- Jeg er ingen skurk

Misunnelse, rasisme og hevn. Det mener Henry Amundsen er årsaken til at han er tiltalt for medvirkning til skattejuks på 220 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere gruppelederen i likningsnemnda i Oslo var en av landets mest betrodde offentlige funksjonærer.

I dag starter saken mot ham i Oslo tingrett. Som regnskapsfører for 277 drosjeeiere i Oslo, skal Henry Amundsen stå bak det Oslo likningskontor mener er en av historiens største og mest omfattende skatteunndragelser.

Likningskontoret og Økokrim mener Amundsen har levert selvangivelser for sine klienter - drosjeeierne - hvor 220 millioner kroner er blitt unndratt beskatning.

De kriminelle forholdene skal ha skjedd fra 1998 og fram til 2003.

I 2002 mener Økokrim at Amundsen har vært med på å unndra hele 110 millioner kroner fra beskatning.

Dagbladet har som eneste avis møtt Henry Amundsen. Det er en bitter 55-åring som for første gang forteller sin historie.

-  Jeg har bare gjort jobben min, og rettet opp feilene i regnskapene og selvangivelsene som mine klienter, drosjeeierne, har bedt meg om å gjøre. Tiltalen er fullstendig ubegripelig, sier Henry Amundsen.

Drivkraft

 GOD SAMVITTIGHET:  - Jeg har bare gjort jobben min. Samvittigheten min er god, og jeg kan ikke forstå hvorfor jeg er tiltalt for medvirkning til skatteunndragelse på 220 millioner  kroner i drosjenæringen, sier regnskapsfører Henry Amundsen. Foto: Truls Brekke og Scanpix
GOD SAMVITTIGHET: - Jeg har bare gjort jobben min. Samvittigheten min er god, og jeg kan ikke forstå hvorfor jeg er tiltalt for medvirkning til skatteunndragelse på 220 millioner kroner i drosjenæringen, sier regnskapsfører Henry Amundsen. Foto: Truls Brekke og Scanpix Vis mer

Regnskapsføreren fra Stovner mener at misunnelse, rasisme og hevn er årsaken til at han er tiltalt og risikerer ni års fengsel.

-  Saken startet i 1994. Jeg sluttet ved Oslo likningskontor i 1987, og startet eget regnskapsbyrå. Gjennom kjente fikk jeg kontakt med drosjeeierne, og begynte å føre deres regnskap og selvangivelser.

-  I 1994 var jeg en av drivkreftene da 200 drosjeeiere ville starte en ny konkurrerende sentral til Oslo Taxi. Alt var klart. Prosjektet var godkjent, og vi skulle sette i gang. Plutselig sto likningskontoret på døra. De hadde fått tips fra Oslo Taxi om at det ble jukset med regnskapene. Den nye drosjesentralen gikk i vasken, og først etter seks år ble saken mot meg henlagt, sier Henry Amundsen.

Han forteller at samboeren da jobbet som gruppeleder i Oslo likningskontor.-  På et orienteringsmøte ble hun og de andre gruppelederne fortalt at jeg var skurken, sier Amundsen.

Etter at denne skattesaken smuldret bort fortsatte han å føre regnskaper og selvangivelser for drosjeeiere. De fleste av klientene hans var pakistanske drosjeeiere.

Razzia

17. juni 2003 kom politiet på døra. Amundsen ble arrestert og satt i varetekt i fire uker.

-  Jeg husker at jeg da spurte meg selv: Hva skjer? Hvem er det som vil meg til livs?

I dag må han svare for den omfattende tiltalen i retten.-  Hvor mange av disse millionene har du puttet i egen lomme?

-  Hør nå her: Jeg har ikke tjent en eneste krone på dette. Hvordan de kan tiltale meg, det skjønner jeg bare ikke.-  Men du er nå likevel tiltalt!

-  Virkeligheten er at jeg førte regnskapene. Noen dager før regnskapene og selvangivelsen for skatteåret 2002 skulle innleveres, kom sjåførene med nye, korrigerte lister. Jeg byttet ut de gamle tallene og førte inne de nye opplysningene som drosjeeierne kom med.

-  Du forsto ikke at du var en vesentlig brikke i et større skattebedrageri?-  I ettertid ser jeg at jeg kanskje burde sagt nei, og sendt inn de opprinnelige regnskapene for 2002. Men det er ikke uvanlig i drosjenæringen at det blir gjort slike forandringer i siste liten, sier Henry Amundsen.

Bokettersyn har dokumentert at det er en differanse på hele 110 millioner kroner på regnskapene og selvangivelsen til de 277 drosjeeierne, i forhold til regnskapet Amundsen hadde gjort klart.

-  Drosjeeierne hevder fortsatt at de ga meg med de korrekte tallene da de kom med korrigeringene, sier Amundsen.

-  Som regnskapsfører hadde jeg ikke innrapporteringsplikt. Det er drosjeeierne selv som leverer selvangivelsen. Jeg har bare hjulpet dem med å føre tallene, sier han. Advokat Thomas Klevenberg hos advokat Morten Kjensli, som forsvarer Amundsen, griper inn:

-  Amundsen vedgår nå i ettertid at han kan ha handlet uaktsomt.-  Er det ikke litt enkelt å skylde på Oslo Taxi og likningskontoret?

-  Nei! Vi ble uglesett av Oslo Taxi fordi vi var på vei til å starte en ny, konkurrerende sentral. Denne saken er ikke tuftet på annet enn sladder. Jeg vet at Oslo likningskontor brukte som argument overfor politiet da de anmeldte meg, at de hadde mottatt 77 anonyme tips om meg. Da jeg jobbet i skatteetaten kastet vi anonyme tips. Det blir ikke noe bedre av at jeg kan dokumentere at mange i Oslo Taxi har drevet med svart kjøring. Jeg har sjåfører som kan bekrefte og dokumentere dette, sier Amundsen.

-  Du hevder at tiltalen er basert på misunnelse, rasisme og hevn?

-  Oslo Taxi har hevnmotiv. Oslo likningskontor vil ta meg fordi jeg har jobbet der tidligere. Det er heller ikke tilfeldig at mine klienter er pakistanske drosjeeiere.

-  Du har ikke dårlig samvittighet fordi du direkte har medvirket til at ikke mindre enn 220 millioner kroner kan være unndratt beskatning?

-  Jeg skjønner ikke at jeg er tiltalt. Det er mulig at jeg har vært naiv. Men det eneste jeg har gjort, er å gjøre jobben min. Den har jeg utført så godt jeg har kunnet. Dårlig samvittighet? Absolutt ikke, sier Henry Amundsen.

-  Opprørt over Økokrim

For den 55 år gamle regnskapsføreren er det et vesentlig poeng at han ikke har beriket seg på det Økokrim mener er skatteunndragelser for 220 millioner kroner.

-  Det er mye jeg ikke forstår i denne saken. Hvorfor skulle jeg ha gjort det likningskontoret og Økokrim hevder? Er det noen som virkelig tror at jeg ville risikere livet mitt for 277 pakistanske drosjeeiere? Jeg har ikke tjent ei eneste krone på dette. Jeg har bare ført regnskapene i samråd med dokumentasjon fra mine oppdragsgivere.

Han er opprørt over at Økokrim i stedet ikke har brukt ressursene sine mot drosjeeierne.-  Hvorfor reiser de ikke hjem til mine oppdragsgivere og sjekker deres økonomi? Det verste er at flere av drosjeeierne jeg har ført regnskapene og selvangivelsene for ikke har betalt mitt honorar. Jeg har rundt 800 000 kroner utstående hos dem. Likevel er det jeg som blir tiltalt, det er bare fullstendig uforståelig, sier Henry Amundsen.

-  Men er det ikke du som har veiledet drosjeeierne og bedt dem om å jukse?

-  Jeg har aldri bedt eller rådet noen av mine klienter til å jukse. Min oppgave som regnskapsfører har vært å føre regnskapene. Derfor synes jeg at det er blodig urettferdig at likningskontoret og Økokrim forsøker å gjøre meg til syndebukk.

-  Forstår du at det er blitt jukset?

-  Ja. Men det er ikke meg, men eierne som har kommet til meg som har jukset. I ettertid ser jeg at jeg kanskje burde forstått hva som foregikk. Men jeg er ikke politimann, og etter loven hadde jeg heller ikke noen form for innrapporteringsplikt til myndighetene.

-  Er drosjenæringen en korrupt næring?

-  Ubetinget! Myndighetene har laget et sykt system som gjør det mulig å manipulere og unndra penger for beskatning, sier han.

Etter at Økokrim tok ut tiltale mot Henry Amundsen har Oslo likningskontor besluttet å gå drosjenæringen etter i sømmene.

50 likningsfunksjonærer skal nå granske næringen.