«Jeg er ingen høyremann»

Dagfinn Høybråten slåss mot mørkemannsstemplet og vil heller ikke ha sittende på seg at han er høyresidens mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drøbak (Dagbladet):- De som tror jeg er høyreorientert, vil bli overrasket. Mitt hjerte banker for de svakeste og de vanskeligstilte. Det vil synes i politikken, og KrF vil være en utfordring for andre partier, sier Høybråten, som i går valgte julebyen Drøbak som kuliss for å spre budskapet om at han gjerne vil bli KrF-leder.

- At jeg er høyreorientert og mørkemann er jo forhåndsdommer, for ikke si fordommer. Folk får dømme selv. Som helseminister har jeg vært forbundet med noe alvorlig, liv og død og forferdelse. Nå som jeg skal inn i en ny rolle, kan jeg vise et større spekter av mitt engasjement og min personlighet, sier Høybråten.

Han mener hans styrke er strategiske evner og målrettethet.

- Og jeg er vel mindre spontan enn Valgerd, på godt og vondt, sier Høybråten.

Må bli tosifret

Høybråten mener det er behov for en sterk verdibevegelse i landet, og vil gjerne lede den.

- Livet er mer enn ting og materielle goder. Med utgangspunkt i nestekjærlighet og forvalteransvar skal vi få en tydeligere sosial profil. KrF er på sitt beste når vi forener sterk verdiforankring med å ta pulsen på folks hverdag. Det gjorde vi ved valget i 1973, da slagordet var «samling om verdier», og det gjorde vi ved vårt beste stortingsvalg i 1997, da vi satset på kontantstøtten og verdimobilisering, sier Høybråten. Han sier KrF ved neste valg «må opp i et tosifret prosenttall».

Om sterkere satsing på sosialpolitikk står i strid med de gjenstående skatteløftene i Sem-erklæringen, vil Høybråten ikke svare konkret på.

Forkynnelse?

- Det er klart at det er et spenningsforhold her, men vi har klart avveiningene før, sier Høybråten. Han lever også etter en balansegang mellom sin kristne tro og private kristenliv, og sitt politiske virke.

På spørsmål om det i tillegg til en verdibevegelse er behov for forkynnelse, svarer Høybråten stramt:

- Rollen som partileder er en politisk rolle. Forkynnelse hører ikke hjemme der. Troen er ikke en frakk jeg henger av meg. Men det er stor forskjell på det politiske rom og kirkerommet, sier Høybråten.

Høybråten er født i Oslo, men tilbrakte de fleste somrene i oppveksten på Nesodden. - Drøbak var utfluktsbyen. Hver lørdag dro jeg sammen med bestefar for å gå på kafé og til meieriet for å kjøpe pultost. Nå drar jeg med familien til Drøbak før jul for å kjøpe julepynt, forteller Høybråten, som i går inviterte pressen med på en runde i den julepyntede småbyen.

Vil på Stortinget

Drøbak ligger også i Høybråtens fylke, Akershus. Men for å komme inn på Stortinget i 2005, må Høybråten sikre nominasjon i et annet fylke, mest sannsynlig Østfold. Avtroppende KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland som står først på Akershus-lista, har nemlig for lengst varslet at hun vil ta en periode til.

- Jeg registrerer at Akershus-plassen ikke er ledig. Men jeg legger ikke skjul på at det er et klart siktemål at partilederen er valgt inn på Stortinget etter 2005, sa Høybråten.

Han varslet også at han vil fortsette som helseminister også etter at han får den arbeidskrevende oppgaven som KrF-leder.

Det er behov for en verdibevegelse i landet, mener Dagfinn Høybråten. Og i går varslet han at han som ny KrF-leder vil lede den.

- INGEN MØRKEMANN:</B> Dagfinn Høybråten slår tilbake mot kritikken.