Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er klar for å gjøre hva som helst. Jeg kan sprenge meg selv i lufta

Det sa den «sorte enka» som har blitt observert i Sotsji i hittil ukjent intervju.

TERROR-FRYKT: Bildene nederst viser en etterlyst-plakat av Ruzanna Ibragimova i OL-byen Sotsji. Det har kommet meldinger om at hun er observert i Sotsji, og russiske myndigheter frykter at hun planlegger å sprenge seg selv i lufta. Foto: AFP Photo/Nina Zotina/NTB Scanpix
TERROR-FRYKT: Bildene nederst viser en etterlyst-plakat av Ruzanna Ibragimova i OL-byen Sotsji. Det har kommet meldinger om at hun er observert i Sotsji, og russiske myndigheter frykter at hun planlegger å sprenge seg selv i lufta. Foto: AFP Photo/Nina Zotina/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to år siden var den russiske Newsweek-journalisten Anna Nemtsova i Dagestans hovedstad Makhatsjkala. Det var noen uker etter et islamistisk bombeangrep der 13 personer ble drept og over 130 personer skadd.

Russiske sikkerhetsstyrker skal ha funnet fram til et hus de mente de skyldige terroristene hadde tilhold, men lot noen kvinner med små barn og babyer slippe unna.

«Sorte enker» Nemtsova husker at kvinnene var rasende.

- Jeg er klar for å gjøre hva som helst. Jeg kan sprenge meg selv i lufta sammen med alle disse ikke-troende, sa en av kvinnene til henne.

Nå skriver Nemtsova i en artikkel i Newsweek at hun har fått opplyst fra myndighetene i  Makhatsjkala at den rasende kvinnen hun snakket med for to år siden var Ruzana Ibragimova - den «sorte enka» russiske sikkerhetsmyndigheter frykter har kommet seg til Sotsji.

Det ble slått terroralarm etter at hun skal ha blitt obsververt i OL-byen, og det henger en rekke etterlyst-plakater i byen. Ibragimova, som også er kjent som Salima, «halter lett, albuen bøyer seg ikke, og hun har et ti cm. langt arr på det venstre kinnet».

Flere har forsvunnet Dagbladet skrev i går om de voldsomme sikkerhetstiltakene russerne har satt i verk foran OL i Sotsji - det store prestisjeprosjektet til Russlands president Vladimir Putin.

Mer enn 50 milliarder dollar har Vinterlekene i Sotsji kostet - mye mer enn noe annet OL har det kostet.

Derfor brukes det mye ressurser på sikkerheten - for Putin er det fremste hat-objektet for radikale islamister i Russland, etter at han startet den 2. tsjetsjenske krig i 1999, og knuste islamistenes faktiske selvstyre i Tsjetsjenia.

MANGE OPERASJONER: Russiske spesialstyrker har den siste tida gjennomført en rekke operasjoner. Her står to spesialsoldater i utkanten av provinshovedstaden Makhatsjkala i Dagestan 18. januar. Foto: AP Photo/NewsTeam, Abdula Magomedov/NTB Scanpix
MANGE OPERASJONER: Russiske spesialstyrker har den siste tida gjennomført en rekke operasjoner. Her står to spesialsoldater i utkanten av provinshovedstaden Makhatsjkala i Dagestan 18. januar. Foto: AP Photo/NewsTeam, Abdula Magomedov/NTB Scanpix Vis mer

Blant annet vil opptil 40 000 politi- og sikkerhetsstyrker være stasjonert i OL-byen, i tillegg til luftvernstiltak, dykkere og spesialstyrker som skal saumfare fjellene for terrorister som prøver å unngå de mange sikkerhetssjekkene inn til byen.

Russiske sikkerhetsstyrker har dessuten gjennomført operasjoner som raskt kan minne mer om drapsraid i blant annet Makhatsjkala. I tillegg har mange unge menn sporløst forsvunnet fra Nord-Kaukasus den siste tida.

Lover «gave» Gruppa som påtok seg ansvaret for terroraksjonene 29. og 30. desember i byen Volgograd, der til sammen 34 mennesker ble drept, har advart Putin mot å avholde vinterlekene - og truer med en «gave» til både ham og turistene som kommer.

- Hvis du holder OL, vil vi gi deg en gave for at blodet til uskyldige muslimer blir sølt over hele verden: I Afghanistan, Somalia og i Syria. For turistene som kommer: Det vil være en gave til dere også, har gruppa Vilayat Dagestan sagt.

I tillegg har den fryktede opprørslederen Dokka Umarov har også kommet mot trusler mot lekene.

Advarer sine borgere Til tross for de mange sikkerhetstiltakene har blant annet amerikanerne kommet med oppdaterte reiseråd - i tillegg til alvorlige anbefalinger til brukere av det amerikanske OL-antrekket

I sitt reiseråd advarer amerikanerne åpent mot terrorfaren og den mulige tilstedeværelsen av såkalte «sorte enker» i Sotsji. 

Amerikanske myndigheter har gjort det klart at de vil sende to krigsskip til Svartehavet for å ligge klare dersom noe skulle skje, blant annet for å kunne evakuere amerikanere fra Sotsji.

Kriseøvelse for norske utøvere De norske utøverne har også sikret seg mot terror. Dagbladet har tidligere fått bekreftet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Olympiatoppen arrangerte kriseøvelse i oktober. 

Temaet for øvelsen: Worst case scenario: Hva gjør man dersom ei bombe går av? Hvordan skal vi opptre hvis en utøver blir kidnappet? og flere andre problemstillinger.

FLERE DØDE: Dagbladet har sladdet de tre døde mennene på dette bildet, som ble gitt ut av russiske myndigheter etter en operasjon i Dagestan. Russiske myndigheter hevder de døde var involvert i en rekke bombeangrep i Nord-Kaukaus. Foto: Reuters/Handout/NTB Scanpix
FLERE DØDE: Dagbladet har sladdet de tre døde mennene på dette bildet, som ble gitt ut av russiske myndigheter etter en operasjon i Dagestan. Russiske myndigheter hevder de døde var involvert i en rekke bombeangrep i Nord-Kaukaus. Foto: Reuters/Handout/NTB Scanpix Vis mer

- Det er arrangøren og arrangørlandet som skal garantere for sikkerheten til deltakerne, men vi har tatt høyde for ulike scenario, har Halvor Lea, Olympiatoppens medierådgiver, opplyst til Dagbladet.

- Vi har hatt en beredskapsøvelse allerede. Fram mot OL skal vi finpusse forberedelsene.

MASSIVE SIKKERHETSTILTAK: Her står russiske sikkerhetsstyrker foran en av arenaene i Sotsji. Opptil 40 000 politi- og sikkerhetsfolk vil være tilstede under OL. Foto: EPA/Filip Singer/NTB Scanpix
MASSIVE SIKKERHETSTILTAK: Her står russiske sikkerhetsstyrker foran en av arenaene i Sotsji. Opptil 40 000 politi- og sikkerhetsfolk vil være tilstede under OL. Foto: EPA/Filip Singer/NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart