Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke sint. Det er bare slik jeg snakker

Aktoren i French-saken avviser kritikken mot ropingen og skrikingen i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Aktor Katenda Nkulu avviser kritikken av den voldsomme framferden han utviser i den pågående drapssaken mot Joshua French i Kongo.

- Jeg er ikke sint. Det er bare slik jeg snakker. Jeg prater med hjertet, sier han til Dagbladet i Kongos hovedstad Kinshasa.

Obersten roper, gestikulerer vilt og kommer med gjentatte og flammende utfall mot den drapstiltalte nordmannen. Tolken, som oversetter det som sies i salen til French, rekker som oftest ikke å snakke ferdig.

- Mye lyd
Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold beskriver oppførselen som uverdig i en rettssal.

- Det er mye lyd og mange fakter, men ikke så mange poenger. Han er mest opptatt av å fortelle historie, og ikke forholde seg til beviser, sier Graasvold til Dagbladet i Kongos hovedstad Kinshasa.

I går toppet det seg for French kongolesiske forsvarer Marie Mwila, som ba dommerne om å få inn en ny aktor. Mwila mener Nkulu har fått personlige horn i siden til French.

- Når vi finner ut at du får et spesielt forhold til klienten vår, stopper jeg. Han har en negativ innstilling til min klient som ikke er bra, sa Mwila til dommerne.

- Respekt for French
Nkulu avviser også dette.

- Jeg kan ikke ha et personlig problem med French. Problemet hans er loven. Jeg har aldri møtt ham før, hvordan kan jeg ha et problem med ham? sier Nkulu til Dagbladet under et besøk på hans kontor i Kongos hovedstad Kinshasa.

- Når jeg roper i retten, kan det naturligvis være skremmende, fortsetter han.

- Jeg har respekt for French. Han er en stille og rolig type, som åpenbart er godt utdannet. Han er modig, sier Nkulu.

Gårsdagens rettssak i militærfengslet Ndolo ble en kaotisk og uoversiktlig affære. Det ble plutselig arrangert en rekonstruksjon på cella hvor Tjostolv Moland døde, og påtalemyndigheten la fram bevis som er sentrale i spørsmålet om han ble drept eller begikk selvmord uten at forsvaret var informert på forhånd. Graasvold sier dette mot prinsippene om en rettferdig rettergang.

- Å ikke legge dem fram før under rettssaken er svært kritikkverdig, sier Graasvold.

Fin form
Rettssaken, som i forrige uke ble utsatt på grunn av Frenchs helsetilstand, fortsetter på fredag. Da skal rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen ha en omfattende presentasjon om de norske obduksjonsfunnene.

Det norske teamet som deltok i etterforskningen av dødsfallet har konkludert med at Moland tok sitt eget liv, mens kongoleserne mener spor av sovemedisiner i blodet beviser at han ble drept.

Graasvold sier at Frenchs helsetilstand fortsatt er god, og at han er klar til å møte i retten på fredag.

- Selv etter den påkjenningen det var å stå i retten på tirsdag, har han holdt ut. Det er veldig imponerende. Han har en kombinasjon av egenskaper som gjør at han greier å stå sterkt. Det er bare å ta av seg hatten, sier Graasvold.

HØYLYTT: Aktor Nkulu fra rettsaken tirsdag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HØYLYTT: Aktor Nkulu fra rettsaken tirsdag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!