- Jeg er ingen drapsmann

Ernst Rude (55) er siktet for å ha kvalt kona Jurgita (25). Nå vil han renvaskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Jeg er ingen drapsmann. Jeg kunne aldri drept min kjære Jurgita. Hun var mitt livs kjærlighet. Jeg elsket henne, sier Ernst Rude.

Dagbladet treffer 55-åringen på en kafé i OL-byen. Han blir blank i øynene når han snakker om sin kone, Jurgita Simkutes.

Om ettermiddagen 12. mars i år ble den litauiske kvinnen funnet kvalt i parets leilighet på Lillehammer. Samme kveld ble Ernst Rude kastet på glattcelle, og seinere varetektsfengslet i tre uker - siktet for å ha drept sin kone.

Kjærlighet

- Jeg husker med gru tilbake på den tida. Det var fryktelig å bli sendt i fengsel for noe man ikke har gjort. Men det var med en viss lettelse jeg satt fengslet, siden jeg hele tida visste at jeg var uskyldig. Nå vil jeg renvaskes, sier han.

Rude og Simkute traff hverandre på en pub i Lillehammer i fjor sommer. Det var kjærlighet ved første blikk. Etter en hyggelig kveld sammen, reiste han tre uker seinere ned til Litauen for å besøke henne og hennes familie.

Simkute var ansatt hos skismurningprodusenten Swix i Litauen, og ble sendt til Lillehammer som lærling. Den første tida bodde hun og datteren på krisesenter i den norske byen.

Voldsomt temperament

SAVNER KONA: Ernst Rude hadde vært gift med Jurgita Simkutes i tre uker, da han fant henne død i parets leilighet. Foto: Siv Johanne Seglem
SAVNER KONA: Ernst Rude hadde vært gift med Jurgita Simkutes i tre uker, da han fant henne død i parets leilighet. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

- Hun hadde mye gjeld, dårlig økonomi og et veldig anstrengt forhold til sin tidligere ektemann. Men jeg likte henne veldig godt. Jeg hjalp henne med å slette gjeld og fikk henne til å begynne på skole. Og jeg sendte penger til familien og datteren. Ved juletider flyttet vi sammen og i februar giftet vi oss. Det var en stor dag, forteller han.

- Det var veldig tøft for Jurgita at hun ikke fikk ta med seg datteren tilbake til Norge. Hun orket ikke krangle om det, og reiste uten henne. Jurgita ville starte et nytt og bedre liv sammen med datteren og meg.

Skal besøke graven

12. mars hadde paret hatt besøk av noen elever ved filmskolen på Lillehammer, som jobbet med en dokumentarfilm om Rude. Ved tretiden krangler paret.

Hun er fly forbannet, løper bort og biter ham i nesa - og han slår tilbake. Deretter stikker han på dør. Da han kommer tilbake en stund seinere, blir han møtt av et fryktelig syn.

- Jeg leter, men ser henne ikke med en gang. Plutselig ser jeg rett inn i øynene hennes på soveværelset. Jeg tar rundt henne og slipper henne løs, deretter ringer jeg legevakten. Et par dager tidligere sa hun til meg at hun ønsket å dø, men jeg trodde henne ikke. Dette er fryktelig tragisk. Jeg angrer veldig på at jeg gikk ut av den døra, sier han.

Rude er dømt for flere voldsepisoder, og dømt for kjøp og bruk av amfetamin. I tillegg drikker han mye.

- Men jeg slo henne bare den ene gangen. Det skulle jeg ikke gjort.

- Hvordan hadde dere det?

- Vi hadde det bra sammen. Hun var glad i meg, og jeg i henne. Hun hadde lyst på barn, og snakket ofte om det.

Ukentlig snakker han med Simkutes kusine. Han sender også penger til hennes familie og datteren.

- Jeg har et sterkt ønske om å besøke graven til min kone. Jeg savner henne, sier Ernst Rude.

UNG KONE: Jurgita Simkutes (25) ble funnet død.