Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke skapt for å leve et A4-familieliv

Hanne Garnes dro til Danmark for å bli gravid.

- NORSKE POLITIKERE ER UTDATERTE: Hanne Garnes dro til Danmark for å bli gravid, og mener norske politikere er utdaterte når det gjelder dette temaet. I denne ukens episode av «Insider Fem» får vi møte de håpefulle kvinnene, donorbarna og sæddonorene. Se episodene hver torsdag på FEM og Dplay. Video: «Insider Fem»... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hanne Garnes bestemte seg for å få barn alene, men det fikk hun ikke lov til i Norge. Dermed gikk turen til Danmark for å bli «solo-mamma», med en prislapp på 40 000 kroner.

Se «Insider Fem» hver torsdag kl. 21.30 på FEM og Dplay.

- Jeg har inntrykk av at de fleste som reiser, gjør det på grunn av den biologiske klokka, sier Garnes til Dagbladet.

Se videoen øverst i saken!

- Norge er veldig konservative

Norge tillater ikke assistert befruktning til single, og flere benytter seg derfor av utenlandske klinikker. Hanne Garnes dro til København. Klinikken Garnes bruker behandler cirka 300 norske kvinner hvert år.

- Jeg synes Norge har en veldig gammeldags tankegang. Jeg har ikke forståelse for at politikerne, som skal være så oppdaterte, er så utdaterte på dette området.

Hun mener at ingen egentlig har gitt henne en god grunn for forbudet, annet enn den tradisjonelle «barn skal ha to foreldre»-grunnen.

- Og den grunnen er litt tynn.

Åpen eller lukket donor

En viktig del av prosessen er valget av donor, og en enda større del er om du vil ha åpen eller lukket donor. Velger man åpen, kan barnet kontakte donoren når han eller hun har fylt 18 år. Velger man lukket donor, er det bare sædbanken som kjenner donorens identitet.

Lar du klinikken velge sperm koster det cirka 3000 kroner. Hvis du derimot vil påvirke barnets evner, interesser og utseende kan det koste alt fra 16 000 til 25 000 kroner. Hvis du vil sikre deg at ingen bruker samme donor som deg, kan må du betale 100 000 til 300 000 kroner.

FETISJER: «Insider» utforsker fetisjer, og vi møter BDSM-paret Frode og Rakel, samt «Sofia» som tjener tusenvis på trusesalg. Video: Insider Fem Vis mer Vis mer

Garnes valgte åpen sæddonor. Hun mener at det var et vanskelig valg å ta, men det ble enkelt etter at valget ble tatt.

- Jeg vil gi barnet mitt sjansen til å kontakte sitt opphav, forteller hun til Dagbladet.

Når det gjelder å påvirke barnets utseende, valgte hun sæd fra en hvit mann med normal BMI. Reisen i episoden var Garnes sin tredje tur til Danmark, og til sammen har hun brukt 40 000 kroner.

Vil at Norge skal vurdere lovverket

I kveldens episode sier Svend Lindberg, lege ved fertilitetssenteret, at det kan være problematisk med norske pasienter.

- Vi vil jo gjerne følge opp pasientene våre, gi de riktige medisiner, gi de riktig pleie. Og det er vanskelig når de etterpå reiser hjem til Norge, sier Lindberg til «Insider Fem».

Han mener det hadde vært en fordel om Norge tittet på hvordan de andre nordiske landene håndterer assistert befruktning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!