«Jeg er ingen morder, men ikke provoser meg»

19-åringen som tok med seg seks mennesker inn i døden da han sprengte seg på et kjøpesenter i Finland, la igjen sin siste melding på Internett. Så gjennomførte han den fryktelige planen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen var aktiv i diskusjonsgrupper på nettet, og brukte signaturen «RC» i et debattforum for kjemiinteresserte. Han undertegnet alle meldinger med «Jeg er ingen morder, men ikke provoser meg», og skrev flere innlegg der han blant annet ga uttrykk for at Internett var hans eneste venn, skriver Expressen.

Drømte

Tirsdag skrev han sitt siste innlegg i gruppa:

«Jeg vil skrive om ulykker og andre morsomme saker. Jeg har aldri vært innblandet i en ulykke, men en gang drømte jeg at en politibil kjørte rett inn der bomben var plassert, men heldigvis hadde jeg allerede dratt fra stedet. I neste drøm var jeg langt inne i skogen».

Tre dager seinere var sju mennesker drept, og 59 brakt til sykehus etter eksplosjonen på kjøpesenteret Myyrmanni utenfor Helsingfors.

Nettsiden med diskusjonsgruppen ble stengt i løpet av gårsdagen, trolig fordi medlemmene fryktet å bli dratt inn i politiets etterforskning.

Fant bombeoppskrift

Da siden ble tatt ned, var det heftig diskusjon om medlemmene skulle kontakte politiet og fortelle alt de visste, skriver Dagens Nyheter.

Politiet har funnet oppskrifter på bomber og bombemateriale hjemme hos 19-åringen, og tror han har funnet dem på nettet.

Han studerte kjemi ved en yrkesskole rett ved åstedet, og hadde dermed kunnskap til å bygge bomben.

Slutt med kjæresten

Motivet hans er fortsatt uklart. Han har rent rulleblad, og blir beskrevet som stille og rolig. Det eneste som kan likne et motiv, er at det nettopp var slutt med kjæresten, men ifølge kilder som sto ham nær, var det han selv som hadde avbrutt forholdet.

For 19-åringens foreldre, kom selvmordsattentatet som et sjokk.

- De har hatt behov for krisehjelp, akkurat som flere av menneskene som var på åstedet, sier etterforskningsleder Tero Haapala til nyhetsbyrået TT.

ÅSTEDET: 19-åringen sprenget seg rett ved en klovn som blåste opp ballonger til barn. Sju mennesker døde, 59 ble skadd.