Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyres landsmøte 2017:

- Jeg er klar for fire nye år som Norges statsminister

Ulv, eggdonasjon og skattekutt står på programmet når Erna Solberg i dag åpner Høyres landsmøte for 2017.

HISTORISK: Erna Solberg (H) kaller valget 2017 for et historisk valg. Under Høyres landsmøte for 2017 gjorde statsministeren det klart at hun kan se for seg fire nye år som statsminister i Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HISTORISK: Erna Solberg (H) kaller valget 2017 for et historisk valg. Under Høyres landsmøte for 2017 gjorde statsministeren det klart at hun kan se for seg fire nye år som statsminister i Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): - Vi tror på Norge. Med disse ordene startet statsminister Erna Solberg sin tale til Høyres landsmøte på Gardermoen i dag.

Landsmøtet skal vare helt fram til søndag, og Høyre-lederen kaller det spesielt viktig:

- Alle landsmøter i Høyre er viktige, men dette er særlig viktig. Dette er landsmøtet som skal vedta programmet for det som skal styre landet de neste fire årene, sa en offensiv Erna Solberg da hun møtte pressen i forkant av landsmøtet.

- Historisk valg

Høyrelederen kaller valget 2017 for et historisk valg.

- Norge befinner seg en brytningenes tid. Vi står i overgangen fra fossilsamfunnet til lavutslippssamfunnet. Vi skal ta vare på en større andel eldre enn tidligere. Digitaliseringen skyter fart. Utfordringene det norske samfunnet står overfor er kanskje mer fundamental enn på lenge. For Norge vil det neste tiåret bli en nasjonal formingstid, sier Solberg, som selvsagt mener Høyre er best egnet til å lede landet gjennom endringen.

PÅ LANDSMØTE: Erna Solberg på Høyres landsmøte, sammen med Sigbjørn Aanes og Jan Tore Sanner.  Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
PÅ LANDSMØTE: Erna Solberg på Høyres landsmøte, sammen med Sigbjørn Aanes og Jan Tore Sanner.  Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Venstresiden preges av to ledende partier med et vanskelig forhold til endringer. Ett som ikke helt vet hva de vil. Og ett som ikke vil noen ting, sier Solberg med et spark til Ap og Senterpartiet.

- Facebook har et alternativ som passer godt på den norske venstresidens forhold til endring.«It´s complicated» harselerte hun, til latter fra salen.

Til de rundt 700 delegatene og gjestene på landsmøtet gjorde Erna Solberg det klart:

- Jeg er klar for fire nye år som Norges statsminister.

Teknologi og infrastruktur

I sin tale lovet Solberg økte bevilgninger til ny teknologi.

- Selv om jeg ikke er glad i å snakke om milliarder, så må vi nok tenke i slike størrelser her, sa hun.Også innen infrastruktur lovet Erna Solberg satsing.

- Høyres løfte for neste periode er at hvis vi får fortsette i regjering, så skal utbyggingen av infrastruktur i Norge fortsette i borgerlig, ikke rødgrønt tempo, sa Solberg.

Hun lovet også at Høyre skal oppfylle Norges klimaforpliktelser om de for fortsette i regjering.

Skatt er et av temaene som skal opp til debatt på landsmøtet. I talen lovet Solberg bare moderate skattelettelser.

- Unge må bli mer fornøyde med seg selv

Solberg sa at en av hennes hovedsaker i mange år har vært satsing på psykisk helse, ikke minst for unge. At unge mennesker forsvinner ut av arbeidsmarkedet på grunn av lettere psykiske lidelser er alvorlig, sa Solberg.

-Jeg er opptatt av at vi blir bedre til å få unge mennesker til å bli mer fornøyde med seg selv. Noen stiller nærmest uoppnåelige krav til seg selv. Andre blir altfor opptatt av hva de tror andre mener om dem. Livet byr på både opp- og nedturer. Som politiker har jeg opplevd begge deler, sa Solberg.

- Min erfaring, og mitt budskap, er at vi alle kommer til å oppleve at vi mislykkes med noe. Men det går over. Hvis vi lærer av våre feil, og prøver igjen, kommer vi videre i livet.Vi må bli flinkere til å løse psykiske helseproblemer mens de fortsatt er små. Da må det bli enklere og lettere å få hjelp, sa Solberg.

Bredt borgerlig flertall

I talen gjorde Erna Solberg også det klart at hun ikke vil velge mellom Frp på den ene siden og KrF og Venstre på den andre.

- Vi vedtok i fjor at vi skal gå til valg på et bredest mulig borgerlig samarbeid. At Høyre ikke vi velge bort noen. Det vedtaket ligger fast, sa hun.

Verdidebatt

Landsmøtet skal diskutere og votere over temaer som ulv, eggdonasjon og skattekutt på landsmøtet.

Generalsekretær John-Ragnar Kvam Aarset, trekker fram verdidebattene som de mest spennende.

- Det er noe med at når Høyre har verdidebatter, blir det alltid bra. Så jeg tenker at familiepolitikk, kontantstøtte, eggdonasjon, barnetrygd og foreldrepermisjon vil gi gode debatter. Men jeg håper også det blir gode debatter om det som er det store utfordringene for landet, som verdiskaping, kunnskap, skole, og helse, sier han til Dagbladet.

Landsmøtet skal blant annet bestemme om Høyre vil åpne for at kvinner kan donere egg slik menn kan donere sæd.

I 2013 stemte Høyers landsmøte nei, men nå går en rekke store fylkeslag inn for å åpne for eggdonasjon. Saken skal opp til debatt fredag.

Spørsmålet om ulv har skapt strid i Høyre i flere måneder, og heller ikke på landsmøtet slipper de unna debatten.

Strid om barnetrygd og pappeperm

Barnetrygdens framtid blir tema på flere landsmøter også i år. Flertallet i Høyres programkomité vil beholde barnetrygden, men vurderer alternative innretninger for å sikre familier med svak økonomi. Mindretallet vil erstatte barnetrygden med gratis barnehage og skolefritidsordning, samt målrettede tiltak for å støtte familier med lave inntekter.

Det blir også strid om pappapermen. Mens Høyres politikk de senere årene har vært at foreldrene fritt skal fordele permisjonstiden mellom seg, kan det nå ende med at Høyre vil beholde pappakvoten. Et mindretall i programkomiteen, Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, vil at foreldrene fortsatt skal ha full valgfrihet og selv bestemme hvordan permisjonen skal brukes.

Høyres programkomité vil beholde kontantstøtten, men vurdere innretningen. Likevel blir det trolig debatt, ikke minst fordi kontantstøtten kan motvirke integrering. Flere fylkeslag vil fjerne kontantstøtten. Blant KrF-vennlige saker er forslaget om å øke engangsstøtten til unge foreldre som ikke har opparbeidet seg rettigheter i arbeidslivet, bedre støtteordninger for studenter med barn.

Ruste opp

18 av 20 fylkeslag vil bruke mer penger til Forsvaret enn programkomiteen har lagt opp til. I forslaget heter det at det bør være en «langsiktig ambisjon» å nå NATOs mål om å bruke 2 prosent av landets BNP på forsvar. Flere vil tidfeste målet til 2020, andre mener målet bør nås allerede innen 2020. Om det blir vedtatt, betyr det at Forsvaret vil legge beslag på enda flere milliarder av statsbudsjettet de neste årene.

Heroinassistert behandling

Det blir trolig stor enighet om å «overføre ansvaret for samfunnets oppfølging av bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk, fra justissektoren til helsetjenesten». Høyre vil fortsatt forby bruk og besittelse av narkotika, men vil endre myndighetenes reaksjon fra straff til hjelp og behandling. Derimot blir det strid om heroinassistert behandling. Flertallet i programkomiteen vil vurdere om fastleger kan starte behandling av rusavhengige med Subutex og Subuxsone utenom LAR, og ha forsøk med heroinassistert behandling for tunge rusmisbrukere, men et stort mindretall går mot dette.

Pelsdyr

Et mindretall vil avvikle pelsdyrnæringen, men forslaget får neppe flertall. Den betente rovdyrdebatten blusser trolig opp, blant annet fordi Oppland Høyre har sendt inn et forslag til uttalelse om at «Stortingets vedtak i ulveforliket er ikke veiledende, men gjelder. Det skal gjennomføres, og bestandsregulering innenfor sona må iverksettes i vinter.»

Olje og gass

Også i Høyre blir det debatt om vern av Lofoten og Vesterålen. Det er dissens i programkomiteen. Men det er ventet at Høyres landsmøtet vil stå fast på standpunktet om konsekvensutredning av Nordland VI og Troms II.

Fjerne formuesskatten?

«Høyre vil ha moderate lettelser i det samlede skatte- og avgiftsnivået», lyder programkomiteens forslag for de neste fire årene. Mange, blant andre Oslo Høyre, vil fjerne ordet «moderat». At Høyre heretter skal konsentrere seg om å redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital, er ikke godt, mener flere fylkeslag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media