- Jeg er ingen Treholt-kloning

Etter første dag i retten, innkalte spionsiktede Svein Viksveen til pressekonferanse i foajeen på hotell Bristol. Rundt 20 pressefolk møtte opp for å høre ham gjenta at han er uskyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg møtte i retten for å få innsyn i sakspapirene. Slik slipper jeg å sitte her som et mehe uten å vite hva jeg snakker om, sier Viksveen.

I 16-tida møtte han sine journalist-kollegaer på hotell Bristol.

- Når jeg har fått innsyn, skal jeg rydde opp i misforståelsene, sier han.

Mest av alt frykter Viksveen at saken mot ham blir henlagt. I dag presenterte statsadvokaten flere vitneavhør som utpekte journalisten som Stasi-spion.

Vil ha rettssak

- Jeg ønsker ingen henleggelse. Jeg vil at saken skal komme for retten, slik at jeg får dokumentert hvor dårlig sak påtalemakten har mot meg, sier Viksveen.

- Dette var førstestatsadvokat Lasse Qvigstads medieshow. Jeg frykter at de bare vil vise at de har noe på meg, for så å henlegge det hele. Slik redder de ansikt, sier han.

- Hva synes du om detaljrikdommen i vitneavhørene av de tidligere Stasi-ansatte?

- Jeg er ikke spesielt overrasket. Stasi-folk er upålitelige vitner. Jeg tror Lanze er en fantasifigur som Stasi har konstruert.

Mangler bilde

På pressekonferansen hadde den spionsiktede meredaktør med seg Jens Barland og sin advokat Atle Helljesen.

- Det er store motsetninger i forklaringene, fastholder Helljesen.

Viksveen understreker at påtalemyndigheten ikke har noen konkrete opplysninger om når møtene med Stasi skal ha funnet sted.

- De skulle nok ønske at de hadde et bilde av meg på et av disse angivelige spionmøtene - slik de hadde med Treholt. Men jeg er ingen Treholt-kloning, sier Viksveen.

- Alt er ullent - kun løse påstander.

MØTTE KOLLEGAENE: Etter å ha vært i retten, inviterte Viksveen til intervju på Bristol
FÅR IKKE FORTELLE: Forsvarer Atle Helljesen sier at kunne påvist manglene i saken mot Viksveen, men at han er pålagt taushetsplikt.