«Jeg er ingen engel»

Den 31 år gamle georgieren mener politiet har lagt for mye prestisje i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLERSMO FENGSEL (Dagbladet): Mannen på den andre siden av bordet er den første siden 2. verdenskrig som er siktet for slaveri i Norge. Politiet mener han er en av hovedmennene i en liga som sexmisbrukte og utnyttet østeuropeiske jenter. Vitneavhørene om de to jentene forteller om grusomme overgrep. For første gang snakker georgieren om hvordan han opplever saken.

- Jeg føler at saken har vokst over hodet på politiet. Det er mye prestisje, ettersom det allerede foreligger en dom i samme sak i Sverige. Nå vil Norge statuere et eksempel. Jeg er ingen engel, men jeg har ikke gjort det politiet hevder.

Utvist fem ganger

Mannen søkte asyl i Norge i 1999, men fikk avslag. Seinere er han utvist fra landet fem ganger. Han innrømmer at han har livnært seg av kriminalitet, men han mener det bildet som norsk politi skaper av en organisert liga, er kraftig overdrevet.

- Dette landet gir ikke mennesker mulighet til å starte et nytt liv på lovlig vis. Jeg vil aldri få noen lovlig jobb i Norge.

Han forteller at han høsten 2001 reiste til Litauen. Der møtte han en bekjent og de to jentene. Den litauiske vennen er av svensk rett dømt til 12 års fengsel for å ha organisert reisen og for overgrep mot jentene før de reiste fra Litauen. Sammen reiste de fire til Norge.

- Jeg har aldri bestridt at vi reiste til Norge med falske papirer. Grensa mellom Litauen og Latvia krysset jeg og ei av jentene i gummibåt. Jeg hadde aldri møtt disse jentene før, og det var ikke planlagt at jeg skulle være med på denne turen, sier han.

- Hvorfor ville du til Norge?

- Jeg ville reise til Norge fordi jeg har mange bekjente her. Landet mitt er ødelagt, og det er farlig for meg å oppholde meg der.

Norsk kontaktperson

Han sier at han først under reisen ble klar over at jentene skulle jobbe som prostituerte, men at dette var deres eget ønske. Han nekter for å ha hatt noe med organiseringen av virksomheten å gjøre.

- Jeg hadde ikke noe nettverk i Norge. Det er norske aktører i denne saken som har innrømmet dette med annonser og telefonvakt. De er blitt løslatt, mens jeg snart har sittet et år i varetekt. For meg virker det som om norske myndigheter prøver å presse meg.

- Var ditt inntrykk at jentene prostituerte seg frivillig?

- Ja. Samtidig hadde de nok stor gjeld til dem som hadde organisert turen til Norge. De var lovet gull og grønne skoger, men slik ble det ikke. På mange måter syntes jeg synd på dem, sier mannen.

Han forteller at en mann i et norsk vaskeriselskap var en viktig kontaktperson i Norge. Da de kom til landet, bodde de i hans leilighet på Majorstua. Nordmannen, som i februar fikk en lengre narkotikadom, har overfor politiet innrømmet at han bestilte annonseplass i avisa Søndag Søndag på vegne av jentene.

- Etterforskningen har vært ensidig. Ville en nordmann blitt siktet for slaveri på samme grunnlag? spør georgieren.

- Ble kjærester

I svensk rett har de to jentenes forklaring blitt lagt til grunn for domfellelsen av tre menn, til tross for at retten avslørte at en av jentene forklarte seg uriktig om hvordan hun kom i kontakt med bakmennene. Jentenes troverdighet vil bli avgjørende også i den norske saken. Til norsk politi har jentene fortalt at den slaverisiktede passet på dem. De har også fortalt om stygge voldsepisoder.

- Jeg finner ikke forklaringene deres troverdige. Den ene jenta har en uoppgjort fengselsstraff i Russland som gjør det umulig for henne å reise hjem. Det bør være åpenbart at hennes ønske er å få asyl i Norge, sier mannen.

Han forklarer at han en periode var kjæreste med denne jenta.

- Etter at vi hadde vært i Norge i tre måneder, ble den ene jenta pågrepet av politiet og sendt tilbake til Litauen. Etter det tok jeg hånd om den andre jenta. Jeg hjalp henne ut av prostitusjonen. Etter det bodde vi sammen som kjærester.

Politiet mener at dette forholdet ikke var reelt, og at mannen utnyttet jenta som sin slave.

- Dette med slaveri er det som opprører meg mest. Vi hadde et forhold, men vi hadde selvsagt våre konflikter. Synet på kvinner i et forhold er også forskjellig i Norge og Georgia. Når det er sagt, er det ikke mange slaver som får gullkjeder og frokost på senga, sier han.

- Skjønte ikke noe

I mai i fjor ble mannen pågrepet sammen med sin bror i en politiaksjon i Trondheim. Han var da klar over at tre menn var fengslet i forbindelse med saken, men han reiste tilbake til Norge fordi han mente at han ikke hadde noe å frykte. Også hans bror er siktet etter slaveriparagrafen.

- Da advokaten min fortalte om siktelsen, skjønte jeg ikke noe. Jeg tar min straff dersom det gjelder forhold jeg virkelig har begått.

- Er det skjedd noe kriminelt i denne saken?

- Jeg kjenner ikke det norske lovverket når det gjelder prostitusjon, så det er vanskelig å si noe om det eksakt.

- Tror du at jentene har vært utsatt for overgrep i Litauen før de møtte deg?

- Jeg vet ikke hva som skjedde da, men jeg tror det kan ha skjedd noe. Det har imidlertid ikke noe med meg å gjøre.

- Tror du at norsk rett kommer til å feste lit til din forklaring?

- Jeg kan ikke slutte å tro, men fram til nå føler jeg at alle har vært imot meg.

ULLERSMO: Den slaverisiktede georgieren sitter i varetekt ved Ullersmo fengsel. Foto: Mette Randem