Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke spent, men klart jeg blir nysgjerrig. Det er en forskjell der

Orderud-aktoren om angivelige nye bevis i Orderud-saken.

IKKE SPENT, MEN NYSGJERRIG: Førstestatsadvokat Olav Helge Thue var aktor under Orderud-rettssakene. Han ønsker ikke å spekulere i hva de angivelige nye opplysningene gjenopptakelsesbegjæringen i Orderud-saken kan være, men medgir at han er nysgjerrig. Foto: HANS ARNE VEDLOG/ Dagbladet
IKKE SPENT, MEN NYSGJERRIG: Førstestatsadvokat Olav Helge Thue var aktor under Orderud-rettssakene. Han ønsker ikke å spekulere i hva de angivelige nye opplysningene gjenopptakelsesbegjæringen i Orderud-saken kan være, men medgir at han er nysgjerrig. Foto: HANS ARNE VEDLOG/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ble den siste Orderud-dømte løslatt fra fengsel etter at hun ble dømt til 21 år fengsel for medvirkning til overlagt trippeldrap pinseaften 1999. Veronica Orderud (42) smilte fra øre til øre da hun forlot Sandaker overgangsbolig og dro rett hjem til ektemannen Per Orderud (60) på Orderud gård i Sørum kommune.

Hun ble hentet av privatetterforsker Tore Sanberg som har hatt Orderud-saken på blokka siden 2006. Han og advokat Frode Sulland jobber med gjenopptakelsesbegjæringen som de etter planen skal levere til Gjenopptakelseskommisjonen i månedsskiftet februar/mars.

Sandberg sier det vil komme nye opplysninger i Orderud-saken. Planen er å offentliggjøre deres dokumentasjon på en nyopprettet nettside i form av fire eller fem tv-episoder.

Nysgjerrig aktor Sandberg er foreløpig svært hemmelighetsfull om hva deres nye bevis skal være, men har røpet overfor Dagbladet at det skal handle om tekniske bevis, nye opplysninger fra gamle vitner og nye vitner som ikke har vært ute tidligere.

Førstestatsadvokat ved Oslo statsadvokatembeter Olav Helge Thue var påtalemyndighetens representant under Orderud-rettsoppgjørene i Nes herredsrett i 2001 og i Eidsivating lagmannsrett året etter. Per og Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt drap på ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47). Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble dømt til 15 og 18 års fengsel.

For aktoren og påtalemyndigheten er Orderud-saken historie, men han har selvsagt fått med seg at det skal leveres en gjenopptakelsesbegjæring på vegne av Per og Veronica Orderud.

- Jeg er ikke spent, men det er klart man blir nysgjerrig på hva som kommer. Det er en forskjell der, sier Thue til Dagbladet.

Uenig med Sandberg Tore Sandberg mener etterforskningen av drapene ikke endevendte alle sider av saken godt nok. Han mener bevisene som dømte ekteparet er for svake til å kunne være fellende. Thue er uenig.

- Jeg mener den dommen står trygt på egne bein, så får vi se hva som kommer. Inntrykket vi satt med etter dommen var at de steinene som kunne vært snudd ble snudd. Det var en veldig omfattende etterforskning. Jeg kan ikke se at det kunne blitt gjort andre ting som kunne fått oss nærmere hvem som avfyrte skuddene, sier Thue til Dagbladet.

Hvem som faktisk hadde fingeren på avtrekkeren på Orderud gård pinseaften 1999 har aldri blitt avslørt.

Thue sier han ikke har noen synspunkter på at alle fire domfelte i Orderud-saken nå er løslatt. Han sier det vil bli interessant å se dokumentasjonen bli lagt ut på nettet.

- De har åpenbart en sans for dramaturgi. Samtidig håper jeg folk vil være klar over og ser på det som en parts innlegg. Det er ikke slik at vi medvirker i dette materialet på noe måte. Jeg tror neppe vi vil bli invitert til det heller, sier førstesatsadvokaten.

Kan få invitasjon Tore Sandberg sier han registerer med interesse når Thue sier de ikke tror de vil bli invitert til å medvirke i materialet.

- Det er noe jeg vil overveie, om de skal få en slik invitasjon, sier Tore Sandberg til Dagbladet.

- Det vi skal legge frem er den dokumentasjonen vi mener vil godtgjøre at vi legge frem begjæringen. Vi mener det vil komme ny informasjon her, sier Sandberg.

Når begjæringen bli levert til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, blir begjæringen vurdert og ettergått av dem.

- For vår del er vi avventende og vil bidra til kommisjonen dersom det vi blir bedt om det eller det er behov for det, sier Thue.