Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke skyldig

Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn avviser voldtektsanklagene i nytt rettsmøte.

STØTTES AV KONA: Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn ankom rettslokalet på Manhattan med sin støttende kone Anne Sinclair ved sin side.  AFP PHOTO/Stan HONDA
STØTTES AV KONA: Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn ankom rettslokalet på Manhattan med sin støttende kone Anne Sinclair ved sin side. AFP PHOTO/Stan HONDA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Strauss-Kahn (62) ble løslatt mot kausjon og på strenge vilkår. De siste par ukene har han sittet i husarrest i en luksusbolig i Tribeca på Manhattan. Den tidligere så mektige IMF-sjefen har blitt passet på av bevæpnede vakter.

Strauss-Kahn ble pågrepet 14. mai og er blant annet tiltalt for voldtektsforsøk mot en 32 år gammel stuepike i en luksussuite på Sofitel Hotel tidligere på dagen.

Stuepiken vil vitne i rettsaken mot Strauss-Kahn, opplyser stuepikens advokat til Reuters.

- Hun kommer til å komme inn i rettslokalet, stille seg i vitnebokse og fortelle verden hva Dominique Strauss-Kahn gjorde mot henne, sier advokaten hennes, Kenneth Thompson, til journalistene utenfor rettsbygningen.

Langvarig rettssak Én time før dagens rettsmøte skulle begynne ankom Strauss-Kahn rettslokalet arm i arm med sin kone, Anne Sinclair. De ble møtt av en pipekonsert fra frammøtte stuepiker.

- Skam deg, ropte de.

- Ikke skyldig, svarte Strauss-Kahn da han ble spurt av dommeren Michael Obus om hvordan han stilte seg til tiltalen.

Hele seansen var over på få minutter. Strauss-Kahn smilte da han forlot rettslokalene sammen med sin kone.

Til sammen er han tiltalt for sju forhold, og han risikerer 25 år i fengsel dersom han skulle bli dømt. Strauss-Kahn står sannsynligvis foran måneder i retten. Neste rettsmøte er satt til 18. juli.

I dag er også første gang forsvarerne til Strauss-Kahn får fullt innsyn i påtalemyndighetenes beviser.

Saken har fått enorm internasjonal oppmerksomhet, og medieoppbudet blir sammenliknet med den gangen Mark Chapman ble arrestert for å ha skutt og drept John Lennon i 1980.

Tidligere hyllet Strauss-Kahn ble tidligere hyllet for sin måte å takle den globale finanskrisa og gjeldsproblemene i Europa på som leder for Det internasjonale pengefondet (IMF).

Han valgte å trekke seg som leder for IMF få dager etter at han ble pågrepet. Før var Strauss-Kahn også ansett for å være det franske sosialistpartiets fremste presidentkandidat i kampen mot Nicolas Sarkozy. Nå blir han sett på som politisk død.

Luksusarrest Den tidligere så mektige franskmannen, ble først plassert på den beryktede fengselsøya Rikers Island. Etter noen dagers kamp, fikk han retten til å gå med på at han kunne løslates mot kausjon på 5 millioner dollar (27,5 millioner kroner).

Påtalemyndigheten har hele tida hevdet at det er fare for at han skal rømme landet. Strauss-Kahn satt om bord på et fly i retning Paris da han ble pågrepet.

De siste ukene har han sittet i husarrest i en luksusbolig. Myndighetenes sikkerhetsforanstaltninger blir anslått til 200 000 dollar i måneden (om lag 1,1 millioner kroner). Dette må Strauss-Kahn og kona selv dekke.

Hjemme i Frankrike omtales den velstående Strauss-Kahn som en sjampanjesosialist som er glad i luksus. Kona har arvet en stor formue fra sin bestefar som var kunsthandler med eksklusive avtaler med Henri Matisse og Picasso.

Prestisjekamp Strauss-Kahn brukt tida i husarrest på å hyre inn de antatt beste forsvarerne, PR-folkene og private etterforskerne. Millioner av dollar av konas formue er brukt på å gi ham et best mulig forsvar.

I spissen for teamet av toppadvokater står sluggeren Ben Brafman. Kjendisadvokaten har hatt både Michael Jackson og P. Diddy på klientlista. Flere medier anslår at han har en timepris på rundt 1500 dollar (8250 kroner).

Forsvarerne har tidligere antydet at de kommer til å hevde at Strauss-Kahn hadde samtykkende sex med stuepiken, at stuepiken ikke er troverdig, og at hun er ute etter penger. I mens vil påtalemakten hevde at stuepiken er en troende muslim, som ble utsatt for et brutalt overgrep.

For begge parter har saken fått enorm prestisje.

Det er ikke særlig sannsynlig at Strauss-Kahn går med på en minnelig løsning og betaler en klekkelig erstatsningssum og innrømmer en viss skyld.

PIPEKONSERT: Stuepiker fra fagforeningen i New York hadde møtt fram utenfor rettslokalet og ga Strauss-Kahn en pipekonsert da han ankom. Foto:  AFP PHOTO/ERIC FEFERBERG
PIPEKONSERT: Stuepiker fra fagforeningen i New York hadde møtt fram utenfor rettslokalet og ga Strauss-Kahn en pipekonsert da han ankom. Foto: AFP PHOTO/ERIC FEFERBERG Vis mer