«Jeg er ingen diktator»

- USA prøver å underminere styret mitt, sier Chavez.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den venezuelanske presidenten Hugo Chavez avviser at han har planer om å gjøre det sydamerikanske demokratiet om til et diktatur, melder nyhetsbyrået AP. Kritikere hevder at Chavez har makt over både nasjonalforsamlingen, domstolene og valgrådet. Neste år stiller han til gjenvalg.

- Det kommer stadig angrep på Venezuela fra Nord-Amerika og deler av Sør-Amerika. Men de som påstår at jeg leder lander landet mot et diktatur, er de samme menneskene som tidligere selv prøvde å etablere et diktatur her i Venezuela, sa presidenten i en tale nylig.

USAs lakeier?

Chavez anklager også venezuelanske tv-selskap. De skal ha deltatt i kuppet mot ham i 2002 og for å ha spilt en rolle under en stor nasjonal streik som varte helt til 2003. Han rettet særlig skytsen mot det regimekritiske selskapet Globovision.

- Globovision er lakeier for imperiet (USA, red.amn), sier Chavez.

Dette blir avvist av selskapet.

- Presidenten liker ikke dårlige nyheter, Han ønsker å kontrollere alt, til og med informasjon, sier Leopoldo Castillo fra Globovision.

Betent forhold

DE FATTIGES REDNINGSMANN ELLER EN MULIG DIKTATOR?: Kritikere av regimet frykter presidenten vil være et hinder for demokratiet i landet. Chavez legger ansvaret på media, som han mener prøverå underminerer legitimiteten hans. Foto: Scanpix
DE FATTIGES REDNINGSMANN ELLER EN MULIG DIKTATOR?: Kritikere av regimet frykter presidenten vil være et hinder for demokratiet i landet. Chavez legger ansvaret på media, som han mener prøverå underminerer legitimiteten hans. Foto: Scanpix Vis mer

Det er ikke første gang Chavez beskylder USA for å stå bak en mediaoffensiv som har som mål å underminere regimet. Forholdet mellom de to landene har vært spent etter USAs kritikk av demokratiets tilstand i Venezuela, og Venezuelas kritikk av USAs «imperialistiske» utenrikspolitikk, fra Latin-Amerika til Irak.

Like fullt fortsetter verdens femte største oljeeksportør å forsyne USA med olje. Chavez tilbød også USA bistand etter orkanen Katrinas herjinger.

Intet nytt Cuba

I talen tilbakeviste Chavez også at ecuadorianske rebeller får militærtrening i Venezuela, slik den ecuadorianske avisa El Comercio hevdet.

- Dette er nok et eksempel på medias kampanje mot meg, sa presidenten, som benektet at han med landreformene prøver å innføre et styre lignende det på Cuba.