Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ingen superminister

Sylvi Listhaug tror ikke den nye ministerjobben blir noen dans på roser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag offentliggjorde Erna Solberg sin nye statsrådkabal

Blant politikerne som går en ny hverdag i møte er Sylvi Listhaug (Frp).

Den tidligere landbruksministeren vil nå gå inn i en nyopprett stilling som innvandrings- og integreringsminister. Det betyr at hun overtar asyldelen fra justisdepartementet og integreringspolitikken fra barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

To viktige oppgaver Listhaug trekker frem to oppgaver som spesielt viktige når hun inntar sin nye ministerpost: Innstramming av asylstrømmen og integrering av flyktningene som får opphold. 

- Det handler om vårt velferdssamfunn i framtida. Det er ikke bærekraftig hvis mange personer kommer hit, ikke integrerer seg, ikke jobber, ikke betaler skatt, men heller lever av offentlige overføringer, sier hun til Dagbladet like etter å ha mottatt nøkkelen til sitt nye kontor.

- Det høres ut som om du har planer om å legge deg på en ganske strikt linje. Er du redd for å bli oppfattet som kald?

- Nei, det er jeg overhodet ikke. Dette handler ikke om å være kald, det handler om å være realistisk på hvordan framtida ser ut. 

Godhetstyranniet Listhaug uttalte nylig at «godhetstyranniet rir det norske samfunnet som en mare». Med dette mente hun at dem som ønsker en strengere asylpolitikk stemples som «fæle folk», blant annet av Den norske kirke. 

På spørsmål om hvorvidt hun ønsker «godhetstyranniet» til livs, svarer politikeren:

- På det tidspunktet diskusjonen gikk, mener jeg det var helt riktig å ta den. Det har skjedd veldig mye siden da. Det har blitt et bredt forlik i Stortinget, som har ført til at det nå er bedt flertall for mange av forslagene Frp sto alene om i mange år. Vi skal også se på hvilke andre grep som er nødvendig for å stramme ytterligere inn. 

- Hvordan tror du det blir å samarbeide med organisasjonene som utgjør dette godhetstyranniet? 

- Vi skal sikkert få til et greit samarbeid. Jeg er opptatt av å få alle gode krefter som kan bidra til en god integrering i Norge til å kunne gjøre nettopp det. Det handler om å lære norsk, å jobbe og å bidra. Det er kjempeviktig.

Ikke partilederambisjoner Listhaug har de siste dagene fått mye skryt. Superminister, partilederkandidat, Siv Jensens drømmedame og en sensasjon er ord som har blitt brukt for å beskrive politikeren.

Selv vil hun ikke gå med på at hun er noen superminister.

- Nei. Nå skal jeg gjøre mitt aller ytterste i denne jobben. Men dette blir ikke noen dans på roser, dette blir en tøff oppgave. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å gjøre en god jobb. Men så vet vi jo at det er internasjonale forhold som kommer til å spille inn her. Det blir en krevende oppgave, sier hun. 

Og om hun har partilederambisjoner?

- Nei, nå skal jeg gjøre en jobb på dette feltet. Det blir en stor oppgave, som jeg ser veldig fram til å gå i gang med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media