- Jeg er kjempeglad

Aktor ga Veronica Andreassen full uttelling for å ha hjulpet politiet med å oppklare en bilbombe på Bøler en måned før drapet på Benjamin. - Jeg er kjempeglad, sier Andreassen, etter påstanden om 2 1/2 års fengsel. Advokat Tor Erling Staff krever bevisføringen gjenopptatt på bakgrunn av de nye opplysningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aktor Berit Sagfossen la i sin prosedyre i retten i går ned påstand om lovens strengeste straff for både Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler. Begge kan få 21 år. Aktor begrunnet sin påstand med at de to guttene i fellesskap tok livet av Benjamin Hermansen 26. januar i fjor.

Veronica Andreassen greide ikke å skjule et smil da aktor for henne like etterpå la ned påstand om to og et halvt års fengsel for medvirkning til drap.

Årsaken til Andreassens lave straffepåstand er at hun tidligere har hjulpet politiet, samt at hun var under 18 år da drapet skjedde.

Hjalp POT

Gjennom tidligere Viking-leder Eirik Solheim tok Veronica Andreassen selv kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som da het POT, i mars i fjor. Hun ba om beskyttelse fordi hun følte seg truet på livet av navngitte medlemmer i nazimiljøet.

Seinere skal Andreassen ha samarbeidet med POT om å oppklare en bilbombe på Bøler bare en måned før drapet på Benjam in. Hun navnga de to nynazistene som sto bak bomben, der en bil ble forsøkt sprengt i filler. 18-åringen skal imidlertid ha gått tilbake på denne forklaringen. Likevel vil et slikt samarbeid lett oppfattes som tysting innad i nazimiljøet, noe som kan innebære en ytterligere risiko for Veronica Andreassen.

- Jeg fikk en anmodning fra advokat Kjærvik om at dette burde komme Andreassen til gode. Det synes jeg er naturlig, hvis noen bistår politiet med opplysninger som kan føre til oppklaring i andre saker. Det er noe jeg ville ha gjort i enhver sak, sier aktor Berit Sagfossen til Dagbladet.

- Hvor mye mildere straff er det snakk om?

- Det er ikke år. Det er snakk om noen måneder. Jeg har fått bekreftet at Andreassen har gitt opplysninger som har hjulpet politiet i andre saker, sier Sagfossen.

Belønning?

Advokat Tor Erling Staff sier at han stiller spørsmål ved både politiets og Andreassens handlemåte i denne saken.

- Kan Andreassen være lovet en form for belønning av Politiets sikkerhetstjeneste?

- Det er ikke anledning til å arbeide på den måten. Dette har kommet på innstendig oppfordring fra advokat Kjærvik og Veronica Andreassen, sier Sagfossen.

Også Andreassens forsvarer, advokat Tor Kjærvik, avviser overfor Dagbladet at det har vært noen avtaler mellom sikkerhetstjenesten og hans klient.

- Ikke det jeg kjenner til. Det har ikke politiet noen fullmakter til, sier Kjærvik.

Vil ha ny bevisførsel

Likevel reagerer Tor Erling Staff kraftig på de nye opplysningene som kom fram i retten i går. I dag skal dommeren ta stilling til Staffs begjæring om ny bevisførsel for å belyse Andreassens forhold til Politiets sikkerhetstjeneste.

- Hun har tidligere forklart til politiet at hun visste at min klient hadde med seg kniv til åstedet. Denne forklaringen trakk hun seinere tilbake. Jeg vil vite hvorfor, da min klient er sterkt rammet av An dreassens forklaring, sier Staff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer