- Jeg er ingen moralist

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Hanne Sophie Greve (46) stiller som leder av regjeringens verdikommisjon med ydmykhet og en katolsk tro på mennesket. - En kjempemessig utfordring, sier hun med favnen full av blomster og dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg har sett altfor mange vanskeligstilte mennesker til å kunne være moralist. Men alle mennesker bør ha noen mål i livet. Det blir noe annet, sier Greve til Dagbladet.

I går ble hun også utnevnt til dommer ved Menneskerettskommisjonen i Strasbourg.
Etter det Dagbladet erfarer har regjeringen vært oppmerksom på dette forholdet, og lagt til grunn at hun skal ha dratt i gang verdikommisjonen med en aktiv samfunnsdebatt før hun flytter til Strasbourg for å tiltre dommerjobben i november eller desember.

- Jeg har reflektert over hva denne kommisjonen skulle konsentrere seg om. Nå vet jeg en del, og er blitt entusiastisk. Jeg mener prosessen vil bli viktigst i dette arbeidet, ikke konklusjonen. Den skal gjøres bredest mulig og involvere mange mennesker og områder i samfunnet. Vi skal inspirere og være søkende, ikke strømlinjeformet.

Hanne Sophie Greve har selv ingen partipolitisk tilknytning.
- Jeg tror regjeringen har lagt vekt på min juridiske bakgrunn og at jeg har arbeidet med grunnleggende menneskerettslige forhold i FN. Jeg er i den sammenhengen opptatt av å legge vekt på medmennesket, uavhengig av kjønn, alder, rase og hvor man bor. Med meg har de fått tilgang til en nøytral plattform.

Hun forteller at hun trives sammen med mennesker i forskjellige miljøer. Hun er katolikk, kvinne og bergenser, men tror ikke at det har hatt stor betydning for regjeringens valg.
Den 46 år gamle lagdommeren er like høyt respektert i Bergen tinghus som i internasjonale miljøer. Hun har vært medlem av FNs ekspertkommisjon for undersøkelse av brudd på menneskerettighetene i det tidligere Jugoslavia, og norsk representant i FNs krigsforbryterkommisjon.

Hun tåler å være i krig, har sett mye lidelse og elendighet i verden, og vil ikke akseptere at verdikommisjonen skal bli oppfattet som en moralistisk pekefinger.

<B>GLAD: </B>Lagdommer Hanne Sophie Greve smilte bredt og kledelig da hun kunne bekrefte sitt nye verv som leder for regjeringens verdikommisjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer