«Jeg er ikke redd for å dø»

Gazas gater er fulle av illsinte palestinere. De roper etter blod og selvmordsaksjoner i Israel etter at den israelske hæren i går forsøkte å drepe Ahmad Yassin, Hamas' åndelige leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): Klokka er litt over fire. Hamas-lederne Ahmad Yassin og Ismail Haniyeh forlater leiligheten i tredje etasje. De har hatt møte. Like etter dundrer en kvart tonns bombe inn i etasjen Yassin og Haniyeh akkurat forlot. Ingen mister livet, men minst 15 personer blir skadd. Inkludert Yassin, kvinner og barn.

I løpet av få minutter er nyheten om attentatforsøket på Yassin kjent i hele Gaza. Det skaper totalt kaos og sinne.

Roper på hevn

Mange tusen palestinere stormer ut i gatene og roper på hevn.

- Martyraksjoner i Israel. Vi vil ha martyraksjoner i Israel, raser menneskemengden.

Utenfor Shifa-sykehuset i Gaza by tropper Hamas-medlemmer opp med våpen og roperter:

- Vi advarer Sharon om at våre folk er ute etter hans hode.

For palestinerne kom gårsdagens bombeaksjon som en overraskelse. I løpet av de siste to ukene har Israel henrettet 11 Hamas-ledere, men med unntak av den politiske lederen Abu Shanab var alle fra den væpnede fløyen.

Gårsdagens drapsforsøk på Yassin blir sett på som en krigserklæring av palestinere flest. Yassin og Hamas har enorm støtte i Gaza.

- Ikke redd

Dagbladet møtte Ahmad Yassin i hans leilighet i Gaza by for seks dager siden. Hamas-grunnleggeren smilte og lo der han satt lenket til rullestolen sin.

- Jeg er ikke redd for å dø. Det er de (israelerne, red.anm.) som er redde. Folk dør i alle land uansett om det er krig eller ikke. De dør i senga, i en bilulykke eller når de sprenger seg selv. Når Israel dreper våre folk, skal de betale for det, sa Yassin.

- Frykter du at Israel vil forsøke å drepe deg?

- Vi er ikke redde for martyrdøden. Hvis en leder blir drept, vokser det fram ti nye. Og hvis en kriger dør, kommer hundre nye krigere og tar hans plass. Hvis Israel tror at de stopper volden ved å drepe oss, tar de feil. Dette vil styrke Hamas, sa Yassin.

Går under jorda

Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, kommer sjeik Ahmad Yassin til å fortsette å være i leiligheten sin i Gaza til tross for at israelerne forsøkte å drepe ham i går. Andre Hamas-ledere går imidlertid i skjul.

Hamas-lederen Ismail Haniyeh, som var sammen med Yassin i går, har vært i skjul i en lengre periode. For litt over ei uke siden var han observert syklende i Gaza. Han stoppet utenfor en fullsatt shawarmarestaurant i byen og bestilte mat. I løpet av fem minutter var restauranten helt tom. Alle gjestene flyktet.

- Jeg vil jo ikke dø, fortalte en palestiner som var i lokalet.

Abbas ba om avskjed

Gårsdagens henrettelsesforsøk i Gaza skjedde samme dag som palestinernes statsminister, Mahmoud Abbas, leverte sin avskjedssøknad til Yassir Arafat. Abbas og Arafat har kranglet så busta føyk de siste to ukene. I går synes det å være nok for Abbas, bedre kjent som Abu Mazen.

- Situasjonen er enda ikke helt avklart, og ting kan se annerledes ut i morgen. Jeg vil ikke utelukke at Abbas fortsetter å lede forretningsministeriet, men jeg holder en knapp på at Abu Ala kommer til å overta, sier en diplomat.

Palestinske myndigheter er nå totalt handlingslammet. Israel og USA nekter å ha kontakt med Arafat. De presset på slik at Abbas ble statsminister. Men av palestinerne blir Abbas sett på som en nikkedokke for Israel og USA.

FORSØKT DREPT: Hamas' åndelige leder, Ahmad Yassin, ble i går utsatt for et attentatforsøk fra den israelske hæren. Her trilles han vekk av livvakter fra en moské i Gaza by seinere på kvelden.