- Jeg er ingen skurk

Sps gamle partisekretær anser seg som ferdig med partigavesaken. Har ingen jobb å gå til.

TAR PÅ SEG SKYLDA: Ivar Egeberg har vært forfulgt av skandaler siden tidlig på 2000-tallet, men avviser at han er en skurk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TAR PÅ SEG SKYLDA: Ivar Egeberg har vært forfulgt av skandaler siden tidlig på 2000-tallet, men avviser at han er en skurk. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ivar Egeberg har fått mye av skylda for pengegaverotet i Sp. Sammen med kommunikasjonsrådgiver Ole G. Hertzenberg fikk han i går en personlig bot på 50 000 kroner fra Økokrim for medvirkning til brudd på bokføringsloven. Senterpartiet får et forelegg på 200 000.

- Forelegget er akseptert. Når saken kokte ned til et spørsmål om bokføring og tekst i fakturaer, er det naturlig at ansvaret ligger på administrativ ledelse. Det er riktig og rettferdig, og jeg er lettet over å være ferdig med saken, sier Egeberg til Dagbladet.  

Skandaler
60-åringen har de siste årene vært forfulgt av skandaler.  

• I 2004 ble han sparket fra stillingen som generalsekretær i Norges Idrettsforbund etter økonomisk rot og et underskudd på flere titalls millioner kroner.
• Da han ble ansatt som Sps partisekretær i 2006, var han sentral i lobbyaktivitetene som skulle gjøre Tromsø til Norges OL-by.
• Pengegavesaken sprakk høsten 2010.  

- Er du en skurk?
- Nei, jeg oppfatter ikke det, sier Ivar Egeberg.  

Arbeidsledig
Nå er han arbeidsledig. Mannen som har gått fra lederjobb til lederjobb de siste årene, måtte forlate jobben som generalsekretær i Det Norske Travselskap 21. oktober, etter halvannet år i stolen og en uke etter at han fortalte sin versjon av pengesaken til Dagens Næringsliv. Egeberg ble ansatt i travselskapet i 2009, mye på grunn av sine gode forbindelser til Senterpartiet. Oppdraget var å få sikret penger på statsbudsjettet til prestisjeprosjektet Hest i Næring. Ifølge kilder i travmiljøet, hadde Egeberg nærmest garantert at pengene ville komme. Da pengene ikke dukket opp, var han ferdig.

Det spekuleres i om gavesaken kan ha vært en medvirkende årsak til Egebergs avgang, men ifølge styret i DNT var det mislykkede arbeidet med Hest i Næring ene og alene årsaken.  

- Hva skal du gjøre nå?  

- Nå er jeg litt i tenkeboksen. Jeg har noen småting på gang, vi får se hva som skjer.

- Tror du disse sakene har skadet ditt navn og rykte?

- Unektelig, idrettsforbundet og det var jo én ting, det var dét, og denne saken her... jeg hadde en god tid i Senterpartiet, så da dette kom opp, var det spesielt. Det var ikke hyggelig. Det var mye hyggeligere å vinne landskamper under Drillo, sier Ivar Egeberg.  

- Reddet Sp
Liv Signe Navarsete sier til Dagbladet at hun synes det er bra at Økokrim besluttet å ilegge et foreleg framfor å ta ut tiltale.

Statsviter Frank Aarebrot mener at Økokrim har reddet Navarsete og Sp. For få uker siden gikk lederen av partiets valgkomité ut og sa at en tiltale kunne føre til at lederkabalen måtte legges på nytt.  

- Hvis ingen hadde fått personlig forelegg i det hele tatt, så kunne det ha ulmet litt i luften at partiledelsen var på en måte ansvarlige. Men nå er jo skylden plassert. Og det på en avgått partisekretær og en ekstern rådgiver. Det er perfekt, sier Aarebrot.