Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ingen terrorist

Rebiya Kadeer er outsideren og en torn i øyet på Kina. Les det eksklusive intervjuet hun gir til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For nøyaktig en måned siden, den 13.september, sendte Kinas engelskspråklige avis ut denne meldingen: 

«Den kinesiske regjeringen sa tirsdag at eksil-politikeren Rebiya Kadeer, medlem av den tyrkisk talende uighur-minoriteten, forsøkte å splitte den vestlige Xinjiang-regionen fra Kina ved å samarbeide med terroristorganisasjoner».

Den kinesiske utenriksministeren Qin Gang ga denne pressebriefingen om kandidaten til Nobels fredspris.

- Hun ble arrestert for å true nasjonens sikkerhet og fengslet.

- Nå samarbeider hun med terrorkrefter fra utlandet og er engasjert i anti-kinesiske bevegelser som forsøker å separere Xinjiang fra Kina, sa utenriksminister Qin til China Daily.

- Ingen terrorist

- Jeg er ingen terrorist, sier Rebiya Kadeer, som nevnes som en outsiderkandidat til å vinne årets Nobels fredspris.

Den 60 år gamle tidligere Rafto-prisvinneren har i en årrekke kjempet for uighurenes rettigheter i det han-dominerte autoritære Kina.

EKSLUSIVT TIL DAGBLADET.NO:  Rafto-prisvinner Rebiya Kadeer forteller om sin årelange kamp for uighurene i Kina. Her er hun sammen med datteren Akida Rouzi. Kadeer lever i eksil i USA sammen med sin mann og fem av sine 11 barn. Foto: AP/Scanpix
EKSLUSIVT TIL DAGBLADET.NO: Rafto-prisvinner Rebiya Kadeer forteller om sin årelange kamp for uighurene i Kina. Her er hun sammen med datteren Akida Rouzi. Kadeer lever i eksil i USA sammen med sin mann og fem av sine 11 barn. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Uighurene er en tyrkisk talende, hovedsaklig muslimsk minoritet som lever i den nordvestlige provinsen Xinjiang. Uighurene ble underlagt det kinesiske kommuniststyret i 1949, og fikk seks år senere sin egen autonome region på Kinas grense mot de sentralasiatiske landene.Men hvilket frihet og hvilket selvstyre har uighurene egentlig levd under de siste 51 årene?

Uighurene og menneskerettighets-organisasjoner hevder den muslimske minoriteten utsettes for systematisk religiøs og politisk undertrykkelse fra Kommunistpartiets side.

Hadde appell til USA

«Dere, vær så snill å si i fra til barna mine at jeg er blitt arrestert av politiet!»

- Jeg husker jeg ropte det til alle menneskene som hadde samlet seg og stod og så på at jeg ble arrestert av politiet. Pågripelsen skjedde i en del av Urümqi hvor det bodde hovedsaklig kinesiske immigranter, forteller Rebiya Kadeer til Dagbladet.no.

Klokka var seks på kvelden en oktoberdag i 1999. Kadeer var sammen med sin assistent Ramil Ablimit på vei til hotellet Khurum i provinshovedstaden Ürümqi. Der skulle hun møte delegater fra den amerikanske Kongressen. I stedet ble hun møtt av rundt 100 kinesiske politifolk.

- Jeg hadde forberedt et brev med ti punkter om uighurenes menneskerettighets-situasjon, en appell til den amerikanske administrasjonen. Det falt i hendene på kinesisk politi, sier Kadeer.

De neste fem årene tilbrakte hun i fengsel under strenge soningsforhold.

image: - Jeg er ingen terrorist

- De første to årene av fengselsoppholdet ble jeg plassert i en mørk celle. Jeg fikk ikke lov til å lese aviser eller skrive.

Kjemper videre

Fem år senere var Kadeer ute av fengsel. Nå lever hun i eksil i USA, hvor hun fortsetter å kjempe for uighurenes rettigheter.

Den 27.april i fjor vitnet hun under en høring i Kongressen som omhandlet uighurenes menneskerettighetssituasjon. 21.juli samme år avga hun en rapport om uighurene til Kongressen. 1.september etablerte hun en forening ved John Hopkins-universitetet, som hadde som mål å fremme uighurers rettigheter.

I løpet av fjoråret hadde hun deltatt på rundt 30 menneskerettighetskonferanser.

- Jeg forbinder livet med en hard verden og kamp. Det var en tanke som slo meg da jeg satt i fengsel: Hvis du kjemper for å skape et bedre liv for ditt folk, selv om du ikke lykkes, må du aldri gi opp, sier Kadeer til Dagbladet.no.

Blant favorittene

Her hjemme tror leder for Prio (Institutt for fredsforskning), Stein Tønnesson, at Kadeer er blant de nominerte som Nobelkommitteen seriøst vurderer som en vinnerkandidat.

- Det er lenge siden prisen er blitt tildelt en kineser, og komitéen ser kanskje på mulighetene for å gi prisen til en muslim, spesielt en kvinne.

- Det er også verdt å merke seg at kinesiske myndigheter har truet Stortinget med at hvis Nobelkomitéen gir prisen til Kadeer, vil det skade forholdet mellom Norge og Kina (Aftenposten, 22 September 2006), skriver Tønnesson.

<B>AUTONOM REGION:</B> Xinjiang ble en del av Kina i 1949 og ble autonom region seks år senere. Den tyrkisk talende minoriteten hevder de blir utsatt for sterk politisk undertrykkelse.
<B>PAN-TYRKISK:</B> Eksil-uighurer demonstrerer til støtte for den kinesiske minoriteten i Tyrkias hovedstad Istanbul.
<B>RAFTO-PRISVINNER:</B> Arne L. Lynngård ga Rafto-prisen til Rebiya Kadeer i 2004.
<B>SKILLER SEG FRA MAJORITETEN: </B>Uighurene ønsker å tilhøre Øst-Turkestan, de er tyrkisk- talende og muslimske. De føler de har lite til felles med han-majoriteten i Kina.