- Jeg er lam i beina, men jeg er ikke lam i hodet

«Ingen grenser»-Birgit ga AP-topp Jonas Gahr Støre råd om inkludering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Birgit Røkkum Skarstein (22) kjempet seg gjennom Femundsmarka og sjarmerte i tv-suksessen «Ingen grenser». I rullestol ga hun alt under den 400 km lange ekspedisjonen, som endte på toppen av Snøhetta. I går møtte hun Jonas Gahr Støre, for å gi ministeren innspill om å skape et mer inkluderende samfunn. Den 22 år gamle Levanger-jenta forteller til Dagbladet at tida etter at hun ble lam, var vanskelig.

- Jeg var ekstremt selvstendig før ulykken. Derfor var det et hardt slag å erkjenne at jeg ikke kunne gå lenger. Følelsen av å være avhengig av andre var utrolig tøff. I den vanskelige situasjonen var det essensielt at de rundt meg viste meg at det var mye annet jeg kunne. Jeg fikk hjelp til å dyrke fram de andre tingene jeg er god på, sier Birgit til Dagbladet.

Sjokkerende Men den spreke 22-åringen har selv følt hvordan holdninger og uvitenhet i samfunnet kan være sårende. Da hun lå på Sunnaas sykehus etter at hun ble lam, tok hun kontakt med NAV for å høre hvordan hun kunne returnere til studenttilværelsen. Svaret hun fikk fra saksbehandleren, var sjokkerende.

- De sa jeg var så handikappet at jeg ikke trengte mer utdannelse, og like gjerne kunne melde meg ufør. Dette vitner om en holdning som ikke anerkjenner de ressursene jeg har selv om beina ikke virker lenger. Jeg er lam i beina, men jeg er ikke lam i hodet, sier 22 åringen.

Birgit poengterer at hun ikke mener saksbehandleren sa dette av vond vilje, men mener det er et godt eksempel på hvorfor det er viktig å øke bevisstheten i samfunnet.

- En stor inspirasjon - Det var fantastisk å se Birgit og det pågangsmotet hun hadde i «Ingen grenser», sier Jonas Gahr Støre, som leder Arbeiderpartiets programarbeid «Tillit og samhold». Han inviterte i går Birgit til et møte for å høre hennes tanker om hva som er viktig for å bygge et mer inkluderende samfunn.

- Du er en stor inspirasjon for mange. Jeg tror vi som politikere har mye å lære av deg, sa Støre til 22-åringen da de møttes på Stortinget i går.

Begge er enige om at deltakelse i idrettslag eller i kulturarbeid kan være med på å skape større grad av inkludering og deltakelse i samfunnet som helhet.

- Et samfunn med små forskjeller er en viktig målsetning for oss. Vi ønsker å senke terskelen for deltakelse og tror frivillig arbeid i idrett og kultur er én av veiene å gå. Men vi har mye å lære, derfor er det så fint at du ville dele dine tanker med oss, sa Støre.

- Spennende 22-åringen mener det viktig for politikerne å finne barrierene som hindrer inkluderingen i samfunnet. Hun viser til forkning som viser at funksjonshemede er mindre aktive på fritida enn andre, og mener dette er et problem som hindrer inkludering også i arbeidslivet.

- Det er veldig viktig for et samfunn at alle føler seg inkludert. Å bygge sosiale relasjoner, som i idrettslag, er et godt eksempel på hvordan man kan skape trygghet og tillitt, sier 22-åringen.

- Birgits perspektiver er spennende. Det er gode men krevende råd hun kommer med, sier Støre.

- Mangfold er en styrke Hos Skavlan sa 22-åringen at hun godt kunne tenke seg å jobbe med politikk. Det er hun ikke like tydelig på etter møtet med norges utenriksminister:

- Men jeg tror jeg har mye å bidra med. Jeg mener det er viktig at folk som ikke føler seg inkludert får en medbestemmelsesrett. Det har vært viktig for meg å selv få definere min egen deltakelse. Jeg tror idretten er en slik arena som skaper en slik trygghet hos den enkelte. Strekk ut ei hånd og si «vi vil ha deg med». Mangfold er en styrke og ingen hindring. Det var sånn vi lyktes i «Ingen grenser»: Vi så på hverandre som likeverdige med forskjellige styrker. Sånn klarte vi det. Det tror jeg samfunnet har noe å lære av.

- Vi skal ikke møte mennesker i en vanskelig situasjon med tilbud om uførepensjon på telefon. Det er svært beklagelig at hun har opplevd å bli møtt slik. Alle har krav på å få vurdert sitt behov for hjelp. Målet er at flest mulig skal få mulighet til å delta i samfunn og arbeidsliv og det skal NAV hjelpe til med, sier Ingrid Nikolic, direktør for tjenester i NAV.

INGEN GRENSER: 
- Du er en stor inspirasjon for mange, og jeg tror vi som politikere har mye å lære av deg, sa Jonas Gahr Støre til Birgit Røkkum Skarstein da de møttes på Stortinget i går. Foto: Espen Røst / Dagbladet
INGEN GRENSER: - Du er en stor inspirasjon for mange, og jeg tror vi som politikere har mye å lære av deg, sa Jonas Gahr Støre til Birgit Røkkum Skarstein da de møttes på Stortinget i går. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer