- Jeg er klar for samfunnet

Varg Vikernes (35) er klar for å starte et nytt liv sammen med kone og barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Jeg har kone, en sønn på snart ett år og en datter på 15 år som venter på meg. Jeg har kjøpt meg småbruk i Telemark, og skal flytte dit når jeg er ferdig med soningen. Dessuten venter vi et barn til om noen måneder, sier Vikernes til Dagbladet.


Varg Vikernes, også kalt «Greven», ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth og for å ha brent ned Åsane kirke i Bergen, Skjold kirke i Vindafjord, Holmenkollen kapell i Oslo og for forsøk på brannstiftelse i Stortveit kirke i Bergen.

Nylig gikk mora til Vikernes ut i Dagbladet hvor hun truet med å gå rettens vei hvis ikke sønnen blir prøveløslatt.

For få dager siden fikk 35-åringen igjen den tunge beskjeden om at den tredje søknaden om prøveløslatelse ikke tas til følge. Nå har Vargs advokat, John Christian Elden, skrevet klagebrev til Kriminalomsorgen (KSF) og Sivilombudsmannen.

Sabotert og motarbeidet

- Kriminalomsorgen ser bort fra soningsprogresjonen. Alt er tilrettelagt for prøveløslatelse, sier Elden til Dagbladet.

-Man kan ikke forvente annet enn grynting fra svin, sier Vikernes, og sikter til Kriminalomsorgen.

Vi møter 35-åringen i Tromsø sentrum. Her har han det siste året vært på såkalt åpen soning. Varg skulle etter dommen i 1994 vært prøveløslatt i 2006, men på grunn av en lovbestemmelse som kom i 2002, fikk han to nye år. Han har sju år igjen å sone.

I svarskrivet fra Kriminalomsorgen, heter det at de frykter at Vikernes ikke er klar for livet utenfor murene, og at de ikke ser grunn til å endre standpunkt. Dette får Varg og familien til å se rødt.

- Jeg er klar for samfunnet

- Jeg blir sabotert og motarbeidet. De har tydeligvis bestemt seg for at de aldri skal gi meg en ny sjanse. De finner stadig på nye unnskyldninger for ikke å prøveløslate meg.

- Jeg har fått meget gode skussmål fra Trondheim fengsel, Tromsø fengsel og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Jeg har bare gjort ett lovbrudd i løpet av 15 år i fengsel (truet til seg en bil under permisjon i 2003 og stakk av, fikk tilleggsstraff på 14 måneder).

- De siste åra har jeg vært under overvåkning av PST, men de har ikke funnet noe ulovlig. Det er urettferdig når Kriminalomsorgen hele tida henviser til paragrafer som ikke har rot i virkeligheten for at de skal ha meg sittende her. Jeg har søkt på nytt, og det kommer jeg til å fortsette med. Jeg gir meg ikke, sier Vikernes.

Feil bilde

- Jeg er klar for samfunnet - det har jeg vært i mange år. Jeg har lært av mine feil og blitt eldre. Nå har jeg bare lyst til å være sammen med familien min. Mitt sinn har aldri vært i fengsel, jeg tenker hele tiden på hva jeg skal gjøre den dagen jeg slipper ut, sier Vikernes.

Han er tidligere blitt koblet til satanisme, fascistiske- og nazistiske miljøer.

- Skjønner du at folk kan være skeptiske?

- Ja, det gjør jeg. Men samtidig er det blitt dannet et bilde av meg i mediene som ikke er sanne. Det i seg selv er en større belastning enn at jeg ikke slipper ut. Jeg er blitt kalt satanist og nazist. Men det stemmer ikke.

VIL UT: Tre ganger har Varg Vikernes (35) fått avslag på søknad om prøveløslatelse. - Jeg savner familien min, sier han. Foto: Ingun Mæhlum
VIL UT: Tre ganger har Varg Vikernes (35) fått avslag på søknad om prøveløslatelse. - Jeg savner familien min, sier han. Foto: Ingun Mæhlum Vis mer

- Hvor står du politisk?

- Jeg definerer meg selv som ikke noe som helst.

Plate og selvbiografi

- Jeg har nesten ikke sett sønnen min siden han kom til verden. Selv om jeg hører stemmen hans på telefonen nesten hver dag er det veldig tøft og ikke være til stede når han vokser opp. Jeg savner familien min. Og jeg ser fram den dagen jeg kan jobbe på småbruket, lage musikk, skrive bøker og være sammen med kone og barna hele døgnet - og leve et normalt liv som familiefar. Jeg har fått enorm støtte fra familie. Det betyr utrolig mye, sier Vikernes.

- Hva skjer med gjelden på 40 millioner kroner?

- Summen øker med fem millioner kroner årlig i bare renter. Det er sjanseløst for meg å tilbakebetale det beløpet. Dessuten mottar jeg krav fra Oslo kommune på mange millioner flere ganger i året hvor jeg får kort betalingsfrist. Jeg skjønner ikke at de gidder. Det hjelper ingenting. De prøver bevisst å psyke meg ut.

I 1992 utga Vikernes, under artistnavnet Burzum, sitt første plate. Nå har han planer om å slippe sin sjuende. Det siste albumet kom i 1999. I tillegg skriver han ferdig manuset til sin selvbiografi.

- Det vil komme fram en del nye opplysninger rundt drapet, som aldri tidligere har vært framme. Men jeg vil vente med å gi ut denne til jeg har sonet ferdig.

- Jeg er klar for samfunnet
SMÅBRUKER: Varg Vikernes (35) flytter på småbruk i Telemark med kone og barn når han slipper ut av fengsel.