- Jeg er ingen bøddel

Eldar Sætre overtar ansvaret for å nedbemanne opp mot 1900 stillinger.

Playboy: Eldar Sætre tar midlertidig over jobben med å styre Nordens største konsern. Han ser verden gjennom et sett Playboy-briller. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Playboy: Eldar Sætre tar midlertidig over jobben med å styre Nordens største konsern. Han ser verden gjennom et sett Playboy-briller. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): Eldar Sætre får ansvaret for å ta over styringa av Nordens største bedrift. I går hadde han ansvaret for maredsføring, landanlegg og fornybar industri. I dag har han anvaret for hele butikken. Men denne butikken er i ferd med å bli mindre. Opp mot 1900 ansatte i Statoil skal bort fram til og med 2016.

- Noen vil kunne si at du får jobben med å ta de upopulære beslutningene og gjennomføre omstillingen, og så kan en ny sjef komme inn og bygge videre?

- Jeg er ingen bøddel. Jeg er opptatt av å gjennomføre prosessene på en respektfull måte overfor våre ansatte. Vi må få gode løsninger og bedre og smartere måte å jobbe på. I sum vil vi bli mer effektive.

Samme kurs
Lederen i oljearbeiderforbundet Safe jubler i dag og sier avgangen til Lund har tvunget seg fram av at han har undergravet det som var en av grunnideene bak opprettelsen av Statoil, nemlig å være et lokomotiv for norsk industriutvikling og etablering av arbeidsplasser. Sætre forsikrer om at det meste vil bli som før under hans midlertidige ledelse.

- Jeg kommer ikke til å løpe hverken raskere eller fortere enn det Helge Lund ville gjort. Og retningen ligger klar. Dette er ikke noe valg vi har. Vi er i denne industrien og da er vi nødt til å identifisere de utfordringene som ligger i vår industri. Vi ønsker å ta et aktivt grep, men jeg er ingen bøddel, sier Sætre.

Han sier at jobben heller ikke vil være ferdig når den nye sjefen overtar.

- Det er viktig at vi ikke har noen begynnelse og slutt på en slik forbedringsprosess. Målet er å øke lønnsomheten og få kostnadene ned, både på boring og drift. Samlet sett ønsker vi å få ned «braek even»-prisen på nye prosjekter og drive våre eksisterende på en billigere måte.

Han nevner blant annet at selskapet må utvikle mer standariserte løsninger - litt som i bilindus

Annen stil
Sætre har ingen klar plan for hvor lenge han vil bli sittende, men han har gjort det klart at han selv ikke er kandidat til å overta jobben permanent. Han sier at hans modne alder ikke er forenlig med det langsiktige perspektivet det bør være på en ansettelse av toppleder i Statoil.

- Jeg blir sittende akkurat så lenge som denne prosessen tar. Det er en utrolig viktig prosess og et viktig valg. Jeg står til disposisjon så lenge det trengs.

Styret i Statoil har satt ned et ansettelseutvalg som nå går i gang med å finne Lunds permanente etterfølger.

- Jeg skal vokte meg vel for å si noe om kvalifikasjoner for en ny sjef, men generelt må du ha en langt tidsperspektiv, du må være utholdende og du må evne å håndtere en kompleks industri. Energi er både politisk og teknologisk avansert.

- Finnes det kandidater her i huset?

- Det er interne kandidater og det er gode interne kandidater.

- Hvordan skiller du deg fra Helge Lund?

- Jeg er ikke så opptatt av å definere skiller. Vi har forskjellig personlighet og stil, men vi deler mange av de samme verdigrunnlaget, den samme måten å tenke ledelse på og de samme ambisjonene for Statoil.