Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemen - verdens verste konflikt:

- Jeg er lei meg: Livene deres betyr ikke noe

I Jemen sulter landets 28 millioner innbyggere. De bombes daglig og dør av sykdommer som lett kunne ha blitt behandlet.

SULT OG DØD: En gjeng jemenittiske gutter spiser brødrester de har funnet i en søppelhaug utenfor havnebyen Hodeida i Jemen. Det fattige og folkerike landet, der flertallet av innbyggerne er barn, opplever verdens verste pågående regionale og brutale krig. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix
SULT OG DØD: En gjeng jemenittiske gutter spiser brødrester de har funnet i en søppelhaug utenfor havnebyen Hodeida i Jemen. Det fattige og folkerike landet, der flertallet av innbyggerne er barn, opplever verdens verste pågående regionale og brutale krig. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
UNDERERNÆRT: En av de mange underernærte barna i Jemen får behandling for sykdommen i havnebyen Hodeida. 400 000 barn lider av livstruende underernæring, ifølge Unicef. Foto: Abdo Hyder / Afp / Scanpix
UNDERERNÆRT: En av de mange underernærte barna i Jemen får behandling for sykdommen i havnebyen Hodeida. 400 000 barn lider av livstruende underernæring, ifølge Unicef. Foto: Abdo Hyder / Afp / Scanpix Vis mer

For to år siden skrev hjelpearbeideren Karl Schembri et hjerteskjærende innlegg om den grusomme Jemen-krigen: «Alle har glemt oss», var meldingen fra Jemen.

- Jeg er lei meg. Dere hadde rett i at livene deres ikke betyr noe. Jeg er lei meg for alle barna som har dødd av sult og kolera, og som blir straffet i dette skitne spillet, skriver Schembri, Flyktninghjelpen-rådgiveren på sin Facebook-side i dag.

Fra ille til verre

Mandag er det tre år siden den saudi-ledede koalisjonen startet krigen mot houthi-regimet som kontrollerte hovedstaden Sanaa og østlige deler av landet. Siden den gang har mer enn fem tusen barn mistet livet. Av bomber krigshandlinger, men også på grunn av sult og sykdommer som enkelt kunne ha blitt behandlet.

- I løpet av disse to årene har alt bare blitt stadig verre. Hva som er enda mer sjokkerende, er at partene i konflikten kommer unna. At vestlige makter fyrer opp under krigen med å selge våpen og militært utstyr til de krigende partene, sier Schembri til Dagbladet, før han fortsetter:

- At ikke land som Norge og andre vestlige land gjør mer for å få slutt på denne grusomme konflikten, er forferdelig.​

Fullstendig kollaps

ERFAREN: Karl Schembri har jobbet som journalist og hjelpearbeider i Midtøsten og andre kriseområder i flere tiår. Han er rystet over situasjonen i Jemen. Foto: NRC
ERFAREN: Karl Schembri har jobbet som journalist og hjelpearbeider i Midtøsten og andre kriseområder i flere tiår. Han er rystet over situasjonen i Jemen. Foto: NRC Vis mer

Jemen har alltid vært et fattig land, men etter snart tre år med krig, er flertallet av innbyggerne nær sultedøden, i tillegg til at folk daglig dør av bombene som hele tida slippes over landet.

- Vanlige mennesker blir brukt som brikker i et regionalt spill. De har ingen påvirkning på sin egen situasjon. Jemen er avkuttet fra verden, med en økonomi som har kollapset fullstendig og der folk i offentlig sektor ikke har fått lønn på mange år, sier han.

Så mange som 22,2 av landets 28 millioner innbyggere er i dag helt avhengig av humanitær hjelp for å overleve, viser ferske tall fra Unicef. Her går det også fram at hele tre millioner barn er født siden krigen startet, i mars 2015.

- Skamfullt

LEVER DE? For to år siden møtte Karl Schembri Mahmoud Zeid, kona Sabah og sønnen deres. De bodde under kummerlige kår, like utenfor hovedstaden Jemen. - De hadde forferdelig da, og jeg lurer på om de i det hele tatt lever i dag. Kona var ved veldig dårlig helse for to år siden, sier Schembri, som snart skal til Jemen. Foto: Karl Schembri / Flyktninghjelpen, NRC
LEVER DE? For to år siden møtte Karl Schembri Mahmoud Zeid, kona Sabah og sønnen deres. De bodde under kummerlige kår, like utenfor hovedstaden Jemen. - De hadde forferdelig da, og jeg lurer på om de i det hele tatt lever i dag. Kona var ved veldig dårlig helse for to år siden, sier Schembri, som snart skal til Jemen. Foto: Karl Schembri / Flyktninghjelpen, NRC Vis mer

For to år siden møtte Schembri Mahmod Zeid, kona Sabah og barna deres, i en falle. De var ekstremt fattige og Sabahs helse var svært dårlig.

- Allerede da hadde han ingen jobb eller muligheter. Familien var ødelagt allerede da, og jeg er ekstremt bekymret for dem nå. Den gangen hadde de ikke penger til å ha fyr på ovnen, og måtte samle inn søppel for å brenne opp og lage mat på den. Jeg lurer på hva de gjør nå, sier han.

Jemenitter flest er i dag tvunget til å kutte ned på måltidene, barn er tvunget til å jobbe og hver dag dør mennesker som kunne ha overlevd, men som ikke fikk nødvendig hjelp, ifølge Schembri.

- Vi snakker om sult, kolera, flyangrep og bomber, og da er det mange som ikke overlever. Og de som faktisk gjør det, har forferdelige liv, sier den erfarne hjelpearbeideren og tidligere journalisten som har jobbet i Midtøsten i flere tiår.

- Hva som skjer i Jemen er skamfullt og grusomt. Og ingen løfter en finger, legger Schembri til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!