- Jeg er ikke vaksinemotstander

Narkolepsirammede Janiche Henden (46) mener frykten for vaksinemotstand knebler debatten om svineinfluensavaksinen.

REDDER LIV: - Jeg er utdannet legemiddelkonsulent, og er ikke motstander av vaksiner. Vaksiner redder mange liv, men vi må også snakke om dem som fikk livene sine ødelagt av svineinfluensavaksinen, uten at det handler om vaksinemotstand, sier Janiche Henden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REDDER LIV: - Jeg er utdannet legemiddelkonsulent, og er ikke motstander av vaksiner. Vaksiner redder mange liv, men vi må også snakke om dem som fikk livene sine ødelagt av svineinfluensavaksinen, uten at det handler om vaksinemotstand, sier Janiche Henden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har skrevet om svineinfluensavaksinen Pandemrix, og hvordan den ikke var testet på barn før den ble godkjent av den europeiske og norske legemiddelmyndigheten. 2,2 millioner nordmenn tok vaksinen under massevaksinasjonen i 2009.

Blant dem var Janiche Henden (46), som er utdannet legemiddelkonsulent og bor på Nøtterøy. I tida etter vaksinen utviklet hun den alvorlige nevrologiske sykdommen narkolepsi.

Hun mener at frykten for vaksinemotstand har kneblet debatten rundt svineinfluensavaksinen.

Selv opplever Henden at hun blir avskrevet som vaksinemotstander hvis hun stiller kritiske spørsmål om svineinfluensavaksinen.

- Vi må ikke snakke om vaksine som én ting. Jeg er ikke vaksinemotstander, selv om jeg er kritisk til én vaksine, sier Henden.

Hun sier det er stor forskjell mellom vaksiner som inngår i for eksempel barnevaksinasjonsprogrammet, og vaksiner som hasteutvikles i forbindelse med en pandemi, slik svineinfluensavaksinen Pandemrix ble.

Henden mener at den manglende testingen av svineinfluensavaksinen har blitt feid under teppet av myndighetene i redsel for å gi næring til vaksinemotstanderes argumenter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer