

- Svært lei seg

Hun fortalte først at Sandberg har tatt «ferie etter samråd med lege». På direkte spørsmål om Sandberg er sykmeldt svarte Jensen at «det er ikke utenkelig at han er det».

En time senere opplyste Frps kommunikasjonsavdeling at Sandberg er sykmeldt i tre uker, noe som senere ble korrigert til at han er sykmeldt etter samtale med lege på ubestemt tid.

- Dette er selvsagt alvorlig, men samtidig er det veldig sterke menneskelige aspekter, sa Frp-formannen på pressekonferansen, der media på forhånd fikk beskjed om at det ikke ble anledning til å stille spørsmål etter Jensens briefing.

- Sandberg er svært lei seg. Og han vil beklage hvis noen føler at han ikke har utøvet den nødvendige respekten som vervet krever Men han er av den oppfatning at han ikke var beruset, og det er bekreftet av flere stortingsrepresentanter som har stått fram med fullt navn i media, mener Jensen, som har full tillit til partikollegaen.

- Noe helt annet er det å kaste dritt om en kollega anonymt. Det er ekstremt feigt, og jeg oppfordrer dem til å stå fram, så kan de se meg og Sandberg i øynene og si det samme til oss, sier partilederen med adresse til anonyme kilder i dagens VG.

- Jeg er ikke noe promillepoliti

- Spesielle forhold
Jensen forteller at Sandberg har tatt reaksjonene på den påvirkede opptredenen svært tøft. Samtidig går hun langt i å si at det kan oppstå situasjoner der stortingsrepresentantene ikke er edru.

Per Sandbergs promille på talerstolen var trolig under 0,3, viser beregninger Nasjonalt Folkehelseinstitutt har gjort for Dagbladet.no.

- Vi jobber under svært spesielle forhold, og ofte 16-17-timers dager. Selv om det innebærer representasjonsoppdrag er ikke det ensbetydende med misbruk av alkohol. Jeg synes vi skal legge den delen av debatten bak oss, sier Frp-formannen, som i dag spøkte med reaksjonene på Sandbergs alkoholinntak på jobb.

- Noen av de anonyme kildene har uttalt at det ble sagt «underlige ting» fra talerstolen. Det blir det hver eneste dag, men jeg beskylder aldri andre for å være påvirket for det.

Jensen ville ikke svare på spørsmål fra Dagbladet.no om hun selv hadde valgt å gå på talerstolen om hun hadde drukket det samme antallet alkoholenheter som Sandberg gjorde.

- Jeg er ikke noe promillepoliti, og vil ikke gå inn i en diskusjon om hva som er mye og hva som er lite, sier hun.

Telefonen til Sandberg har ikke stått stille siden Sandberg innrømmet ovenfor VG at han var beruset da han sto på Stortingets talerstol tirsdag.

Les alle sakene om Sandbergs opptreden her!