- Jeg er komfortabel med vår klimapolitikk

Frp-leder Siv Jensen nevnte ikke klima med et ord i sin tale til landsmøte.

TALTE TIL FOLK FLEST: Frp-leder Siv Jensen ble hyllet av egen for talen hun holdt da landsmøtet samlet seg på Gardermoen i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TALTE TIL FOLK FLEST: Frp-leder Siv Jensen ble hyllet av egen for talen hun holdt da landsmøtet samlet seg på Gardermoen i dag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Frp-leder Siv Jensen skapte entusiasme blant sine egne med sin tale på åpningsdagen av partiets landsmøte på Gardermoen.

At den gamle feiden med tidligere partileder Carl I. Hagen er begravet, ble tydelig da Hagen hyllet sin arvtaker da han entret talerstolen en stund etter hennes tale.

- Dette var din beste landsmøtetale så langt, sa han.

Dagbladet møtte Jensen etter seansen i landsmøtesalen.

- Hvor viktig var denne talen i ditt politiske liv?

- Viktig, slår partilederen fast.

Klimaendringer i det blå - Jeg tror det var veldig store forventninger i salen, men jeg tror jeg klarte å levere, sier hun.

Et politikkområde hun ikke leverte noe på, rett og slett fordi hun ikke nevte det med et ord, var klima.

Det vil bli debatt om saken denne helga - det ligger en dissens i programforslaget om saken der er flertall vil ha inn et forslag som sår tvil om klimavitenskapen.

I talen hamret Jensen løs på den sittende regjeringa, og hvordan deler av politikken som føres er organisert i systemer som ifølge Frp-lederen «står i veien for fornuften».

- Mange mener Frp står i veien for fornuften i klimapolitikken. Hvor viktig er det at Frp samles i et felles syn på klimaendringene etter dette landsmøtet?

- Det får vi uansett, det er konsekvensen av den demokratiske behandlingen på landsmøtet.

- Men det er uenighet og det blir heftig debatt. Dere skal behandle en dissens, og det er profilerte Frp-ere på hver sin side i synet på klimaendringene.

- Det gjenstår å se. Jeg er sikker på at landsmøtet kommer til å ta kloke avgjørelser denne helga.

- Er du komfortabel med hvordan Frp's syn på klimaendringene framstår akkurat nå?

- Ja, jeg er det fordi jeg mener at vi ved å uttrykke skepsis låner øre til flere syn på dette. Husk på at det ikke først og fremst er opp til politikerne å bestemme dette. Forskerne diskuterer og de er rykende uenige om hva som driver dette fram. Men Frp har i tillegg fremmet en rekke forslag i Stortinget som hver for seg og samlet ville vært konstruktive bidrag globalt i miljøsammenheng, sier Jensen.

Må vokse Fremskrittspartiet er samlet til landsmøte denne helga, og det er et parti som tviholder på smilene tross i at partiet ligger lavt på meningsmålingene.

Sånn sett er posisjonen partiet er i nå et paradoks i forhold til posisjonen Frp hadde før valget i 2009. Da var partiet størst på borgerlig side, med god margin ned til Høyre.

Det ble rigget til regjeringsmakt med Siv Jensen som statsministerkandidat. Det som manglet var et avklart borgerlig alternativ, og det ble ingen blå regjering.

Nå er det Høyre som er størst, med god margin, og Erna Solberg ubestridt statsministerkandidat for det som på meningsmålingene i snart et år har lignet på en borgerlig regjeringsovertakelse.

Det kan fint bli en blå regjering, men Frp bør vokse på målingene fram mot september for å ha nok kraft til å dytte en borgerlig regjerings politikk Frp's vei.

Modellangrep Populær blant sine egne, men etter talen måtte Jensen tåle mange spørsmål fra pressen om hennes gjentatte angrep på den norske modellen.

Kort fortalt gjenspeiler den modellen organiseringen av det norske samfunnet: Trepartssamarbeidet mellom myndigheter og organisasjonene som representerer arbeidsgiversida og arbeidstakersida, finansieringen av velferdsstaten og omfordeling av overskudd.

- Frp kom med et helt nytt retorisk grep som vi vil høre igjen og igjen, kommenterer politisk kommentator i Dagbladet John Olav Egeland i dette videointervjuet.

- Frp er enig i store deler av den norske modellen, og dermed kan vi si at det er bred enighet om den. Hvor fornuftig er det å gå så kraftig til angrep på den?

- Jeg tror de som vil høre hva jeg sa, hørte et angrep på modeller som står i veien for kloke beslutninger. Det var gjennomgangsmelodien i talen min: Når modellene står i veien, må vi gjøre noe med det.

Frp vil plukke modellen fra hverandre, og videreføre de elementene de er enige i. Modeller og systemer må ikke bli brukt som en unnskyldning for ikke å gjøre noe. Det var hennes poeng, understreker Jensen.