Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke skyldig

Den drapstiltalte sunnfjordingen (42) nektet straffskyld da rettssaken etter drapet på Anne Slåtten (bildet) begynte i Førde i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØRDE (Dagbladet.no): Det er snart sju måneder siden sykepleierstudenten Anne Slåtten ble funnet drept i Førde i Sunnfjord.

Klokka 09 i dag tidlig startet rettssaken mot den 42-årige mannen som er tiltalt i saken.

- Ikke skyldig, sa han med klar stemme da tingrettsdommer Terje Mowatt spurte om han erkjente straffskyld.

Anne Slåttens familie satt på tilhørerbenken da 42-åringen, tilsynelatende rolig og ikledd grå jakke og dongeribukser, også benektet straffskyld for voldtektsforsøk.

Han medga imidlertid at han han hadde kjørt bil i beruset tilstand ved en seinere anledning - et forhold som også er tatt med i tiltalen fordi aktoratet vil vise sammenheng mellom tiltaltes alkoholfobruk og evne til å huske.

Forsøkt voldtatt

Påtalemyndigheten mener drapet skjedde da tiltalte forsøkte å voldta Anne Slåtten.

Ifølge tiltalen skal han ha dratt Slåtten inn i et skogholt. Hun kjempet kraftig imot, men tiltalte skal ha holdt henne fast og utøvd stump vold mot hodet hennes. 42-åringen skal ha trukket ned brystholderen hennes, og kysset eller befølt henne på brystene og prøvd å dra av henne buksene.

Aktor Jogeir Nogva sa i sitt innledningsforedrag i retten at Slåtten ble funnet med klærne delvis i uorden, blant annet var buksa dratt litt ned, og beltet syntes for vidt i forhold til bukselinningen.

Ifølge aktoratet endte voldtektsforsøket med at 22-åringen ble kvalt og drept.

42-åringens forsvarer Ivar Blikra sa i et tilsvar til aktors innledning at de mener det ikke kan slå fast at Anne Slåtten ble drept på stedet der hun ble funnet. Blikra vil trolig også prøve å så tvil om dødsårsak, vitneutsagn, klokkeslett, DNA-prøver, og hvorvidt tiltalte i det hele tatt har vært på funnstedet. 42-åringen skal forklare seg for retten i formiddag.

Kvalt og drept

Anne Slåtten (22), opprinnelig fra Hjelmeland i Rogaland, ble funnet død i et skogholt ved Angedalsveien i Førde mandag 7. juni i fjor. Da hadde hun vært savnet i over ett døgn, etter at hun ikke møtte opp til jobb på Førde Helsetun.

Etterforskningen viste at 22-åringen ble kvalt og drept på vei til jobb tidlig søndag morgen. Ifølge tiltalen blir drapstidspunktet anslått til klokka 07.20.

En storstilt drapsjakt ble satt i gang. Over 2100 vitner ble avhørt, og politiet gikk ut med fantomtegninger av mulige gjerningsmenn og vitner.

Felt av DNA

Det var en DNA-profil fra biologiske spor funnet på Slåtten som fire måneder seinere førte til et gjennombrudd i saken. Da hadde over 1200 personer avlagt spyttprøver, og 7. oktober kom det svar fra Rettsmedisinsk institutt at prøve nummer 1064 ga full klaff.

Den tiltalte sunnfjordingen ble pågrepet og siktet for drapet samme ettermiddag. Han har siden sittet varetektsfengslet.

42-åringen er tiltalt for forsettlig drap, i tillegg til voldtektsforsøk, og risikerer inntil 21 års fengsel dersom han finnes skyldig.

I tillegg har Anne Slåttens familie varslet at de vil kreve til sammen 750 000 kroner i erstatning og oppreisning dersom han dømmes.

Fjordane tingrett har satt av ei uke til rettssaken, men aktor mener det neppe vil være tilstrekkelig.

DREPT: Anne Slåtten