- Jeg er ingen tapsbombe

Siv Jensen svarer på kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er ikke sånn av Frp har foreslått skattelettelser for hele oljesokkelen, og det kommer vi heller ikke til å foreslå, sier leder i Frp, Siv Jensen, til Dagbladet.no.

Hun sier at forslaget om skattelette i oljeindustrien, som ble omtalt i Dagbladet i dag, ikke gjelder allerede etablerte oljefelt.

- Forslaget gjelder for nye felt. Vi ønsker å stimulere aktiviteten i oljenæringen og med det styrke statens inntekter. Når selskaper vurderer investeringsvilligheten sin, må de være sikre på at det er lønnsomt. Da må ikke skattesystemet være i veien for lønnsomheten, sier Jensen.

Hun mener prognosene om et mulig inntektstap på opp mot 1000 milliarder kroner i løpet av 30 år, er beregnet på feil grunnlag.

- Beregninger om at oljeprisen er konstant over tid, og slik er det ikke.

- Det at jeg fremstilles som en tapsbombe for den norske stat, er en helt latterlig greie. Alternativet ved ikke å endre skattepolitikken, kan være mye verre, sier Jensen.

- Samfunnsøkonomisk lønnsomt

Siv Jensen får støtte av sin partikollega Ketil Solvik-Olsen.

-LATTERLIG: Leder i Frp, Siv Jensen, mener det er latterlig at hun blir fremstilt som en tapsbombe for staten. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
-LATTERLIG: Leder i Frp, Siv Jensen, mener det er latterlig at hun blir fremstilt som en tapsbombe for staten. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

- Frp har aldri foreslått skattelettester for alle bedrifter i oljebransjen. Derimot har vi foreslått skattelettelser for de feltene som ikke var bedriftsøkonomisk lønnsomme, men som kunne blitt samfunnsøkonomisk lønnsomme, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.no.

Han sier Per Olaf Lundteigen og Heikki Holmås´ kritikk er basert på feilaktig informasjon.

- Det er snakk om oljefelt som ikke vil være lønnsomme med 78 prosent skatt, slik det er på oljeutvinning i dag. Med andre ord vil det ikke utvinnes olje på disse feltene i dag med den politikken som drives. Skattelettelsene gjaldt på ingen måte eksisterende felt. Så Holmås kan regne ut 78 prosent av null kroner, så finner han fort ut hvor mye Norge kunne tapt, sier han.

Gjelder ytterst få

Staten kunne derimot vunnet på å gi skattelettelse til disse oljefeltene, mener Solvik-Olsen.

- Ved å utvinne oljen på disse oljefeltene, får staten fått inntekter de ellers ikke får. Da kan man heller regne ut 53 prosent, som var det vi foreslo, av de milliardinntektene oljeutvinningen hadde tjent inn.

Ifølge Solvik-Olsen ville skattelettelsen med dagens oljepriser gjelde noen ytterst få oljefelt.

- Vi ønsker en maksimal verdiskapning. Det er ikke noe poeng i seg selv at oljeselskapene skal betale minst mulig, sier han.

I pose og sekk

Berit Kristoffersen, som har skrevet masteroppgaven som satte fart i diskusjonen om skattelette i dag, sier utregningene hennes er basert på Kon-Krafts utregninger.

- Jeg mener de gir en god pekepinn av hva som kunne blitt situasjonen hvis man hadde gitt oljeselskaper skattelette. Beregningene er gjort på grunnlag av skattelette på nye oljefelt, ikke allerede utbyggede, sier hun.

I dag blir oljeselskapene belastet med 78 prosent skatt, samtidig som de kan trekke fra 78 prosent på alle utgifter, ifølge Kristoffersen.

Hun sier at de marginale oljefeltene som Kon-Kraft mente ikke ville blir realisert på grunn av høy skatt, i dag er lønnsomme på grunn av den høye oljeprisen.

- Hvis man i tillegg hadde gitt oljeselskapene skattelette, hadde de fått både i pose og sekk.

Hun viser til situasjonen i Russland, der staten tar det oljeselskapene tjener over en oljepris på 30 dollar fatet.

- Men her i Norge er det slik at jo høyere oljepris, jo mer tjener selskapene. Med skattelette ville staten med sikkerhet gått glipp av store inntekter, sier hun.

- Nødvendig med god styring

Leder i finanskomiteen, Reidar Sandal (Ap), tviler heller ikke på at inntektstapet ville vært stort.

Men han vil ikke komme inn på noe konkret beløp.

- For å være sikker har vi nå bedt om beregninger fra finansdepartementet. Vi ønsker å se på konsekvensene av Frps politikk. De må tåle at vi setter søkelyset på politikken deres. Det er helt nødvendig at vi har en god styring på den økonomiske politikken, sier han til Dagbladet.no.

-REGN UT 78 PROSENT AV NULL KRONER: Frps Ketil Solvik-Olsen mener Norge ikke ville tapt en eneste krone.
VIL SE KONSEKVENSENE AV FORSLAGET: Leder av finanskomiteen, Reidar Sandal (Ap).