«Jeg er Iraks president»

CIA-spesialistene som avhører Saddam Hussein, står overfor en formidabel oppgave når de skal prøve å knekke den psykologiske gåten eksdiktatoren er. I avhør sier han at han fortsatt er Iraks president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som avhører ham sier at kampinstinktet er tilbake hos Saddam, etter de ydmykende scenene som gikk verden rundt da han ble tatt til fange. Saddam er igjen lojal mot navnet sitt, som på arabisk betyr «han som slåss».

På et bilde i avisa Al-Mutamar sitter Saddam på en celle sammen med den USA-lojale Ahmed Chalabi i Iraks styringsråd. Selv om han ser nedbrutt ut på bildet, sier de som avhører Saddam at han er klar til å slåss.

Saddams siste show

Saddam kan bli en ny Slobodan Milosevic, som forsvarer seg fra krigsforbrytertribunalet i Haag, og har betydelig suksess som propagandist i forhold til hjemmepublikumet i Serbia.

Kanskje forbereder Saddam seg alt på den rettssaken som kommer mot ham. Interessen knyttet til den, gjør at den må bli offentlig. Saken kan bli en formidabel scene for Saddams siste show. Men før en rettssak er det CIAs oppgave å lure Saddam til å avsløre så mye som mulig av hva han vet om dem som organiserer den væpnete motstandskampen mot okkupasjonsmakten, og hvor detaljert han kontrollerte terroriseringen av sitt folk da han var president.

Etterforskerne har ingen lett jobb når de skal prøve å knekke mannen som gjennom et dramatisk og farlig liv har gjort overlevelse til sitt prosjekt.

- Vi ga oss aldri

I avhørene sier Saddam at hans regjering og hær aldri kapitulerte, og at han derfor ennå er Iraks lovlige president. Av og til får han beskjed om å stå under avhørene, og en etterretningskilde sier til Fox News:

«Da sier han ting som «jeg vil gjerne sette meg nå. Jeg er Iraks president. Dere ville ikke behandlet deres egen president på denne måten».»

Saddam vises videoer av folket som jublet da statuen av ham ble revet da amerikanske styrker tok Bagdad, og videoer av folk som ble torturert da han satt ved makta.

- Da svarer han: «Kom igjen, arranger valg, og jeg vil vinne suverent», sier en kilde.

Som «Fange nummer 1» behandles Saddam forsiktig. Fordi en rettssak mot ham må være åpen, kan ikke CIA bruke avhørsmetoder som ikke tåler dagens lys. Som fange er Saddam mer beskyttet enn andre fanger i USAs globale terroristfengsel, med celler og avhørsrom i mange land.

- Jeg tror utsiktene til at Saddam lar seg knekke i avhør er små, sier psykologen Jerrold Post. Han har laget en psykologisk profil av Saddam for CIA.

Avhørerne kan prøve å skremme ham med å vise bilder av tortur begått av hans etterretning, og vise at de har en sterk sak mot ham. De kan friste med at hvis han samarbeider, kan han redde skinnet.

Det er sannsynlig at hans døgnrytme forstyrres, og at han kan bli vekket midt på natta for avhør. Men de som har studert Saddams psykologi, mener man kan komme langt ved å samarbeide med ham og appellere til hans ego.

De kan for eksempel berømme ham for at han i flere år klarte å fortsette sine våpenprogram uten at våpeninspektørene skjønte noe.

- Jeg ville fått ham til å skryte av sine bedrifter, sier Post.

Avhørerne tror han vil bli avhengig av dem på det menneskelige plan. Ensom i sin cella vil han være avhengig av sine fiender. De er de eneste som kan gi ham informasjon og menneskelig kontakt.

KAMPKLAR EKSDIKTATOR: Den irakiske avisa Al-Mutamar har fått adgang til å fotografere Saddam i et møte med Ahmed Chalabi, som er medlem av styringsrådet. Etter samtaler og avhør av Saddam Hussein antydes det at han har «våknet» etter den ydmykende arrestasjonen og legeundersøkelsene. Foto: Afp