«Jeg er klart bekymret»

Statsminister Kjell Magne Bondevik er bekymret for norsk næringslivs rykte etter korrupsjonsskandaler og etiske overtramp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, jeg er klart bekymret. Det inntrykket disse sakene skaper av norsk næringsliv, er uheldig, for de alle fleste selskaper og næringslivsledere i Norge er redelige. Derfor må næringslivet ta etikk på alvor, sier han.

Bondevik vil ikke kommentere saken knyttet til NHO-president Jens Ulltveit-Moe.

- Den saken vet jeg ikke nok om, og han sier jo selv at det ikke er begått feil. Men i Statoil er det jo erkjent feil, og i Odfjell-saken ble det til og med fengsling. Dette er veldig uheldige saker som skaper et dårlig inntrykk.

- Gjør NHO og næringslivet nok for å hindre og avdekke korrupsjon?

- Ingen kan vel si at de gjør nok, selv om næringslivet har etiske kjøreregler. Når det skjer svikt, er det viktig at det tas på alvor, sier statsministeren.

- Frynsete rykte

Tidligere NHO-president Leif Frode Onarheim beklager følgene av de siste avsløringene:

- Sakene med Statoil og Odfjell, og nå denne, gjør at næringslivet får et veldig frynsete rykte. Opinionen vil nok sitte igjen med inntrykk av at det har skjedd noe kjedelig.

- Disse sakene ødelegger for hvordan næringslivet og næringslivsledere oppfattes både i befolkningen og i Stortinget, sier han.

Han mener Ulltveit-Moes skjebne blant annet avhenger av hvor langt fra beslutningene Ulltveit-Moe har vært: - Hvis Jens Ulltveit-Moe har en rimelig grei redegjørelse, tror jeg ikke det vil hefte så mye ved dette.

- Er det akseptabelt å ha en slik sak i bagasjen når man er NHO-president?

- Det viktigste er at man sikrer at det ikke skjer igjen. Man må kunne akseptere feil. Vi løser ikke problemer ved å skifte ut alle lederne, sier Onarheim.

Kåre Willoch er hjertens enig:

- Jeg er bekymret over disse sakene. Samfunnet har behov for tillit til sine ledere. Når den rakner, svekker det hele fellesskapet, sier Willoch.

- Jeg kan ikke vurdere Ulltveit-Moe-saken, men Odfjell-saken er lite oppløftende. Og det er et understatement. Der får de jo lønn i fengselet og jobben tilbake etterpå. Det er gledelig at slike saker blir avdekket av media, sier han.

Må gå?

Milliardæren Jens Ulltveit-Moe kan måtte gå av som NHO-president som følge av at det er sådd tvil om hans etiske rulleblad.

I TV2 Nettavisen den 18. september forsvarte han Olav Fjell som da var Statoil-sjef, og sa samtidig:

- Du har regelrett korrupsjon, men så er det forskjellige mellomformer. Der må man naturligvis holde seg på den rette sida av streken, men det er verdt å minne om at dette ofte er en annen strek enn i Norge.

Dette gjentok han i et intervju i NRK «Ukeslutt» den 20. september.

Forsvarte seg selv?

Spørsmålet er om han forsvarte seg selv like mye som han forsvarte Fjell da han sa dette. Ulltveit-Moe bekrefter overfor Dagbladet at han på dette tidspunktet visste at det var et «case» i tilknytning til datterselskapet Umoe Schat-Hardings livbåtleveranse til det iranske oljeselskapet IOEC.

- Men jeg kjente ikke detaljene i konflikten. Livbåtene var skadd ved ankomst Iran. Det var da naturlig at iranerne fikk rabatt. Jeg har vurdert dette som en OK sak ut fra det jeg er blitt fortalt.

- Men det virker jo tvilsomt at Umoe skal ha betalt for å få hjelp til sluttoppgjøret?

- Det kan hende, men dette blir nå undersøkt nærmere. Jeg hadde som sagt ikke noe med avtalen å gjøre, fordi jeg verken satt i ledelsen eller i styret, jeg var bare eier.

- Vurderer du å trekke deg som NHO-president?

- Nei, jeg vurderer det ikke slik at jeg bør trekke meg, sier Ulltveit-Moe på telefon fra Brasil. Han er med i næringslivsdelegasjonen som følger det norske kongeparets offisielle besøk.

Møte med Steensnæs

Også olje- og energiminister Einar Steensnæs er bekymret over skandalene i store norske selskaper.

Steensnæs hadde i går et møte med Jens Ulltveit-Moe i Rio de Janeiro.

- Ulltveit-Moe kontaktet meg og ba om å få orientere om saken. Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet, men viser til en pressekonferanse Umoe Gruppen skal ha i dag, sier Steensnæs.

- Bør Ulltveit Moe fortsette i valgkomiteen som skal finne ny styreleder for Statoil?

- Jeg vil foreløpig ikke gi noen kommentarer til det, sier han.

<B>BONDEVIK BEKYMRET:</B> Norsk næringslivs rykte står på spill etter korrupsjonsskandaler og overtramp.