BRANNATTENTAT: Lars Vilks ble nok en gang utsatt for et angrep i dag, da noen hadde forsøkt å tenne på huset hans med en brannbombe. Foto: EPA/Björn Lindgren/SCANPIX
BRANNATTENTAT: Lars Vilks ble nok en gang utsatt for et angrep i dag, da noen hadde forsøkt å tenne på huset hans med en brannbombe. Foto: EPA/Björn Lindgren/SCANPIXVis mer

- Jeg er ikke redd. Jeg er mer motivert

Den svenske Muhammed-tegneren Lars Vilks om brannbombeangrepet mot sitt eget hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er utvilsomt en kulturkrasj som skjer, men vi kommer ingen vei. Om man skriver en artikkel om Ronaldo, bruker man et bilde av Ronaldo. Det bør man også gjøre i saker om Muhammed, uten at det trenger å være en stor sak å gjøre det, sier den svenske kunstneren Lars Vilks til Dagbladet.

I dag ble han nok en gang utsatt for et angrep, da noen hadde forsøkt å tenne på huset hans med en brannbombe. Brannen spredde seg ikke, men Vilks betrakter det som en opptrapping av situasjonen.

Må sortere drapstruslerBakgrunnen for angrepene er at han i 2007 tegnet den islamske profeten Muhammed som en såkalt «rondellhund» (se faktaboks).

Han forteller til Dagbladet at han mottar så mange trusler at han har begynt å sortere dem.

- Jeg får så mange at jeg kan ikke ta alle alvorlig. Men det er en viss sort som er formulert på en spesiell måte, eller en person som høres mer truende enn andre.

- Vil skremme- Tror du de som truer deg på livet faktisk har som hensikt å drepe?

- Det finnes noen som er forberedt på å gjøre det. Når man tenner på et hus der det kan ligge noen å sove, så er jo det et mordbrannforsøk. Men jeg tror ikke de er direkte ute etter å drepe, men mer å spre skremsel, sier Vilks.

Til tross for at han er vant med trusler, synes han det er ubehagelig at de nå angriper hans hjem.

- Jeg trodde man befant seg utenfor den sonen når man er hjemme. Nå er det flere grenser som er overtrådt. Først den fysiske grensen under angrepet i Uppsala, og nå på går det utover hjemmefreden, sier Vilks.

- KAN IKKE VÆRE SIKKER: Lars Vilks synes det vil bli vanskelig å være hjemme i sitt eget hjem på nattestid framover. Foto: AFP PHOTO/Scanpix
- KAN IKKE VÆRE SIKKER: Lars Vilks synes det vil bli vanskelig å være hjemme i sitt eget hjem på nattestid framover. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer

Motivert- Er du redd?

- Nei, jeg pleier ikke å være det. Jeg er mer motivert, sier han.

Vilks vil nå sette inn alarmsystem og låne en hund for å beskytte seg.

- Jeg har ikke trodd at jeg har behøvd det. Nå må jeg ha en alarm så det uler dersom noen kommer inn på området. Det er klart. Det er en åpenbar risiko for at noe kan skje, sier han til Expressen.

sin blogg skriver han at politiet fant en «ganske vakker kniv» utenfor det knuste vinduet. Overfor Dagbladet utdyper han at det trolig var en hilsen om hva som kommer, og at kniven hadde dekorasjoner.

- Det er ofte noe islamister lar være igjen. Men det beviser jo at de som gjorde dette var bevæpnet. Politiet fant også en annen kniv, sier Vilks.

- En feighet i samfunnet- Er dette noe som får deg til å unngå å tegne flere motiv av Muhammed?

- Nei. Men jeg har ikke gjort det siden 2007. Det stammer fra den gang, men jeg har deltatt i mange debatter og holdt forelesninger, som den i Uppsala om seksualitet og Islam, sier han.

VILLE DREPE VILKS: «Jihad Jane». Foto: AP Photo/Scanpix
VILLE DREPE VILKS: «Jihad Jane». Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

- Jeg mener man ikke må unnvike. Det er en feighet i samfunnet som lar de ekstreme få rett, og det er ikke bra.

- Bør bruke Muhammed-illustrasjonerHan mener problemet er hvordan man skal komme seg bort fra det han kaller en ond sirkel.

- Det er utvilsomt en kulturkrasj som skjer, men vi kommer ingen vei. Om man skriver en artikkel om Ronaldo, bruker man et bilde av Ronaldo. Det bør man også gjøre i saker om Muhammed, uten at det trenger å være en stor sak å gjøre det.

Han mener man skulle brukt Muhammed-illustrasjoner fra starten, og at sensasjonen hadde forsvunnet på den måten.

- Man må endre trenden. På den måten unngår man den onde sirkelen der kunstnere blir truet, mener han.

- Jeg kan ikke være sikker i mitt eget hjem. Det er bare et faktum. Jeg har grunn til å være urolig, og det blir vanskelig å være der på nattestid. De kunne ikke vite om jeg lå og sov eller ikke, sa Vilks til den svenske avisa Expressen tidligere i dag.

Ifølge avisa har politiet funnet en jakke med adresselapp på innsiden på stedet.