- Jeg er inneforstått med at Stine er død

Stine Elisabeth Helseth (13) var dødstogets nest yngste passasjer. Den blide jenta fra Brumunddal kom aldri fram til Elverum. I det lengste klamret familien seg til håpet om at hun hadde overlevd ulykken. Nå er håpet ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er innforstått med at Stine er død, sier mamma Lisbeth Byenstuen.

I går kveld samlet Stines venner seg hjemme hos familien i Brumunddal.

- Hun var et flott menneske. Jeg har bedt vennene hennes komme hit når de vil. Rommet hennes står slik hun forlot det, sier moren. 13-åringen var et midtpunkt i vennegjengen.

Ville se stedet

Stines familie reiste til Åsta stasjon i går. De ville se stedet der datteren døde. De forkullede og utbrente restene etter toget talte sitt eget språk. Mamma fikk se hvilket helvete datteren kanskje opplevde. Lisbeth Byenstuen vet at datteren er savnet, at hun ikke er identifisert som en av de omkomne. Men hun er sikker på at datteren ikke overlevde.

Ikke en tv-skjerm i verden kan beskrive fullt ut hvilket syn som møtte familien på ulykkesstedet i går.

- Det var et forferdelig syn og en veldig tøff opplevelse, sier Lisbeth Byenstuen til Dagbladet.

Ble hjemme

13 år gamle Stine hadde vært på helgebesøk hos faren sin på Koppang og skulle ta toget til Elverum. Den opprinnelige planen var at Stines jevnaldrende venninne skulle vært med til Koppang. Venninnen kunne likevel ikke reise.

I går morges var det minnestund på Brumunddal ungdomsskole. Stines mor, den 17 år gamle storebroren og deres stefar deltok sammen med 330 elever på samlingen i gymsalen. Den savnede jenta har gått på ungdomsskolen i et halvt år.

- Det var veldig godt å være der. Ikke bare for oss, men for alle elevene på skolen. Det var så godt å se dem, og jeg er glad for at vi dro dit, sier Stines mor.

330 elever gikk lydløst inn og fant sin plass på golvet i den store gymsalen. Foran i salen sto et bilde av Stine, en smilende, flott jente.

Minneord

Elevene hadde skrevet minneord til venninnen sin. Mange telys dannet bokstaven S for Stine.

«Du kom til oss, men gikk bort så fort. Tretten år hadde du på denne jord. Håper du har det fint hvorhen du nå er. Lyser fred over ditt minne,» skrev en av klassekameratene. «Stine. Vi savner deg dypt alle sammen. Det er noe som mangler når du er borte,» skrev en annen venn.

- Hun var ei utrolig fin jente. Hun skapte liv, røre, glede og samhold. Det var alltid mange rundt henne i friminuttene. Hun var rett og slett enestående, sier inspektør Ivar Solberg ved Brumunddal ungdomsskole.

Han er imponert over at Stines familie kom til skolen for å sørge sammen med elevene.

- Midt i sorgen hadde vi en fenomenal samling. Moren fikk blomster, og hun reiste seg og takket for en fin opplevelse. I en snøhaug ute på skoleplassen hadde elevene tent lys og laget plakater med minneord. Moren gikk rundt og leste, gråt og takket oss, sier inspektør Solberg.

MINNET STINE: I går minnet medelevene på Brumundals ungdomsskole 8.de klassingen Stine Elisabeth Helseth med lys og hilsener.