FJERNET INNLEGG: Lørdag kveld la Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde ut innlegget over. Det har fått mange til å reagere. Spesielt siden personene avbildet foran Arbeiderpartiets stand på Karl Johan var voksenopplæring-elever, som gikk rundt til de ulike partienes valgboder, for å lære om partiene og deres program. Skjermdump fra Facebook.
FJERNET INNLEGG: Lørdag kveld la Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde ut innlegget over. Det har fått mange til å reagere. Spesielt siden personene avbildet foran Arbeiderpartiets stand på Karl Johan var voksenopplæring-elever, som gikk rundt til de ulike partienes valgboder, for å lære om partiene og deres program. Skjermdump fra Facebook.Vis mer

– Jeg er lei enkelte Frp-politikeres ganske aggressive kampanjer for å spre fremmedfrykt

Oslo-byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) går hardt ut mot «frykt-retorikken» i årets valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Innlegget fra Ap-byråd Tone Tellevik Dahl på Christian Tybring-Gjeddes Facebook-side i går kveld.
Innlegget fra Ap-byråd Tone Tellevik Dahl på Christian Tybring-Gjeddes Facebook-side i går kveld. Vis mer

I går kveld la Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde ut et innlegg av «Arbeiderpartiets valgbod på Oslos paradegate» (se bildet over) på sin Facebook-side.

En stund etter fikk han svar i beskjedfeltet fra Arbeiderpartiets Oslo-byråd i oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (se innlegg til høyre).

– Aggressive kampanjer

– Jeg blir ganske lei av enkelte Frp-politikeres ganske aggressive kampanjer for å spre fremmedfrykt og å dømme folk før de har snakket med menneskene, sier byråden til Dagbladet i dag, før hun fortsetter:

– Jeg opplever at Tybring-Gjeddes post var ment til å nøre opp under folks fremmedfrykt, og det uten at han selv åpenbart visste hva som foregikk på bildet. Han prøver også å stemple partiets politikk på en ganske ufin måte, sier Tellevik Dahl.

Med en gang hun så innlegget til Tybring-Gjedde på Facebook, skrev hun hva bildet faktisk viste i kommentartråden: En gruppe elever fra voksenopplæringen i Oslo som besøkte alle partiets valgboder på Karl Johan.

– Jeg reagerer også på at han ikke modererte siden sin. Han lot alt mulig brunt grums få ligge å herje ganske lenge, sier hun.

– Frykt-retorikk øker

Et drøyt kvarter etter at Tellevik Dahls innlegg var publisert i går kveld, fjernet Tybring-Gjedde innlegget sitt og den tilhørende kommentartråden.

– Jeg synes fryktretorikken har fått dominere mer enn jeg liker i årets valgkamp. Tybring-Gjedde har dessverre gjort dette en god stund, men jeg synes generelt det har blitt mer. Jeg er litt overrasket over at landets statsminister ikke slår hardere ned på det, sier Ap-byråden.

Hun er også overrasket over at ingen fra verken Fremskrittspartiet eller Høyre var inne i kommentarfeltet til Tybring-Gjedde-innlegget i går kveld.

– Burde skamme seg

– Jeg registrerer at ingen har kritisert ham for den spekulative posten. Han burde egentlig skamme seg, sier hun.

Hun forteller at som byråd i Oslo har hun møtt mange av disse kvinnene, og hun vet at dette er integrering på sitt beste.

FRYKT: Oslo-byråd i oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), synes fryktretorikken har fått dominere mer enn hun liker i valgkampen. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
FRYKT: Oslo-byråd i oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), synes fryktretorikken har fått dominere mer enn hun liker i valgkampen. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

– Dette er kvinner som aktivt har valgt å få seg en utdanning fordi de ønsker å komme i jobb. De ønsker å forsørge familiene sine og bidra i samfunnet som har tatt imot dem, sier hun.

En rekke personer delte i går kveld en skjermdump av Tybring-Gjeddes opprinnelige innlegg.

«Bruk stemmeretten for å sørge for at slike menneskefiendtlige holdninger ikke får plass på Stortinget de neste 4 årene. #Valg 2017», skriver samfunnsaktivisten Nancy Herz på sin Facebook-side.

– Smakløst
Stortingsrepresentant Stefan Heggelund fra Oslo Høyre svarer på kritikken fra Tellevik Dahl. Han mener det er bra at Tybring-Gjedde har tatt bort et innlegg som Heggelund beskriver som smakløst.

– Regjeringen har med Frp-statsråd Solveig Horne i spissen satt fart i bosettingen av innvandrere og flyktninger i norske kommuner. Det bildet viser er jo helt i tråd med regjeringens integreringspolitikk. Jeg håper de også tok turen innom Høyres valgbod, hvis ikke så er jeg åpen for å snakke med dem når som helst, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Heggelund påpeker også at «statsministeren ikke kan sitte døgnet rundt og følge med på alle oppdateringer på Facebook».

Informasjonsleder Kristian P. Larsson i Frp sier til Dagbladet at han mener Tybring-Gjedde må svare på kritikken selv, og har ellers ingen kommentar.

Dagbladet har i dag forsøkt å komme i kontakt med Christian Tybring-Gjedde for kommentar, men foreløpig uten resultat.