Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ingen nynazist

Russisk 23-åring nekter befatning med nazibande og våpenbeslag i Oslo. Ble fengslet i dag.

BLE STORMET: Tatoveringssjappa Metal Tattoo på Holbergs plass i Oslo ble stormet av politiet tirsdag. Inne i lokalene fant de en rekke våpen, nazieffekter og utstyr stjålet fra det norske Forsvaret. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET
BLE STORMET: Tatoveringssjappa Metal Tattoo på Holbergs plass i Oslo ble stormet av politiet tirsdag. Inne i lokalene fant de en rekke våpen, nazieffekter og utstyr stjålet fra det norske Forsvaret. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den 23-årige russeren som torsdag ble arrestert i kjølvannet av razziaen mot et tatoveringsstudio i Oslo sentrum, bedyrer at han ikke har noe med det nynazistiske miljøet rundt sjappa å gjøre.

- Han sier han er helt uskyldig i denne saken, og at han bare er kunde ved tatoveringssjappa. Denne saken er blåst ut av proporsjoner, sier 23-åringens forsvarer Tarjei Breivoll til Dagbladet.

Han opplyser at klienten har nær tilknytning til Norge; han har studert og jobbet her, i tillegg til at han har familie i landet.

Fengslet Politiet er av oppfatningen at den unge russeren, som er folkeregistrert i Tønsberg, er del av det samme høyreekstreme miljøet som de tre andre siktede.

I etterkant av razziaen mot tatoveringsstudioet tirsdag holdt de lokalene under oppsikt, og pågrep mannen da han oppsøkte lokalene to dager seinere.

I dag ble det holdt fengslingsmøte for 23-åringen, som ble arrestert utenfor Metal Tattoo på Holbergs plass. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører i henhold til aktor Mette Persens begjæring, som er grunngitt med hensynet til etterforskningens gang.

Etter hva Dagbladet forstår, fikk aktor Persen gjennomslag for sin påstand om fire ukers varetekt for russeren - en skjebne han deler med de tre andre siktede i saken.

Forsvars-ID Under razziaen mot tatoveringsstudioet tirsdag arresterte politiet innehaveren, den kjente estiske rasisten Stanislav Prihodko (33), og en 21-årig lærling av ham, også han estisk og høyreekstrem.

Inne i lokalene fant politiet en rekke håndvåpen, nazieffekter og utstyr stjålet fra Forsvaret, blant annet uniformer og ID-kort, hvorav ett nå bærer Prihodkos bilde.

Samme dag ble den rømte russiske psykiatriske pasienten og nynazisten Vjatjseslav Datsik (29) pågrepet på utlendingsnemndas kontor i Oslo, der han troppet opp med en ladd pistol.

Nå prøver politiet å finne ut hvorfor den kjente nynazisten ankom nettopp Oslo etter flukten fra sykehuset i Russland, og hva de beslaglagte militæreffektene skulle brukes til.

Full forvirring rundt foto Den siktede 23-åringen ville gjerne la seg fotografere av Dagbladet under fengslingsmøtet, men stikk i strid med domstolslovens paragraf 131a nektet dommer Merete Svartveit å tillate dette.

Da Dagbladet protesterte, blant annet med henvisning til at 23-åringens medsiktede Datsik holdt fotoshow under sitt fengslingsmøte tidligere i uka, førte det ifølge forsvarer Breivoll til at retten brukte en time på å diskutere fotospørsmålet.

Da dommer Svartveit endelig kom fram til slutningen at Dagbladet kunne ha fotografert den siktede før og etter fengslingsmøtet, var kjennelsen avsagt, og 23-åringen og forsvarer Breivoll hadde for lengst forlatt Oslo tinghus.

HOLDT FOTOSHOW: Vjatsjeslav Datsik (29) poserte med nazihilsen for pressen under sitt fengslingsmøte torsdag. I dag ble Dagbladet derimot nektet å ta bilde av den samtykkende 23-årige siktede - stikk i strid med domstolsloven. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT/DAGBLADET
HOLDT FOTOSHOW: Vjatsjeslav Datsik (29) poserte med nazihilsen for pressen under sitt fengslingsmøte torsdag. I dag ble Dagbladet derimot nektet å ta bilde av den samtykkende 23-årige siktede - stikk i strid med domstolsloven. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling