«Jeg er kvotert inn»

- Vi har en betydelig jobb å gjøre, fastslår næringsminister Grete Knudsen. Det er hun som har bestilt det norske kvinneregnskapet som skal legges fram til våren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun håper en slik kåring av selskapene som fører den beste kvinnepolitikken vil inspirere andre bedrifter til å gjøre en jobb på området.

- Jeg vet at i USA blir det sett på som svært positivt å stå på denne listen, sier hun. Men det er fremdeles en lang vei å gå.

- Det kan se ut som om næringslivet utelukker halvparten av befolkningen, og det har jeg litt vanskelig for å forstå. Og det er også altfor få kvinnelige ledere i offentlig sektor, sier hun.

  • Som et ledd i departementets satsing på arbeidet har hun nedsatt Næringspolitisk kvinneforum, som består av 14 kvinner med bred erfaring fra ledelse i arbeidsliv og organisasjoner. Forumet skal avdekke problemområder, og gi departementet råd. Kvinneregnskapet er en del av denne satsingen.

Lønner seg

Knudsen tror en del av problemet ligger i at de gamle argumentene om at kvinner ikke er gode nok, fremdeles brukes i mange miljøer.

- Men disse vurderingene gjør menn ut fra reglene som gjelder i sine omgivelser - som som regel består av menn. Snart må de forstå at de ikke kan regne med å komme inn i hvert eneste styre, sier hun.

Har alternativer

Næringsministeren håper norske bedriftsledere etter hvert vil innse at det lønner seg å få kvinner inn i sjefsjobber.

- Både på grunn av det miljømessige ved at de representerer ulike holdninger og verdier, og fordi de representerer mye uutnyttet kompetanse, sier hun.

Selv er hun ikke avvisende til å bruke kjønnskvotering for å øke andelen kvinner i næringslivets styrerom.

- Jeg ble jo selv kvotert inn i Arbeiderpartiets ledergrupper. Men jeg tror det finnes veldig mange andre alternativer.

<B>FØRSTE KVINNE:</B> Fire kvinner og uhorvelig mange menn pryder ministerveggen i Nærings-og handelsdepartementet. Grete Knudsen er den fjerde kvinnelige handelsminister - og den første som i tillegg er næringsminister.