I SORG: Martha Nunez har jobbet i sju måneder for Hillary Clintons valgkamp. Etter valgvaken og nederlaget klarte hun ikke å holde tårene tilbake. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
I SORG: Martha Nunez har jobbet i sju måneder for Hillary Clintons valgkamp. Etter valgvaken og nederlaget klarte hun ikke å holde tårene tilbake. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DagbladetVis mer

Presidentvalg i USA

- Jeg er latino, jeg er kvinne, og jeg er innvandrer. Tenk på hva Trump vil gjøre med sånne som meg

Rystede Hillary-tilhengere trøster hverandre på vei hjem etter tidenes valgsjokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Nesten alle hadde trodd at Demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, skulle vinne valget. Slik gikk det ikke, og sjokkerte og rystede måtte tusenvis av hennes største tilhengere rusle med bøyd hode hjem fra valgvaken på Javits Center i New York.

Utenfor valgvaken står Ben og deler ut gratis klemmer til alle som vil ha.

- Mange i dette landet er i sorg og trenger en klem, forklarer han til Dagbladet.

Hovedpersonen selv viste seg ikke på scenen på valgvaken, men tilhengerne hennes trøstet hverandre med tårevåte klemmer. Nesten alle beskriver en dyp frykt for ei framtid med Republikanernes Donald Trump i Det hvite hus.

SENDTE TILHENGERNE HJEM: Hillary Clintons valgkampsjef, John Podesta, ba tilhengerne gå hjem og legge seg. Podesta avventer at alle stemmene skal telles, så vil Hillary «take this home». Video: CNN Vis mer

- En katastrofe

Martha Nunez hulker høylytt idet hun kommer ut fra valgvaken.

- Jeg kan ikke være her lenger, sier hun fortvilet og legger til:

- Dette er så fryktelig. Vi har jobbet natt og dag i sju måneder for Hillary. Når resultatet kommer, ble jeg fryktelig skuffet.

- Jeg er latino, jeg er kvinne, og jeg er innvandrer. Tenk på hva Trump vil gjøre med sånne som meg. Må vi reise hjem igjen? Dette er en katastrofe, sier hun tårevåt til Dagbladet.

Hun mener å ha en forklaring på hvordan dette kunne skje.

HELE TALEN: Donald Trump vil være en president for hele det amerikanske folket. Video: CNN/Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg legger skylda på FBI som sendte brev til Kongressen om epostene til Hillary bare elleve dager før valget. Nå skal jeg hjem og gråte og be, sier Nunez før hun forsvinner hjem til Bronx.

- Skal gråte en stund

Mor Pamela Corovas og sønnen Jonathan står på fortauet og holder rundt hverandre med tårer i øynene.

- Vi er temmelig opprørte og triste. På alle meningsmålingene ledet hun stort, så dette var et fryktelig sjokk. Jeg kommer til å gråte en stund. Så håper jeg at de gode kreftene i dette landet vil få oss videre, sier Pamela til Dagbladet.

Hun mener landet nå må begynne å tenke på neste generasjon.

- Dette er et steg tilbake for landet vårt, men vi må ha en samtale og finne ut hva som foregår nå. Jeg tror ingen helt skjønner den splittelsen som er i landet nå, sier Pamela Corovas.

- Fryktelig skuffet

Stephanie Godell fra Boston hadde ennå ikke gitt opp håpet da Dagbladet traff henne i natt amerikansk tid.

- Jeg er fryktelig skuffet over veldig mange amerikanere som ikke stemte på Hillary. Men jeg har fortsatt trua. Gjennom valgkampen har jeg truffet de flotteste menneskene. Alt det jeg kjempet for i dag og i går, vil jeg kjempe for i morgen også, sier hun med et smil og forteller om hvordan hun har drevet valgkamp både i New Hampshire og Virginia.

Trump-tilhengere reagerer med jubel og hetsing etter at Pennsylvania er vunnet og detb er klart at Donald trump blir USAs neste president Video: Ørjan Ellingvåg / Dagbladet Vis mer