GLIPP - OG SVIK:  Privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde på vei ut av rettssalen i Borgarting lagmannsrett etter sitt vitnemål i ettermiddag, assistert av rettsbetjent Odd Arne Oseth. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
GLIPP - OG SVIK: Privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde på vei ut av rettssalen i Borgarting lagmannsrett etter sitt vitnemål i ettermiddag, assistert av rettsbetjent Odd Arne Oseth. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.Vis mer

- Jeg er kilden og har blitt sterkt sveket

Ekspolitimann i retten om lekkasjene rundt 100-millioners arven til Mona Høiness.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT (Dagbladet): Privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde (60) innrømmet i arvesaken i Borgarting lagmannsrett i dag at han var kilden som utløste at fortrolig informasjon lekket til motparten Mona Høiness.

Skjolde hadde et fortrolig oppdrag for Urdahl-slektningene.

Slektningene etter det barnløse og velstående ekteparet Per Urdal og Synnøve Alver Urdahl krevet at et testamente i favør av enearving Mona Høiness blir kjent ugyldig.

Det var på årsmøtet i det som Urdahl-saksøkernes advokat Fred A. Gade tidligere i retten har benevnt som «detektivklubben» i begynnelsen av mars i år, at etterforskerkollega Ola Thune fanget opp fortrolig informasjon som Skjolde kom med.

Navnet på forumet er Norsk Forening for Etterforskning og Sikkerhet.

- Skulle ikke ha sagt det - Jeg skulle ikke ha sagt det jeg gjorde. Og jeg føler det som et stort svik fra Ola Thune at han gikk videre til vår motpart, sa privatetterforskeren fra Asker i retten.

Torsdag er Thune innstevnet som vitne i den bitre arvestriden om 100 millioner.

Skjolde (60) har 30 års erfaring fra politiet, blant annet 12 år med etterforskning av økonomisk kriminalitet.

Signatur fra samme person Oppdraget  fra familien Urdahl var å snakke med vitner og granske selve testamentet.

Han engasjerte skriftetterforsker Reidun Wilhelmsen, som konkluderte i retten tidligere i dag med at det var tre signaturer på de tre testamentpapirene hun har gransket.

 IKKE ULOVLIGE METODER:  Privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen avviste i retten i dag at han bruker ulovlige etterforskningsmetoder. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
IKKE ULOVLIGE METODER: Privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen avviste i retten i dag at han bruker ulovlige etterforskningsmetoder. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

Signaturene er etter all sannsynlighet skrevet av samme person, hadde hun kommet til.

- Kjenner du Ola Thune, spurte Urdahl-slektningenes advokat Fred A. Gade.

- Tragisk - Ja, etter politiet er vi blitt bedre kjent i en forening der vi er sammen for å diskutere normer og regler for privatetterforskning. Der kom beklageligvis opplysninger fra denne saken fram. Og det er tragisk for helheten i denne saken at Ola Thune har gått videre til motparten med opplysninger jeg ikke skulle fortalt. Det føles som et stort svik, fortalte Skjolde.

- Han ville gjerne snakke med meg. Vi møttes på Esso på Ramstadsletta, og i den samtalen dukket Erik Overgaard fram - Mona Høiness' ektemann.

- Jeg skjønte ikke hvorfor hans navn dukket opp, heller ikke Thunes replikk om at «vi får møtes i retten om dette».

Skjolde benektet at han kjenner Stein Møllerhaug, som ifølge et notat fra Ola Thune til Urdahls motpart Mona Høiness skal ha blitt tilbudt et oppdrag fra privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen om å «hacke» seg inn på Mona Høiness' pc.

Hacking: - Ikke særlig entusiastisk Dagbladet har lest utdrag av Thunes rapport til Mona Høiness og hennes advokater.

«Selvik ville at Møllerhaug skulle «hacke» pc-en til Høiness. Møllerhaug var imidlertid ikke så veldig entusiastisk til et slikt oppdrag», har Thune blant annet rapportert om motpartens etterforskning til Høiness-siden.

I retten i dag avkreftet privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen at han bruker noen form for ulovlige arbeidsmetoder.

Stein Møllerhaug har i et Dagbladet-intervju snakket om sin rolle i saken. Han reagerte kraftig på å bli uthengt for datainnbrudd.

Manglet dokumentasjon - Jeg har bare møtt Møllerhaug en gang i retten, da jeg sto side ved side med Ola Thune, forklarte Skjolde.

 SIGNATUR FRA SAMME PERSON:  Skriftgransker Reidun Wilhelmsen forklarte seg i Borgarting lagmannsrett i dag iom sin gransking av tre versjoner av det omstridte testamentet i Høiness-saken. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
SIGNATUR FRA SAMME PERSON: Skriftgransker Reidun Wilhelmsen forklarte seg i Borgarting lagmannsrett i dag iom sin gransking av tre versjoner av det omstridte testamentet i Høiness-saken. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Hvorfor skulle du på vegne av Urdahl-slektningene ha en samtale med deres egen privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen, ville Høiness' advokat Mette Yvonne Larsen vite.

- De manglet noe dokumentasjon fra Malthe-Sørenssen. Det var bakgrunnen, sa den tidligere politimannen.

Dagbladet har etter gjentatte forsøk ikke lykkes i å få en kommentar fra Ola Thune.